Την προστιθέμενη αξία των ναυπηγείων όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις τοπικές κοινωνίες ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ με τίτλο «Από την Οικονομική Ανάπτυξη στην Κοινωνική Ευημερία. Η Προστιθέμενη Αξία των Ναυπηγείων» που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) «Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα οικονομικό επίπεδο πιο σταθερό, έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα και εκπέμπουμε σταθερότητα. Ένα στοιχείο που οδήγησε σε αυτό είναι και οι επενδύσεις στα ναυπηγεία. Έγιναν επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και στέλνουμε ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας πως η χώρα μας αλλάζει και αποτελεί ένα αξιόπιστο σημείο επενδύσεων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας συμπληρώνοντας πως η επένδυση στα ναυπηγεία πλην της οικονομικής σημασίας ενισχύει και των γεωστρατηγικό μας ρόλο.

1

Ο κ. Κώτσηρας ανέφερε τρεις βασικούς άξονες προστιθέμενης αξίας από την αναβίωση των ναυπηγείων. «Σε τοπικό επίπεδο ενισχύονται οι κοινωνίες και το τοπικό περιβάλλον, σε εθνικό επίπεδο ενισχύεται ο γεωστρατηγικός μας ρόλος και δημιουργείται ένα ενιαίο κλίμα με την ελληνική ναυτιλία. Σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται η εικόνα της χώρας ως ένα αξιόπιστο σημείο σε ένα ασταθές περιβάλλον».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπενθύμισε πως χωρίς τη Σύρο δεν θα φτάναμε στην Ελευσίνα. «Πήγαμε από τις σκουριασμένες εγκαταστάσεις και τις βυθισμένες δεξαμένες πήγαμε στην Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων», τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου είμαστε περήφανοί που είμαστε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε ρυθμό ανάπτυξης με 16,7%. Ταυτόχρονα είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε αύξηση πληθυσμού με τα καλύτερα δημογραφικά και αυτό δεν είναι άσχετο και ασύνδετο με την ανάπτυξη. Αυτό είναι κοινωνική ευημερία», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζημάρκος.

Ο κ. Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δ. Πειραιά τόνισε πως από το 2014 που ανέλαβε τη δημαρχία ο Γιάννης Μώραλης ξεκίνησε μια οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας γύρω από το λιμάνι. «Δημιουργήσαμε θεσμούς που μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την τοπική δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Καρύδης κάνοντας ειδική αναφορά στο κέντρο καινοτομίας Blue Lab που αξιοποιεί την 3D εκτύπωση και σχεδίαση αλλά και στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας που αξιοποιούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ναυτιλιακού κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε τη σημαντικότητα της θαλάσσιας οικονομίας για την Αττική και σημείωσε πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων. «Πρέπει να μην ψηφιοποιούμε την γραφειοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια ως πραγματικά one stop shop για την επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «ο πλούτος της θάλασσας να διαχέεται στην τοπική κοινωνία και επειδή τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα εντέλει και η εθνική οικονομία».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Δημήτρης Πεφάνης.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Στυλιανίδης: Δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία προς τα ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Φραγκούλης: Αισιόδοξο το μήνυμα της αγοράς για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας

Σκρέκας: Όραμά μας η αναβίωση των ναυπηγείων – Μάγειρας: Η ακτοπλοία είναι η Εγνατία Οδός των νησιών μας