• Ναυτιλία

    Θεοδώρα Ρήγα: Η εκλογή στην προεδρία της MedCruise ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη Μεσογειακή κρουαζιέρα

    Θεοδώρα Ρήγα, Πρόεδρος της MedCruise

    Θεοδώρα Ρήγα, Πρόεδρος της MedCruise


    Η Τουρκάλα Figen Ayan, στέλεχος του Galataport της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε την προεδρία της MedCruise στην Ελληνίδα Θεοδώρα Ρήγα.

    Η Θεοδώρα Ρήγα, είναι μια δυναμική γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στην στρατηγική ανάπτυξη των λιμένων και των εταιρειών επιβατηγού ναυτιλίας.

    Καθοριστικός ήταν άλλωστε και ο ρόλος της στην προσέγγιση των εταιρειών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως στέλεχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Οι ικανότητες της και η εμπειρία της στη διαχείριση των θεμάτων της κρουαζιέρας ήταν εκείνα τα στοιχεία που έκριναν την εκλογή της για τη θέση της προέδρου της MedCruise.

    Στην Ένωση εκπροσωπούνται 150 και πλέον λιμένες από 22 χώρες (11 εντός Ε.Ε. και 11 εκτός) σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρική

    Η εκλογή της Θεοδώρας Ρήγα με τριετή θητεία (2024-2027) σηματοδοτεί άλλη μία σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Λιμενική Βιομηχανία.

    Η Θεοδώρα Ρήγα είναι Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., έχει διατελέσει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MedCruise εκπροσωπώντας διαφορετικούς λιμένες της Μεσογείου, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ).

    Επιπρόσθετα, έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες λιμένων, όπως του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα τελευταία 20 χρόνια, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ναυτιλιακής εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως Εμπορική Διευθύντρια και ως Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Στρατηγικής Ανάπτυξης, Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα, παρέχοντας επικοινωνιακή υποστήριξη στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

    Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της κρουαζιέρας που τις επιτρέπει να γνωρίζει τόσο τις ανάγκες των μικρότερων (όσον αφορά την διακίνηση) λιμένων κρουαζιέρας όσο και των μεγαλύτερων λιμένων που εξυπηρετούν πάνω από 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξέλιξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική μετατροπή από ένα λιμάνι με λιγότερες από 10 προσεγγίσεις ετησίως (πριν από την πανδημία) σε ένα λιμάνι με περισσότερες από 80 προσεγγίσεις.

    Η Θεοδώρα Ρήγα, για την εκλογή της, τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα στην αξία της συλλογικής δράσης, ή όπως το λέμε στα Ελληνικά, η ισχύς εν τη ενώσει. Με όραμά να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε κάνει τόσο καλά μέχρι στιγμής, αναβαθμίζουμε τις δραστηριότητές μας και πετυχαίνουμε ακόμα περισσότερα όλοι μαζί, διασφαλίζοντας παράλληλα την υπεύθυνη ανάπτυξη της κρουαζιέρας και ωφελώντας όλες τις πόλεις – λιμάνια και τους προορισμούς της Μεσογείου. Μέσω των συλλογικών δράσεων των μελών μας και συνεργειών με άλλες ενώσεις και θεσμούς (UNTWO, ESPO, AIVP, CLIA, IAPH κ.α.) μπορούμε να συμβάλουμε στην μεγιστοποίηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης των λιμανιών, των προορισμών και όλων των ενδιαφερομένων στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες θάλασσες».

    Υπενθυμίζεται ότι αποστολή της MedCruise είναι η προώθηση του κλάδου της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες θάλασσες. Η Ένωση βοηθά τα μέλη της να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης, προώθησης, καθώς και επαγγελματικής ανάπτυξης.

     Ιδρύθηκε στη Ρώμη στις 11 Ιουνίου 1996, με μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ 16 λιμανιών σε επτά διαφορετικές χώρες, τα μέλη της MedCruise εξαπλώνονται σήμερα σε 22 χώρες και βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Η MedCruise εκπροσωπεί περισσότερα από 154 λιμάνια και 57 συνδεδεμένα μέλη (associate members).

    Οι δραστηριότητες της Ένωσης οργανώνονται από τρεις Τεχνικές Επιτροπές που εστιάζουν στα ζητήματα της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, της Συνεργασίας και της Προώθησης.

    Η Θεοδώρα Ρήγα, ως Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπόνηση έρευνας για τη συμμετοχή των επιβατών κρουαζιέρας στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

    Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Posidonia Sea Tourism Forum 2023. Ειδικότερα, η Θεοδώρα Ρήγα, είχε επισημάνει:

    «Χρηματοδοτούμε αυτή τη μελέτη μαζί με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης για να κατανοήσουμε καλύτερα πως ο κλάδος της κρουαζιέρας ωφελεί την πόλη και την ευρύτερη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης  και πως μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τόσο την εμπειρία των επιβατών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους όσο και τα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Με την αποτύπωση των προσδοκιών των επιβατών, ως προορισμός, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επιβάτες κρουαζιέρας ακόμα πιο αξέχαστες εμπειρίες. Αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια».

    Οι συμμετέχοντες στο Posidonia Sea Tourism Forum 2023 είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα πραγματικά επίπεδα δαπανών επιβατών και πληρωμάτων, για τις καταναλωτικές συνήθειες τους κατά την παραμονή τους, τα επίπεδα ικανοποίησης από την επίσκεψή τους, καθώς και τις προοπτικές επιστροφής τους στην πόλη.

    Να θυμίσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Αναλυτικότερα: οι επιβάτες κρουαζιέρας κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε ψώνια (44%), εστιατόρια και καφετέριες (40%), περιηγήσεις στα αξιοθέατα (12%) και καταστήματα τροφίμων (3%).

    Ενώ τα μέλη των πληρωμάτων: επιλέγουν να δαπανήσουν σε ψώνια (55%), εστιατόρια και καφετέριες (16%), μεταφορές (14%) και καταστήματα τροφίμων (10%).

    Οι άλλοι δύο Έλληνες του συμβουλίου

    Στην διοίκηση της MedCruise, εξελέγησαν και άλλοι δύο Έλληνες. Ο Άγγελος Βλάχος, από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας και η Κυριακή Καμπανά, από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

    Ο Άγγελος Βλάχος
    Ο Άγγελος Βλάχος

    Ο Δρ. Α. Βλάχος εξελέγη για τα επόμενα τρία έτη ως εκπρόσωπος των μικρών λιμένων της Ανατολικής Μεσογείου. Δεδομένου πως η MedCruise αποτελεί τη μεγαλύτερη Ένωση Λιμένων παγκοσμίως στο πεδίο της κρουαζιέρας, η συμπερίληψη της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. στη νέα διοίκηση για πρώτη φορά αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία για τον Οργανισμό, την πόλη της Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή.

    Μετά την εκλογή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. επισήμανε: «Δεσμευόμαστε πως θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των μεσογειακών λιμανιών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανασημασιοδότηση της κρουαζιέρας, με έμφαση στους μικρούς και ευάλωτους προορισμούς και στη διεύρυνση της βιωσιμότητας προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και ασφαλώς των εμπλεκομένων εταίρων».

    Η Κυριακή Καμπανά, Επικεφαλής του Τμήματος Κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, θα εκπροσωπήσει το λιμάνι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από διακεκριμένα στελέχη κορυφαίων λιμανιών της Μεσογείου. Η εκλογή αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Λιμένα Ηρακλείου στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και την προσπάθεια για τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του προς όφελος των επιβατών και των τοπικών κοινοτήτων.

    Κυριακή Καμπανά

    Η εκλογή του Λιμένα Ηρακλείου αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της θέσης του στο διεθνές δίκτυο κρουαζιέρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδώρα Ρήγα: Σημαντικά τα οφέλη της Θεσσαλονίκης από τους επιβάτες και τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων

    CLIA: Nα εφαρμοστεί το τέλος για τα κρουαζιερόπλοια από το 2026

    Greek Real Estate Investment Forum 2024: Οι προκλήσεις και οι αναπτυξιακές προοπτικές επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ