«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε για άλλη μια χρονιά στα Ποσειδώνια, συμβάλλοντας στην αλυσίδα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, μια χώρα που ηγείται στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε η Ειρήνη Νοτιά, ιδρύτρια και διευθύντρια του Project Connect.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Adopt a Ship «Υιοθεσία Πλοίου», το οποίο διαχειρίζεται στην Ελλάδα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία Project Connect, στοχεύει στη διατήρηση της παραδοσιακής ναυτοσύνης, πολύτιμης κληρονομιάς για τους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια, και στη μετάδοσή της στις νέες γενιές.

1

Η Project Connect συνδέει την εκπαίδευση με τη ναυτιλία και την αγορά εργασίας, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.   Επιπλέον, η πρωτοπόρος Project Connect™ παρέχει ευκαιρίες και υποστηρίζει ενεργά νέους και νέες που θέλουν να εργαστούν επαγγελματικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προσφέροντας πρόσβαση στην καινοτόμα της ηλεκτρονική πλατφόρμα CV Platform, δίνοντας τη δυνατότητα για online ανάρτηση βιογραφικών σημειωμάτων.

Η πρωτοποριακή και πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα βιογραφικών είναι πολύ σημαντική για το μέλλον προπτυχιακών φοιτητών και πτυχιούχων πανεπιστημίων και ναυτιλιακών ακαδημιών αφού τους συνδέει με περισσότερες από ογδόντα μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όλες μέλη του Project Connect™.  Ο στόχος είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ενημέρωση και εκπαίδευση για όλα όσα αφορούν τη ναυτιλία, στη θάλασσα και στην ξηρά, καθώς και στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η πλατφόρμα προσφέρει επιπλέον την εμπειρία μιας τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης σε μια ναυτιλιακή εταιρεία και ένα εξατομικευμένο φάκελο ενημέρωσης για επαγγελματική σταδιοδρομία (Shipping Career Office Support Kit), ο οποίος προσφέρεται σε όλους.  Επίσης, η Project Connect™ παρέχει ένα στοχευμένο Πρόγραμμα Επαγγελματικών Σπουδών, που βοηθά τους νέους να προετοιμαστούν για την ευκολότερη απασχολησιμότητά τους.

Πώς λειτουργεί: Οι υποψήφιοι ανεβάζουν τα βιογραφικά τους, υποβάλλοντας αίτηση είτε για πρακτική άσκηση, είτε για κάποια από τις θέσεις εργασίας που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στους ενδιαφερόμενους. Ήδη, περισσότεροι από εκατό φοιτητές και απόφοιτοι βρήκαν εργασία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας βιογραφικών, ενώ πάνω από τετρακόσιοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει τη βάση δεδομένων από την έναρξή της. Πολλοί νέοι ωφελήθηκαν αποκτώντας την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας μετά την αποφοίτησή τους.

Το πρόγραμμα Adopt a Ship™ «Υιοθεσία Πλοίου™» δημιουργήθηκε από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (CSI) και τον Σύνδεσμο Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Κύπρου (CYMEPA) το 2006 για νέους μαθητές. Στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα παγκοσμίως, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2018 από την Project Connect™, συλλογικά με την υποστήριξη των μελών της. Στη χώρα οι εκπαιδευτικοί κουβαλούν τη δάδα της ναυτοσύνης σε συνέργεια με τους καπετάνιους των πλοίων  που παρέχουν οι πλοιοκτήτες. Ο στόχος είναι η εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στη ναυτιλία σε θάλασσα και ξηρά, η ενίσχυση απασχολησιμότητας των νέων και η βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» υποστηρίζει δέκα από τους δεκαεπτά βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 14.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λυκείου και ΕΠΑΛ) – από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα – σε όλη την Ελλάδα έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα.

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου™» έχει ήδη λάβει θετική υποδοχή, καθώς έχει «υιοθετηθεί» από 168 τάξεις σε 122 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με 122 πλοία από σαράντα οκτώ από τις πιο αξιόπιστες και παραδοσιακές ναυτιλιακές της Ελλάδας.

Επιπλέον, τα οφέλη για τους εκπαιδευτικούς είναι πολλαπλά, καθώς εμπλουτίζουν το μαθησιακό τους περιεχόμενο με νέες πληροφορίες που τους παρέχουν οι καπετάνιοι. Ενισχύει την πολιτιστική ευαισθησία και την παγκόσμια συνείδηση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους πιο ολοκληρωμένα και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Project Connect™ επιτρέπει ακόμη την ενίσχυση των δεξιοτήτων με βάση μια στρατηγική που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Περιλαμβάνει ζωντανά εργαστήρια αυτογνωσίας και αυτο-ανάπτυξης για φοιτητές και αποφοίτους, καθώς και σύνδεση πλοίων με αίθουσες διδασκαλίας και ταυτόχρονα συμμετοχή από καπετάνιους, δασκάλους και μαθητές ηλικίας 8 έως 18 ετών.

Το πρόγραμμα ναυτικής εκπαίδευσης «Υιοθεσία Πλοίου™» και τα οφέλη της διαδικτυακής CV Platform by Project Connect™ θα προωθήσει η Project Connect στην κορυφαία διεθνή ναυτιλιακή έκθεση, Ποσειδώνια 2024, που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo. Με στόχο την προώθηση της συμμετοχής και της περαιτέρω δράσης, οι άνθρωποι της Project Connect™ θα είναι παρόντες, πρόθυμοι να ενημερώσουν, να δημιουργήσουν συνέργειες και να προωθήσουν το πρόγραμμα σε ενδιαφερόμενους από τον ναυτιλιακό και εκπαιδευτικό τομέα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε για άλλη μια χρονιά στα Ποσειδώνια, συμβάλλοντας στην αλυσίδα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, μια χώρα που ηγείται στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε η Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Project Connect™.

Η φετινή συμμετοχή στα Ποσειδώνια είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής έχει ανακηρύξει το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης», υπενθυμίζοντας ότι η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στο μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας είναι ανεκτίμητη.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο ρόλος της Project Connect™ στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στην επιδίωξη της αριστείας, αναγνωρίστηκε με το Βραβείο Ελληνικής Ναυτιλίας Lloyd’s στην κατηγορία «Εκπαίδευση ή Κατάρτιση» το 2022.

Ως εκ τούτου, η Project Connect™ προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στα προγράμματα, από ναυτιλιακές εταιρείες, δασκάλους, σχολεία, φοιτητές, απόφοιτους ΕΚΠΑ, τελειόφοιτους ή πτυχιούχους ΕΠΑΛ, μέχρι ναυτικούς και εμπορικούς συλλόγους για να δημιουργήσουν συλλογικά το εργατικό δυναμικό της επόμενης γενιάς ναυτιλίας.

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτική αποστολή του Propeller Club στη Σύρο

Δημήτρης και Γιώργος Βερνίκος: Επεκτείνονται και στα φορτηγά πλοία

Μειώθηκαν κατά 62 τα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία σε δύο χρόνια