Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Ιωάννης Ζαφειράκης: Ο οικονομικός διευθυντής της Diana Shipping ίδρυσε δική του ναυτιλιακή

Ιωάννης Ζαφειράκης, στέλεχος των εταιρειών της οικογένειας Παληού και ιδρυτής της Sea Transportation

Ιωάννης Ζαφειράκης, στέλεχος των εταιρειών της οικογένειας Παληού και ιδρυτής της Sea Transportation

Σε εταιρεία συμφερόντων του Ιωάννη Ζαφειράκη, μέλους του ΔΣ της OceanPal και επί σειρά ετών έμπιστου συνεργάτης της οικογένειας Παληού, ανήκει το τάνκερ Zeze Start (κατασκευής 2009) που εξαγόρασε πρόσφατα η ναυτιλιακή, με στόχο τη διαφοροποίηση του στόλου της.

Σε ανακοίνωση της, η OceanPal γνωστοποίησε την απόκτηση του συγκεκριμένου πλοίου, έναντι 27 εκατ. δολαρίων, αναφέροντας ότι αγοράστηκε από εταιρεία που ελέγχεται από ένα από στελέχη της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ίδρυση της Sea Transportation

Ο Ιωάννης Ζαφειράκης, που είναι επί σειρά ετών σημαντικό στέλεχος της Diana Shipping, μητρικής της OceanPal, κατέχοντας μάλιστα σήμερα την θέση του Οικονομικού Διευθυντή (CFO) και του Επικεφαλής Στρατηγικής (CSO) της εταιρείας, ίδρυσε το 2019 τη ναυτιλιακή Sea Transportation Inc.

Έχοντας σημαντική εμπειρία στον χώρο της ναυτιλίας και στην διαχείριση στόλων, ο κ. Ζαφειράκης εστίασε στην αγορά των τάνκερ, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων με τους ρόλους του στην Diana Shipping, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου, όπως επισήμανε ο ίδιος στο tradewinds.

«Πρόκειται για έναν άλλο τομέα», εξήγησε ο κ. Ζαφειράκης. «Το συζητήσαμε όταν αγόρασα το πρώτο μου δεξαμενόπλοιο. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων. Είναι ένας διαφορετικός τομέας και δεν με απασχολεί πολλές ώρες. Η τεχνική διαχείριση γίνεται από την Anglo-Eastern και εγώ κάνω την εμπορική διαχείριση», διευκρίνισε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Sea Transportation Inc. είναι για τον γιο του, ο οποίος τελειώνει το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, ο κ. Ζαφειράκης είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, ενώ ο γιος του, Δημήτρης Ζαφειράκης, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Η ναυτιλιακή διαθέτει στόλο με τρία τάνκερ. Εκτός από το Zeze Start, κατέχει ακόμη το χωρητικότητας 47,000 dwt Zobu Start (κατασκευής 2008) και το χωρητικότητας 41,300 dwt Zeal Start (κατασκευής 2009).

Με το μότο «Thinking out of the box», η εταιρεία στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση στόλων, καλλιεργώντας ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Ζαφειράκης δηλώνει “πιστός” στην Diana Shipping, λέγοντας χαρακτηριστικά στο tradewinds, ότι ο ίδιος σκοπεύει να παραμείνει στην εταιρεία της Σεμίραμις Παληού για πάντα.

Όσον αγορά την πώληση του Zeze Start στην OceanPal, διευκρίνισε ότι αρχικά έκανε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει το πλοίο σε εταιρεία ασιατικών συμφερόντων αλλά η συμφωνία ναυάγησε. Και στην συνέχεια η OceanPal έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του.

Μάλιστα, η Sea Transportation θα παρέχει την εμπορική διαχείριση του πλοίου για την OceanPal, όπως επισήμανε.

Η πορεία στις επιχειρήσεις της οικογένειας Παληού

Ο Ιωάννης Ζαφειράκης ξεκίνησε την επαγγελματική του σχέση με την οικογένεια Παληού από το καλοκαίρι του 1997 όταν άρχισε να εργάζεται στην Diana Shipping Agencies S.A.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας της Diana Shipping από τον Φεβρουάριο του 2005 και Οικονομικός Διευθυντής και Ταμίας από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ κατέχει και την θέση του Διευθυντή Στρατηγικής της εταιρείας.

Κατά το παρελθόν ανέλαβε διάφορες εκτελεστικές θέσεις στην εισηγμένη ναυτιλιακή, όπως Chief Operating Officer και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος. Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2020, κατείχε σημαντικές θέσεις, όπως COO και CSO και στην άλλη εταιρεία της οικογένειας Παληού, την Performance Shipping (πρώην Diana Containerships Inc.).

Όταν ιδρύθηκε η OceanPal ως spinoff της Diana Shipping, βρέθηκε στην θέση του Προέδρου και του μεταβατικού Οικονομικού Διευθυντή από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2023, ενώ είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Παράλληλα, ο κ. Ζαφειράκης είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ναυτιλιακών Προγραμμάτων του ALBA Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το 2024, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το Advanced Management Programme στο INSEAD Business School στη Σιγκαπούρη, ενώ έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα για τα κρυπτονομίσματα, «Blockchain Economics: An Introduction to Cryptocurrencies» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κατέχει πτυχίο στις Business Studies από το City University του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Μεταφορές από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Κάρντιφ.

Διαβάστε επίσης:

Σεμίραμις Παληού: Η OceanPal εισέρχεται στα product tankers με συμφωνία 27 εκατ. δολ.

Oικογένεια Περατικού: Επιστρέφει στην αγορά ξηρού φορτίου – Ίδρυσε νέα εταιρεία

Μελίνα Τραυλού: Επενδύουμε στο μέλλον της ναυτιλίας και της πατρίδας με τις 111 υποτροφίες