Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν 5.543 πλοία και ναυπηγούν άλλα 384!

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας – dwt, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη σε όρους πλοιοκτησίας χώρα στον κόσμο.

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, είναι, για ακόμη ένα έτος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη.

Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι, τις τελευταίες δεκαετίες, μια βασική κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την τάση, καθώς επενδύουν συνεχώς σε νέα, μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά πλοία.

Σήμερα, τα ελληνικά πλοία υπό παραγγελία ανέρχονται σε 384, με συνολική χωρητικότητα 34 εκατομμυρίων dwt, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε σχέση με το 2023, τα πλοία υπό παραγγελία είναι περισσότερα κατά 60% ως προς τον αριθμό και κατά 79% ως προς τη χωρητικότητα, ενώ σε σύγκριση με το 2021 είναι σχεδόν 4 φορές περισσότερα ως προς τον αριθμό και πάνω από 2 φορές σε όρους χωρητικότητας.

Η μέση χωρητικότητα ενός ελληνόκτητου υπό ναυπήγηση πλοίου σήμερα είναι 88.748 dwt σε σύγκριση με 62.237 dwt για τον παγκόσμιο στόλο.

Τα υπό παραγγελία πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών δεν είναι όμως μόνο μεγαλύτερα, αλλά είναι επίσης εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας περιβαλλοντικά συστήματα.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε έναν ολοένα και πιο σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό στόλο, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Ε.Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Ναυλώθηκε το Mykonos Magic του Μάριου Ηλιόπουλου από την Ιταλική κυβέρνηση για την G7

Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία, πάντα ποντοπόρος, πάντα πρωτοπόρος

Τελετή παράδοσης ενός υπερσύγχρονου ταχύπλοου περιπολικού σκάφους στο Λιμεναρχείο Μυκόνου