• Ναυτιλία

    Imperial Petroleum (Χάρης Βαφειάς): Μειωμένα κέρδη, χωρίς δανεισμό και υψηλή ρευστότητα

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής


    Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Imperial Petroleum, του Χάρη Βαφειά, κατέγραψε κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 16,7 εκατομμυρίων δολαρίων, από 35,7 εκατομμύρια δολάρια που είχε το 2023.

    Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα καθαρά έσοδα 16,7 εκατ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι σχεδόν 160% υψηλότερα από την κερδοφορία της εταιρείας που είχε το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Το γεγονός αυτό, όπως τονίζει ο Χάρης Βαφίας, «μας γεμίζει αισιοδοξία».

    Η εταιρεία ανέφερε μείωση των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της μέσης ετήσιας μείωσης των ναυλώσεων spot της αγοράς δεξαμενόπλοιων κατά 38%.

    Τα έσοδα μειώθηκαν στα 41,2 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση 24,2 εκατ. δολ. ή 37%, σε σύγκριση με τα έσοδα 65,4 εκατ. δολαρίων, που ήταν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Τα Ebitda για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024 ανήλθαν σε 18,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα Ebitda για το τρίμηνο ανήλθαν σε 19,8 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Βαφειάς διευκρίνισε ότι η αγορά συνεχίζει να δέχεται αναταράξεις που κατευθύνουν τα ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας και διατηρεί τις τιμές ναύλωσης σε σταθερά επίπεδα.

    Η οικονομική ευρωστία της Imperial Petroleum είναι «αδιαμφισβήτητη με μεγάλα χρηματικά ποσά και χωρίς τραπεζικό χρέος», επισήμανε ο Χάρης Βαφειάς, προβλέποντας ότι προτεραιότητα τώρα είναι “να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της εταιρείας”.

    Τέλος, η εταιρεία επιβεβαίωσε την πώληση του δεξαμενόπλοιου aframax Gstaad Grace II που κατασκευάστηκε το 2009 για 42 εκατομμύρια δολάρια. Το πλοίο παραδόθηκε στους νέους ιδιοκτήτες του στις 26 Απριλίου 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Aegean: Ενισχύει το δίκτυό της με νέα δρομολόγια- Ποιες πτήσεις προσθέτει



    ΣΧΟΛΙΑ