«Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πύλη έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και καταξίωσης υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα, λειτούργημα το λέω εγώ».

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, φανερά συγκινημένος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της πρώτης Μη Κερδοσκοπικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, στο νησί της Χίου, τόνισε επίσης ότι “αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε με την αείμνηστη σύζυγό μου, Ειρήνη Σαρόγλου και τον γιο μου Νίκο, θα συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές.

«Για την δημιουργία της Ακαδημίας συνεργαστήκαμε με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε την νέα εκπαιδευτική μας προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και συνέχισε:

«Ως προς την συνεργασία μας με την μεγαλόνησο Κύπρο μας, δράττομαι της ευκαιρίας να απονείμω εύσημα αγαστής και δημιουργικής συνεργασίας πρώτα από όλους στην υφυπουργό Ναυτιλίας, κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη που μας τιμά με την εδώ παρουσία της. ο ηγετικός της ρόλος, η διορατική και προσωπική συμμετοχή της στις απαιτούμενες πολυσχιδείς διαδικασίες ήταν καθοριστικός ώστε να αχθή σε αίσιο πέρα το έργο που αναλάβαμε».

Απευθυνόμενος στους 40 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις ΑΕΝ που δημιούργησε ο όμιλος Τσάκου, είπε: «Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και στα δικά σας φτερά».

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, τόνισε επίσης ότι είμαστε υπερήφανοι γιατί από τις πύλες της Στέγης της Μαρίας, στα Καρδάμυλα, έχουν περάσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 νέοι με άριστες επιδόσεις που ήδη σταδιοδρομούν στο ναυτικό επάγγελαμ και σε άλλους τομείς της επιλογής τους.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο εγγονός του, Παναγιώτης Ν. Τσάκος, μετέφερε τη θέληση του πατέρα του Νίκου Τσάκου και της οικογένειας να συνεχιστεί το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

Παναγιώτης Νίκου Τσάκος
Παναγιώτης Νίκου Τσάκος
Σήλια Κριθαριώτη και Νίκος Τσάκος
Σήλια Κριθαριώτη και Νίκος Τσάκος
Γιώργος Προκοπίου
Γιώργος Προκοπίου

Ποιο είναι το Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, συμμετέχοντας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), υπό την επωνυμία «Τσάκος Ναυτική Παιδεία» ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό, Μη Κερδοσκοπικό επαγγελματικό Λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με έδρα τη Χίο, με την επωνυμία «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)».

Η έναρξη λειτουργίας του ναυτικού Λυκείου, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με την φοίτηση των μαθητών/τριών της Α’ Λυκείου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η Β’ Λυκείου και το Σεπτέμβριο του 2020 το Λύκειο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις και τις ειδικότητες Πλοιάρχου και Μηχανικού Ε.Ν. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, λειτουργεί και Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, εισάγοντας το T.E.E.N.S. ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή εποχή.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, το Σχολείο χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ).

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η ΑΜΚΕ «Τσάκος Ναυτική Παιδεία» εφαρμόζει για το ναυτικό Λύκειο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, με σκοπό την ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την τυποποίηση των εκπαιδευτικών και οργανωτικών διαδικασιών, και έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015.

Τον Ιούνιο του 2024, ανακοινώθηκε, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας η ίδρυση, από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο.

Η Ακαδημία θα συμπληρώνει και βελτιώνει, στο ανώτατο επίπεδο, την εκπαίδευση που ήδη παρέχεται από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)», με εξαιρετικά αποτελέσματα, ως απεδείχθη και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες επετεύχθη ποσοστό 100%.

Η Ακαδημία Ε.Ν. ΤΕΕΝΣ, πιστοποιήθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Αξιωματικού Φυλακής Γεφύρας» και «Αξιωματικού Φυλακής Μηχανοστασίου», σύμφωνα με τα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα, όπως απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW – International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers), όπως τροποιήθηκε και ισχύει.

Η Ακαδημία ΤΕΕΝS θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους υποδεχόμενη πρωτοετείς σπουδαστές, Δόκιμους Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν.

Μετά την ολοκλήρωση σπουδών δύο ακαδημαϊκών ετών, οι εν λόγῳ Δόκιμοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί της ιδρυόμενης Ακαδημίας θα πραγματοποιούν τα, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, προβλεπόμενα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια (συνολικής διάρκειας 12 μηνών), με πλοία του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητάς ως Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ’ τάξης Ε.Ν., άξια στελέχη της Μεγάλης Οικογένειας της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Οι εγκαταστάσεις του Λυκείου και της Ακαδημίας TEENS, βρίσκονται στην περιοχή «Παναγία Φάρκαινα», στην πόλη της Χίου, επί της οδού Αεροπόρου Χρήστου Ροδοκανάκη 38.

Η σύγχρονη αισθητική και εργονομία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων ξεπερνώντας τα 1.200 τ.μ. κτηριακών και τα 2.500 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές, αθλητικές και άλλες ανάγκες των μαθητών/τριών και σπουδαστών. Οι αίθουσες διδασκαλίας καθώς και τα εργαστήρια διαθέτουν άρτιο και σύγχρονο υλικοτεχνικό και οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Στο σύνολο των υποδομών συμπεριλαμβάνεται και το εκπαιδευτικό σκάφος, το παραδοσιακό ιστιοφόρο «Μάνια», το οποίο μαζί με τα εργαστήρια προσομοίωσης γέφυρας και μηχανής, συμβάλουν σε μια πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία διατηρώντας ταυτόχρονα τους κανόνες της ναυτικής τέχνης κια παράδοσης. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

Αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 15 – 20 μαθητών/ σπουδαστών
Εργαστηριακές αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό
Εργαστήριο προσομοίωσης γέφυρας πλοίου
Εργαστήριο προσομοίωσης μηχανής πλοίου
Εργαστήριο Μηχανολογίας
Εργαστήριο Ηλεκτρολογίας
Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Εργαστήριο Αυτοματισμού
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών
Εκπαιδευτικό σκάφος, εξοπλισμένο με πλήρως λειτουργικό τηλεπικοινωνιακό σταθμό GMDSS
Εργαστήριο Ασφαλούς Πρόσδεσης Πλοίων
Εργαστήριο προσομοίωσης Dynamic Positioning Vessels

Διαβάστε επίσης

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Δημιουργούμε Κέντρο Αριστείας της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Η ελληνική ναυτιλία θα υπάρχει, όσο θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί

Η σύμπραξη των Ιδρυμάτων των εφοπλιστών για την κλιματική αλλαγή και η περίπτωση της Χίου της Ναυτοσύνης