“Ύστερα από λεπτομερή σχεδιασμό, υπομονή, επιμονή και σύναψη συνεργασιών διαπραγματευτήκαμε και διεκπεραιώσαμε πολύπλοκες και αχαρτογράφητες κανονιστικές διαδικασίες με αρμόδιες αρχές και φορείς μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας. Η γέφυρα που χτίζει η Levante Ferries θα φέρει τους δυο γειτονικούς λαούς πιο κοντά. Θα γνωριστούν καλύτερα επιφέροντας σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων του εμπορίου και του τουρισμού”.

1

Φανερά συγκινημένος, ο Γιώργος Θεοδόσης, πλοιοκτήτης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Σμύρνα” που θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα τακτικά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς την Σμύρνη της Τουρκίας, μιλώντας στα εγκαίνια του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά ανέλυσε τους στόχους της εταιρείας με το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.

Το πλοίο Smyrna di Levante ταξιδεύει με ελληνική σημαία και ελληνικό πλήρωμα. Η χωρητικότητα είναι 14.000 τόνων, το μήκος του είναι 158 μέτρα, το πλάτος 22 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 20 κόμβων και δύναται να μεταφέρει 948 επιβάτες.

“Στη Levante Ferries, συνέχισε ο Γιώργος Θεοδόσης, πιστεύουμε στο νέο και ότι δημιουργούμε το κάνουμε με όραμα, έχοντας στόχο το καλύτερο” και πρόσθεσε: “Χρόνια ταξιδεύουμε στις θάλασσες του Ιονίου, στα αγαπημένα μας νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Ξεκινήσαμε αναβαθμίζοντας την ακτοπλοΐα του Ιονίου με σύγχρονα πλοία, προηγμένες υπηρεσίες ξηράς, υπηρετώντας τις ιδέες αυτές με τον πιο πλήρη και σύγχρονο τρόπο προσφέροντας υψηλή φιλοξενία και πρωτόγνωρη εμπειρία και πολυτέλεια με τα πλοία μας. Διαφημίσαμε και προβάλαμε τα νησιά μας και συμβάλαμε αποτελεσματικά στην αύξηση του τουρισμού και της οικονομικής άνθησης των νησιών και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε πάντα εκεί”.

Ο Γιώργος Θεοδόσης, εξηγώντας για την τολμηρή επιχειρηματική του πρωτοβουλία, τόνισε:

“Στη Levante Ferries κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Όραμα μας είναι να συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια, να βάζουμε πλώρη για νέους θαλάσσιους ορίζοντες φέρνοντας κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη ένα αίτημα πολλών χρόνων και από τις δυο πόλεις, στην αρχή για μας ήταν ένα άκουσμα κατι σαν μια ναυτική νοσταλγική ιστορία. Ήταν μια κουβέντα από αυτές που δεν της δίνεις πολύ σημασία όταν τις πρωτοακούς. Ένας ψίθυρος. Σιγά σιγά με τη σκέψη μεταλλάχθηκε σε ιδέα. Με τη μελέτη και την έρευνα έγινε όραμα.

Το όραμα μετεξελίχθηκε σε στόχο που ωρίμασε, ενηλικιώθηκε και σήμερα μετά από επίπονες, συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα. Είναι εδώ μπροστά σας έτοιμο να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά εμείς στη Levante συνδέουμε ακτοπλοΐκα τις δυο κοσμοπολίτικες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Δυο πόλεις -λιμάνια με ιστορικές αναφορές. Είναι γεγονός, το πολυτελές Σμύρνα Ντι Λεβάντε είναι το πλοίο που θα μας ταξιδέψει στη μαγευτική ανατολή παντρεύοντας πολιτισμούς, γεύσεις και αρώματα. Είναι το πλοίο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, τη Δύση με την Ανατολή.

Η Levante Ferries τολμά και κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Αγαπητοί φίλοι για να φτάσουμε εδώ πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στο όνειρο, δούλεψαν σκληρά δεν λύγισαν ακόμα και όταν το τέλος φαινόταν πολύ μακριά στον ορίζοντα. Δουλέψαμε σκληρά, έχοντας όμως πάντα θετική σκέψη, σταθερή πορεία και κατεύθυνση όπως τα πλοία χαράζουν ρότα στη θάλασσα. Πολλές φορές ήρθαμε αντιμέτωποι με απρόσμενες και αντίξοες συνθήκες και διαδικασίες. Δεν απογοητευτήκαμε ποτέ”.

Κώστας Κατσαφάδος – υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, είπε:

“Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό το εγχείρημα. Όπως είπε και οκ. Θεοδόσης σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ευαίσθητες στιγμές τις οποίες ζούμε εμείς απλώνουμε χέρι φιλίας, εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε γέφυρες, γιατί οι λαοί δεν έχουν προβλήματα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Εμείς προσπαθούμε με τη βοήθεια τη δική σας αυτό είναι ένα δείγμα ότι αυτά που λέμε θέλουμε να τα κάνουμε πράξη. Χωρίς να αμφισβητούνται ποτέ και να υποχωρούμε ποτέ σε ότι έχει να κάνει με τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μια πολύ μεγάλη και σπουδαία μέρα για την Ελληνική ακτοπλοΐα. Έχουμε ένα σύγχρονο πλοίο ελληνικής πλοιοκτησίας. Πραγματικά έχουμε ένα κρουαζιερόπλοιο που θα κάνει το δρομολόγιο που θα βοηθήσει και θα ενισχύσεις και τις εμπορικές σχέσεις και τη Θεσσαλονίκη και θα βοηθήσει εμπορικά και τουριστικά τη Θεσσαλονίκη και θα αφήσει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα γιατί εκεί που θα γινόντουσαν όλες αυτές οι μεταφορές και θα περναγαν θα πήγαιναν από Κωνσταντινούπολη από τον Έβρο για να πάνε στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πλέον αυτή η διαδρομή θα γίνεται ακτοπλοικα. Εύχομαι αυτό το εγχείρημα να βρει και άλλους μιμητές και το παράδειγμα σας να το ακολουθήσουν άλλοι. Αυτό που οφείλω και πρέπει να πω είναι όταν τολμάτε και επιχειρείτε σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, πιστεύοντας στην πατρίδα μας και στο brand της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι οι επόμενες ημέρες θα βρουν την Ελληνική Ναυτιλία πιο δυνατή. Σας βλέπουμε σαν συνεργάτες και έτσι θέλουμε να μας βλέπετε και εσείς. Είμαστε όλοι μαζί συνεργάτες για να ανεβάσουμε την Ελληνική Ναυτιλία ακόμα πιο ψηλά”.

Δημήτρης Αβραμόπουλος – πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην υπουργός Εξωτερικών

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δικαιολόγησε την παρουσία του γιατί είναι “επίτιμος δημότης Ζακύνθου”:

“Πριν από έναν χρόνο στη Ζάκυνθο μοιράστηκα μαζί σου το όραμα σου για αυτό που σήμερα ξεκινάει στον Πειραιά. Έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία πραγματικά. Είναι ωστόσο και ένα μήνυμα που στέλνει η Ελληνική Επιχειρηματικότητα και μέσω αυτής ο Ελληνικός λαός προς τους γείτονες μας γιατί όπως πολύ σωστά ελέχθη οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν φτάνει μόνο να υπάρχει καλή πίστη, διάθεση συνεννόησης και βεβαίως να συναντιλαμβανόμαστε το ίδιο τι σημαίνει, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Ανοίγετε έναν καινούργιο δρόμο που έχει τις ρίζες του πολλές δεκαετίες πίσω, όταν διεκόπη αυτή η επαφή σε δυο πόλους του κοσμοπολιτισμού τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.

Πόλεις με κοινά χαρακτηριστικά. Και μιας η ονομασία της εταιρείας μου το επιτρέπει θέλω να θυμίσω ότι στη Σμύρνη κυριαρχούσε το Ελληνικό στοιχείο πολιτιστικά από την άλλη μεριά ήταν και η λεβαντίνικη νοοτροπία, αντίληψη που είχε να κάνει με κατι πολύ προχωρημένο για την εποχή της. Πολύ καλά το τολμήσατε. Η Ελληνική ναυτιλία πάντοτε ήταν πρωτοπόρος σε όλες αυτές τις προσπάθειες που κάναμε στο παρελθόν για να στείλουμε ένα μήνυμα με την παράσταση σημαίας σε άλλους λαούς. Μήνυμα ειρήνης μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα φιλίας. Είναι κ. Θεοδόση και Απέργη κάτι πολύ βαθύτερο από μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Είναι ένα μήνυμα που έρχεται σε δύσκολη συγκυρία και θέλει να περάσει προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου αυτό που πιστεύει ο Ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτεία πολλάκις το έχει επαναλάβει. Βέβαια οι καιροί το θέλησαν να είναι το Ιόνιο που θα γεφυρώσει μέσα από το Αιγαίο τους δύο λαούς.

Και αυτό έχει τον δικό του συμβολισμό και το Ιόνιο πάντα ήταν πρωτοπόρο μέσα από τον κοσμοπολιτισμό του μέσα από τα γράμματα, τις τέχνες και αυτό που μετέφερε στην Ελλάδα και συντελείται εδώ. Όταν συζήτησα για πρώτη φορά με τον κ. Θεοδόση είχαμε ανταλλάξει κάποιες άλλες σκέψεις για το πως θα μπορούσε αυτή η ευκαιρία να στείλει μήνυμα και από τις δύο πλευρές.

Σήμερα αυτό γίνεται μονομερώς. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά του Αιγαίου. Όταν καταπλεύσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πλοίο στη Σμύρνη είμαι βέβαιος ότι θα το χαιρετήσουν με τα ίδια λόγια οι εκπρόσωποι της πόλης και οι τοπικές κοινωνίες ”.

Διαβάστε επίσης

Το νεότευκτο τάνκερ St Nicholas παρέλαβε η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου