• Ναυτιλία

    Οικογένεια Τσάκου: Η «ακαδημία» που προσφέρει μόρφωση, ναυτική εκπαίδευση και εργασία στα πλοία έως την συνταξιοδότηση τους

    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος


    Ο όμιλος Τσάκου πρωτοπορεί και καινοτομεί. Δημιούργησε μέσα σε έξι χρόνια μια αλυσίδα στήριξης, εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και εργασίας για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

    Με απλά λόγια: Ένα νέο παιδί, έχει τη δυνατότητα, από την Δευτέρα Γυμνασίου  να είναι οικότροφος, στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα και να παρακολουθεί μαθήματα στο «Λιβανούδειο» Γυμνάσιο και Λύκειο Καρδαμύλων.

    Στη συνέχεια, έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Τσάκος Ναυτικά Εκπαιδευτήρια». Στο Πρότυπο ΕΠΑΛ ο νέος ή νέα μπορεί να εκπαιδευτεί στον κλάδο των πλοιάρχων, των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων.

    Βασική λεπτομέρεια: Οι σπουδές είναι εντελώς δωρεάν.

    Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Π. ΕΠΑ. Λ. ο έφηβος πλέον μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, που ίδρυσε ο όμιλος Τσάκου, για να γίνει πλοίαρχος ή μηχανικός.

    Η φοίτηση είναι διετής και μετά με 12 μήνες θαλάσσια υπηρεσία γίνεται ανθυποπλοίαρχος εμπορικού ναυτικού ή μηχανικός εμπορικού ναυτικού. Το κόστος της εκπαίδευσης των σπουδαστών, για την διετία είναι 8.000 ευρώ.

    Αυτό το ποσό, αν υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα και οικονομικές αδυναμίες, ο νέος μπορεί να το εξοφλήσει κατά τη διάρκεια της ναυτολόγησης του στα πλοία της εταιρείας στα επόμενα χρόνια.

    Το σημαντικότερο είναι ότι ο όμιλος Τσάκου, για τους απόφοιτους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εξασφαλίζει και συνεχείς ναυτολογήσεις και  μετεκπαιδεύσεις.

    Στη συνέχεια,  μπορεί να αναδειχθεί σε στέλεχος των ναυτιλιακών γραφείων του ομίλου.

    Αυτή η αλυσίδα μόρφωσης, εκπαίδευσης, εργασίας, μπορεί να σε οδηγήσει μετά από δύο με τρεις δεκαετίες στη συνταξιοδότηση.

    Επίσης, να επισημανθεί ότι ο όμιλος Τσάκου έχει ιδρύσει και λειτουργεί Ιδιωτικό Επικουρικό Ταμείο για τους υπαλλήλους του, το οποίο εξασφαλίζει ένα σημαντικό εφάπαξ.

    Όλα αυτό το πρόγραμμα, όπως φάνηκε και στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που έχει την αναγνώριση και την πιστοποίηση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου, το εγγυάται σύσσωμη η οικογένεια Τσάκου.

    Ο ίδιος ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο γιος του Νίκος Π. Τσάκος και ο εγγονός του Παναγιώτης Ν. Τσάκος.

    Αυτοί οι  τρεις άνδρες, δήλωσαν μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους της ναυτιλίας και της Χίου, ότι όλα αυτά τα υλοποίησαν στη μνήμη της Ειρήνης Σαρόγλου και της Μαρίας Τσάκου, γιαγιάς και θυγατέρας, που έχουν φύγει από τη ζωή.

    Ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος, με την προτροπή του πατέρα του και ιδρυτή της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας, Νίκου Τσάκου, μετέφερε τη θέληση του πατέρα του Νίκου Τσάκου και της οικογένειας να συνεχιστεί το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

    Ποιο είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Τσάκος

    Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, συμμετέχοντας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), υπό την επωνυμία «Τσάκος Ναυτική Παιδεία» ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό, Μη Κερδοσκοπικό επαγγελματικό Λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με έδρα τη Χίο, με την επωνυμία «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)».

    Η έναρξη λειτουργίας του ναυτικού Λυκείου, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με την φοίτηση των μαθητών/τριών της Α’ Λυκείου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η Β’ Λυκείου και το Σεπτέμβριο του 2020 το Λύκειο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις και τις ειδικότητες Πλοιάρχου και Μηχανικού Ε.Ν. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, λειτουργεί και Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, εισάγοντας το T.E.E.N.S. ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή εποχή.

    Από τον Φεβρουάριο του 2023, το Σχολείο χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ).

    Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η ΑΜΚΕ «Τσάκος Ναυτική Παιδεία» εφαρμόζει για το ναυτικό Λύκειο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, με σκοπό την ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την τυποποίηση των εκπαιδευτικών και οργανωτικών διαδικασιών, και έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015.

    Τον Ιούνιο του 2024, ανακοινώθηκε, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας η ίδρυση, από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο.

    Η Ακαδημία θα συμπληρώνει και βελτιώνει, στο ανώτατο επίπεδο, την εκπαίδευση που ήδη παρέχεται από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)», με εξαιρετικά αποτελέσματα, ως απεδείχθη και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες επετεύχθη ποσοστό 100%.

    Η Ακαδημία Ε.Ν. ΤΕΕΝΣ, πιστοποιήθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Αξιωματικού Φυλακής Γεφύρας» και «Αξιωματικού Φυλακής Μηχανοστασίου», σύμφωνα με τα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα, όπως απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW – International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers), όπως τροποιήθηκε και ισχύει.

    Η Ακαδημία ΤΕΕΝS θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους υποδεχόμενη πρωτοετείς σπουδαστές, Δόκιμους Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν.

    Μετά την ολοκλήρωση σπουδών δύο ακαδημαϊκών ετών, οι εν λόγῳ Δόκιμοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί της ιδρυόμενης Ακαδημίας θα πραγματοποιούν τα, κατά την ισχύουσα νομοθεσία,  προβλεπόμενα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια (συνολικής διάρκειας 12 μηνών), με πλοία του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητάς ως Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ’ τάξης Ε.Ν., άξια στελέχη της Μεγάλης Οικογένειας της Ελληνικής Ναυτιλίας.

    Οι εγκαταστάσεις του Λυκείου και της Ακαδημίας TEENS, βρίσκονται στην περιοχή «Παναγία Φάρκαινα», στην πόλη της Χίου, επί της οδού Αεροπόρου Χρήστου Ροδοκανάκη 38.

    Η σύγχρονη αισθητική και εργονομία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων ξεπερνώντας τα 1.200 τ.μ. κτιριακών και τα 2.500 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές, αθλητικές και άλλες ανάγκες των μαθητών/τριών και σπουδαστών. Οι αίθουσες διδασκαλίας καθώς και τα εργαστήρια διαθέτουν άρτιο και σύγχρονο υλικοτεχνικό και οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

    Στο σύνολο των υποδομών συμπεριλαμβάνεται και το εκπαιδευτικό σκάφος, το παραδοσιακό ιστιοφόρο «Μάνια», το οποίο μαζί με τα εργαστήρια προσομοίωσης γέφυρας και μηχανής, συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία διατηρώντας ταυτόχρονα τους κανόνες της ναυτικής τέχνης κια παράδοσης. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

    • Αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 15 – 20 μαθητών/ σπουδαστών
    • Εργαστηριακές αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό
    • Εργαστήριο προσομοίωσης γέφυρας πλοίου
    • Εργαστήριο προσομοίωσης μηχανής πλοίου
    • Εργαστήριο Μηχανολογίας
    • Εργαστήριο Ηλεκτρολογίας
    • Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
    • Εργαστήριο Αυτοματισμού
    • Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών
    • Εκπαιδευτικό σκάφος, εξοπλισμένο με πλήρως λειτουργικό τηλεπικοινωνιακό σταθμό GMDSS
    • Εργαστήριο Ασφαλούς Πρόσδεσης Πλοίων
    • Εργαστήριο προσομοίωσης Dynamic Positioning Vessels

    Ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

    Στην αφήγηση του ο καπετάν Παναγιώτης  Τσάκος, είπε:

    Όταν πριν 14 χρόνια με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και τον γιο μας Νίκο, αποφασίσαμε την ίδρυση του Ιδρύματος στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, θέσαμε ως σκοπό του Ιδρύματος την προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί οι εξελίξεις μας εδικαίωσαν..

    Αρχίσαμε μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα σε οικοτροφείο φιλοξενίας αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται  με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια.

    Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδάμυλα στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνειου Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλων γιατί δίχως αυτά , τα σχολεία μας θα είχαν κλείσει, με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε . Κυρίως, όμως τα παιδιά αυτά γαλουχούνται στις αξίες, στις αρχές και στις παραδόσεις της μακραίωνης ναυτοσύνης μας. Και όσα επιθυμούν σταδιοδρομούν στη θάλασσα με την στήριξη μας.

    Είμαστε υπερήφανοι γιατί από τις πύλες της Στέγης, έχουν περάσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 νέοι με άριστες επιδόσεις που ήδη σταδιοδρομούν στο ναυτικό επάγγελμα και σε άλλους τομείς της επιλογής τους.

    Με την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, πριν 6 χρόνια, με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων, αγοριών και κοριτσιών, στο ναυτικό επάγγελμα, κάναμε ένα δεύτερο μεγάλο βήμα και ιδρύσαμε στο ιδιόκτητο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε, το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο, στο οποίο οι σπουδαστές μας  φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμα μας.

    Ένα Λύκειο, η επιτυχία του οποίου γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο άριστο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, στον εξοπλισμό του με τεχνολογίες αιχμής και στη διάθεση, για την εξοικείωση των μαθητών των μαθητών με την θάλασσα, εκπαιδευτικού ιστιοφόρου σκάφους μας, «Μάνια».

    Όλα αυτά επέτρεψαν στο υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το Λύκειο μας ως Πρότυπο.

    Μέχρι σήμερα, από το Λύκειο έχουν αποφοιτήσει 143 μαθητές και μαθήτριες με άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότεροι έχουν ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα.

    Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και καταξίωσης υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα, λειτούργημα το λέω εγώ.

    Ως προς την συνεργασία μας με την μεγαλόνησο Κύπρο μας, δράττομαι της ευκαιρίας να απονείμω εύσημα αγαστής και δημιουργικής συνεργασίας πρώτα από όλους στην υφυπουργό Ναυτιλίας, κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη που μας τιμά με την εδώ παρουσία της. ο ηγετικός της ρόλος, η διορατική και προσωπική συμμετοχή της στις απαιτούμενες πολυσχιδείς διαδικασίες ήταν καθοριστικός ώστε να αχθή σε αίσιο πέρα το έργο που αναλάβαμε.

    Απευθυνόμενος στους 40 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις ΑΕΝ που δημιούργησε ο όμιλος Τσάκου, είπε: “Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και στα δικά σας φτερά”.

    Η Μαρίνα Χατζημανώλη

    Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρο, Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία ήταν εκείνη που έβαλε με την υπογραφή της, την λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του ομίλου Τσάκου, τόνισε:

    «Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν ολοκληρώνεται αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται, να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας», επισήμανε η υπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης Ναυτικής Ακαδημίας από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

    Εξάλλου από σήμερα η καρδιά της Κύπρου, κτυπά στην Χίο. Ως συνοδοιπόροι σε αυτή την κατεύθυνση, βαδίζουμε με στόχο οι νέες γενιές, όλοι εσείς παιδιά μου, που βρίσκεστε εδώ, αλλά και οι επόμενες που θα  ακολουθήσουν, να αγαπήσουν την θάλασσα και την ναυτιλία παρέχοντας άρτιο και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

    Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Πρέσβη της Κυπριακης Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρο Αυγουστίδη, στη μυροβόλο Χίο, στο νησί του Όμηρου και της ναυτικής παράδοσης, με αφορμή τον εορτασμό των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».»

    Απευθυνόμενη δε προς τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, είπε:

    «Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς, που ίσως έτυχε να ασχοληθούμε με τη ναυτιλία για άλλους λόγους, σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του ΠτΔ κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον καπετάνιο Τσάκο, ο οποίος όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν αυτή που ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο».

    Τέλος, κατέληξε η Μαρίνα Χατζημανώλη: «θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς παιδιά μου, θα σας δοθούν στην ζωή σας πολλές ευκαιρίες και εγώ ως μητέρα 3 παιδιών τους συμβουλεύω να μην διστάζουν και να αρπάξουν όλες τις ευκαιρίες. Τολμήστε ονειρευτείτε και κυνηγηστε τα όνειρα σας και είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον κάποιοι από εσάς θα βρίσκονται στην θέση που είμαι εγώ σήμερα. Καλές επιτυχίες και καλή σταδιοδρομία».

    Ο Πατριάρχης

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του τόνισε ότι τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου, και είναι έκφραση της μέριμνάς του για τη νεότητα και της αγάπης του για την θάλασσα.

    “Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς. 

    Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού. 

    Οι νέοι Πλοίαρχοι και οι Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν. Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι  απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Στυλιανίδης: Το Λιμενικό είναι γεμάτο από ήρωες της καθημερινότητας

    Γιώργος Προκοπίου: Η εκπληκτική θαλαμηγός του, Dream, και οι επενδύσεις στα εμβληματικά κτήματα της Χίου «ΠΕΡΛΕΑΣ» και «Αντουάνικο»

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου



    ΣΧΟΛΙΑ