Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Οι Χούθι χτύπησαν δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη

Διαμαντής Διαμαντίδης, εφοπλιστής-Delta Tankers

Χτύπημα από τους αντάρτες Χούθι στα ανοιχτά της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ MT Sounion της εταιρείας Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

Το χτύπημα, από το οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο, έγινε πιθανότατα από αντιαρματικό όπλο τύπου rpg, που έπληξε το μηχανοστάσιο.

Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση έγινε στις 6:15 πμ (ώρα Ελλάδος) από δύο σκάφη πειρατών: στο ένα επέβαιναν από δύο ως πέντε άτομα και στο δεύτερο πάνω από δέκα.

Το πλοίο χτυπήθηκε στη δεξιά πλευρά και έχασε την ισχύ του.

Καλά στην υγεία τους είναι τα 25 μέλη του πληρώματος, όλοι αλλοδαποί, παρά το γεγονός ότι το πλοίο ταξιδεύει με ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, το πλοίο που έχει ακινητοποιηθεί, έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Επίσης πηγές αναφέρουν ότι επέβαινε σε αυτό ένοπλη ασφάλεια και υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών.

Αυτή τη στιγμή το Sounion βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του Ομάν.

To δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers είχε φορτώσει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο και κατευθύνονταν στα διυλιστήρια τους Αγίους Θεοδώρους.

Τρίτο χτύπημα για την Delta Tankers

Πρόκειται για το τρίτο πλοίο συνδεδεμένο με την Delta Tankers που χτυπήθηκε αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Martin Kelly, επικεφαλής συμβουλευτικής της EOS Risk Group.

Το Delta Atlantica (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 162.000 dwt, δέχθηκε πολλαπλή επίθεση 63 ναυτικά μίλια (117 χλμ.) νοτιοδυτικά της Χοδεϊντάχ, στις 12 Αυγούστου.

Αρκετές ημέρες νωρίτερα, οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν χειροβομβίδες, πυραύλους και εναέρια και θαλάσσια drones εναντίον του τάνκερ Delta Blue (κατασκευής 2012), χωρητικότητας 158.000 dwt.

Σημειώνεται ότι βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations/UKMTO) έλαβε την Τετάρτη μια αναφορά για ένα περιστατικό 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, τρία βλήματα έπληξαν ένα εμπορικό πλοίο, περιορίζοντας την ικανότητα ελιγμών του πλοίου.

«Το εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο άγνωστα βλήματα πριν χτυπηθεί από ένα τρίτο», ανέφερε η United Kingdom Maritime Trade Operations, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά «το σκάφος αναφέρει ότι δεν ήταν υπό διοίκηση».

Διαβάστε επίσης

VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

Θεοδωράτος και ΣΕΕΝ στηρίζουν του πλοιάρχους και αφήνουν αιχμές για τα λιμάνια

Βαγγέλης Μαρινάκης: Πώληση «μαμούθ» εννέα πλοίων αξίας 1 δισ. δολαρίων