ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πάθος για τις συλλογές πινάκων ζωγραφικής του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη δεν περιορίζεται μόνο στην συγκέντρωση 53 μοναδικών πινάκων του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ούτε στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, επεκτείνεται και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις είναι και η συλλογή και η φωτογράφιση, των πετρόκτιστων Φάρων της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον του, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως του Φάρου της Ντάνας του Πόρου, επεκτείνεται και στην επισκευή τους, με δικές του δαπάνες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιμελείται ο ίδιος την πιστή αποκατάσταση τους.
Πριν λίγες ημέρες, το Ίδρυμα “Αικατερίνης Λασκαρίδη”, έδωσε σε δημόσια χρήση ένα διαδικτυακό τόπο, τον nautilos.laskaridisfoundation.org, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να περιηγηθεί στους Φάρους, στα Λοιμοκαθαρτήρια και στα ναυάγια της Ελλάδας.
Η εκπληκτική προεργασία που έχει γίνει, σε αυτή την διαδικτυακή εφαρμογή, περιλαμβάνει και τις φωτογραφίες του Πάνου Λασκαρίδη για τους πετρόκτιστους Φάρους.
Ο διαδικτυακός τόπος όπως αναφέρει το “Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη”, προσφέρει “μέσα από τη φωτογραφική συλλογή φάρων του Προέδρου του Ιδρύματος, Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, την έκδοση του Ιδρύματος Ναυάγια στον ελληνικό βυθό και τα εκτενή λήμματα για τα λαζαρέτα, με τη σφραγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), τμήματα της ελληνικής ιστορίας που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη σκιά, αποκτούν νέα υπόσταση”.
Ο Ναυτίλος είναι ένας πρωτότυπος ιστότοπος που μας προσκαλεί όλους να εξερευνήσουμε την ελληνική ναυτική ιστορία από ένα διαφορετικό πρίσμα. Θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές, επισκέπτες των ελληνικών θαλασσών αλλά και το ευρύτερο κοινό.
Σήμερα το mononews.gr θα σας παρουσιάσει τους Φάρους του Σαρωνικού, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Πάνου Λασκαρίδη, με σημαντικές πληροφορίες που τις συγκέντρωσε ο ίδιος.
Φάρος Ψυττάλειας
«Προς καθ’ οδήγησιν των εν καιρώ νυκτός εισπλεόντων..»,Στατιστική Πειραιώς, 1852. Με τον τρόπο αυτό προαναγγέλεται η ίδρυση του φάρου Ψυττάλειας. Φωτοβολία 18 μίλια και εστιακό ύψος 47 μέτρα. Πύργος λιθόκτιστος κυλινδρικός, ύψους 14 μέτρων, στη μέση της κατοικίας των φαροφυλάκων. Ήταν ο πρώτος διοπτρικός φάρος που λειτούργησε στα ελληνικά παράλια. Βρίσκεται στη νησίδα Ψυττάλεια, μεταξύ του λιμένα Πειραιά και της Σαλαμίνας. Στην Ψυττάλεια από το 1930 λειτουργούσαν Ναυτικές Φυλακές, στις οποίες το 1947 οδηγήθηκαν και πολιτικοί κρατούμενοι, ενώ από τις αρχές του 1990 λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Το 1941 το φωτιστικό μηχάνημα του φάρου καταστράφηκε από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1944.
Κόγχη ή Περιστέρια Σαλαμίνας
Φωτοβολία 17 μίλια και εστιακό ύψος 34 μέτρα. Πύργος λιθόκτιστος κυλινδρικός, ύψους 12 μέτρων, στη μέση της κατοικίας των φαροφυλάκων. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο στη νότια άκρη της Σαλαμίνας. Το φωτιστικό του φάρου καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941 και επαναλειτούργησε το 1948. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από αυτόματο ηλεκτρικό φανάρι.
Φάρος Πλακάκια ή Άγιοι Απόστολοι Αίγινας
Αίγινα / Ακρωτήριο Πλακάκια
Φωτοβολία 10 μίλια και εστιακό ύψος 11 μέτρα. Πύργος κυλινδρικός ύψους 6 μέτρων κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και της κατοικίας των φαροφυλάκων. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο στη ΒΔ άκρη της Αίγινας και στα αριστερά των από βόρεια κατευθυνομένων προς το κεντρικό λιμάνι. Σήμερα το σημείο εξυπηρετείται από ομώνυμο φανάρι. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και το 1945 επαναλειτούργησε.
Ντάνα Πόρου
Φωτοβολία 10 μίλια και εστιακό ύψος 32 μέτρα. Πύργος λιθόκτιστος τετράγωνος ύψους 9 μέτρων στη μέση της δυτικής πλευράς της κατοικίας των φαροφυλάκων. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, αριστερά εισπλέοντας προς τον Πόρο. Καταστράφηκε το 1941 από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1948. Το 2010 ο φάρος αποκαταστάθηκε πλήρως με μέριμνα και αποκλειστική δαπάνη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Σήμερα οι ανάγκες φωτισμού του συγκεκριμένου σημείου εξυπηρετούνται από αυτόματο φανάρι.
Ζούρβα Ύδρας
Φωτοβολία 18 μίλια και εστιακό ύψος 36 μέτρα. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1883 και είναι εγκατεστημένος στην ανατολική ακτή της Ύδρας, στο ακρωτήριο της Ζούρβας, σε μια βραχώδη και δυσπρόσιτη περιοχή. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα. Ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1946. Μέχρι το 1986 «άναβε» με πετρέλαιο και στη συνέχεια με ηλεκτρικό ρεύμα. Από το 1989 έγινε αυτόματος. Ο φάρος διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ ο παλιός του μηχανισμός εκτίθεται στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ). Ανατολικά του φάρου βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Άννης.
Στην Ύδρα λειτουργούσε το μέτρο της καραντίνας πλοίων και ως τόπος χρησιμοποιείτο η απέναντι ακτή στην Πελοπόννησο, το Μετόχι. Αναφέρεται και η λειτουργία Λοιμοκαθαρτηρίου στην περιοχή «Σπιτάλια» (κατάλοιπο της λέξης Hospital = νοσοκομείο) «αριστερά τω εισπλέοντι εις τον λιμένα της νήσου».
Φάρος Δοκός
Φωτοβολία 14 μίλια και εστιακό ύψος 23 μέτρα. Πύργος κυλινδρικός πετρόκτιστος ύψους 9 μέτρων, συνεχόμενος με την κατοικία των φαροφυλάκων. Βρίσκεται 25 μέτρα μέσα από τη ΝΑ άκρη του ομώνυμου νησιού, στη θάλασσα της Ερμιόνης. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1945. Ο φάρος είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος και το κτίριο σχεδόν κατεστραμμένο. Για τις ανάγκες φωτισμού της περιοχής έχει τοποθετηθεί αυτόματο φανάρι. Ο Δοκός (αρχ. Απεροπία) είναι ένα μικρό νησάκι στο στενό Ύδρας, Ερμιονίδας και Σπετσών. Πρωτοκατοικήθηκε στα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ. και κατείχε σημαντική θέση στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων εμπορίου προς την Αργολίδα.
Φάρος Σπετσών
Ο πρώτος φάρος των Σπετσών, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1831 με δημοτική μέριμνα και δαπάνη, και πρωτολειτούργησε το 1837. Μαζί με αυτόν της Κέας ήταν οι δύο πρώτοι φάροι που άναψαν στα ελληνικά παράλια. Λίγο πριν, το 1827, στην Αίγινα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού στον κυματοθραύστη, άναψε το πρώτο φωτεινό βοήθημα νυχτερινής πλοήγησης. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν τον πρώτο φάρο του 1831 των Σπετσών δεν γνωρίζουμε, ούτε είναι ξεκάθαρο σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόταν. Ο φάρος του 1885 έχει φωτοβολία 12 μίλια και εστιακό ύψος 30 μέτρα. Πύργος λευκός κωλουροκωνικός, ύψους 10 μέτρων, σε απόσταση 30 μέτρων βόρεια από την κατοικία των φαροφυλάκων. Βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Σπετσών εντός κατοικημένης περιοχής. Το φωτιστικό του καταστράφηκε το 1941 και επαναλειτούργησε το 1945.
Διαβάστε επίσης:
Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Αρχαιολογική έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Πάνος Λασκαρίδης: Νέα δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό – Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης του «ΠΕΡΣΕΑΣ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί