ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το λιμάνι της Χίου γεμίζει καθημερινά με εικόνες από ακτοπλοϊκά, τέσσερα με έξι επιβατηγά πλοία που έρχονται από το Τσεσμέ, γεμάτα Τούρκους τουρίστες, κότερα, και χαρούμενους επιβάτες, ενώ στα καφενεία κάθονται απόμαχοι της θάλασσας και ναυτικοί που πρόσφατα ξεμπάρκαραν.
Σε αυτήν την καθημερινή εικόνα προστέθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη τα θαλαμηγά σκάφη των εφοπλιστών Παναγιώτη Τσάκου, «Άτοκος», «Μάνια» και «Ελ Νίνι», και το Dream του Γιώργου Προκοπίου. Στη συνέχεια ήρθε και το Ipanema του Νίκου Τσάκου.
Τα ιδιωτικά σκάφη ήρθαν στη ναυτομάνα και μυροβόλο Χίο για τα εγκαίνια της πρώτης Μη Κερδοσκοπικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του «Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου».
Όμως, όταν μπήκε το Dream του Γιώργου Προκοπίου, όλοι θαύμασαν το μέγεθος του και την επιβλητικότητα του.
Το Dream είναι ίσως το μεγαλύτερο ιδιωτικό θαλαμηγό σκάφος, που έχει έντονα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κρουαζιερόπλοιου.
Μάλιστα, ένας ξερακιανός ναυτικός, όταν είδε το Dream σχολίασε: «Η είσοδος του σκάφους του Προκοπίου στο λιμάνι της Χίου είναι σαν να κάνει μανούβρα ένα τάνκερ σε λίμνη».
Το Dream
Το Dream, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαράντα μεγαλύτερα ιδιωτικά θαλαμηγά σκάφη, έχει μήκος 106 μέτρα. Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο της Turkish Maritime Lines που ναυπηγήθηκε το 1997 και εκτελούσε δρομολόγια στη Μεσόγειο.
Το έτος 2007 αποκτήθηκε από τον Γιώργο Προκοπίου και οδηγήθηκε για επισκευή στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, όπου παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2008, όταν ολοκλήρωσε τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο και και την γυναίκα του Αλεξάνδρα.
Το Dream,διαθέτει έξι επίπεδ, πισίνα spa, γυμναστήριο, business και diving centre, 23 καμπίνες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά 44 άτομα.
Η προσωπική σουίτα του Γιώργου Προκοπίου, βρίσκεται στο πέμπτο επίπεδο. Στο πλοίο κυριαρχούν τα υλικά, ξύλο, μάρμαρο, γυαλί και ανοξείδωτος χάλυβας.
Το εντυπωσιακό που διαθέτει το σκάφος, είναι ένα κέντρο κατάδυσης που παρέχει τη δυνατότητα στους επιβαίνοντες να κολυμπάνε, να απολαμβάνουν τις καταδύσεις και τα θαλάσσια σπορ.
Τα κτήματα
Ο Γιώργος Προκοπίου μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως «κυρίαρχος του real estate στην νότια Αθήνα, ωστόσο έχει επενδύσει σε δύο εμβληματικά κτήματα στον κάμπο της Χίου.
Η αγορά του κτήματος ΠΕΡΛΕΑΣ – «Περιβόλι Λέοντος και Ασπασίας Λαιμού», καθώς και το περίφημο κτήμα «Αντουάνικο», έχουν προστεθεί μερικά χρόνια πριν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της οικογένειας Προκοπίου.
Όμως, αυτές οι αγορές, όπως και πολλές άλλες, δεν είναι γνωστές.
Ο Γιώργος Προκοπίου, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν από τη Σμύρνη και η μητέρα του από την Οδησσό, μπορεί να δηλώνει «εφοπλιστής της Γλυφάδας», όμως έχει ισχυρούς δεσμούς με την Χίο, δεδομένου ότι η σύζυγός του, Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα, κατάγεται από το Βροντάδο της Χίου.
Άλλωστε, η Αλεξάνδρα Προκοπίου είναι μια γυναίκα παθιασμένη με τις αγορές ακινήτων και είναι εκείνη που επιλέγει τις επενδυτικές κινήσεις. Λέγεται ότι πρόσφατα προέβη σε αγορές στη Νάξο.
Το ΠΕΡΛΕΑΣ
Το «Περιβόλι Λέοντος και Ασπασίας Λαιμού» εκτείνεται σε 17 στρέμματα με πορτοκαλιές και μανταρινιές.
Ο Γιώργος Προκοπίου το αγόρασε το 2011 από τους κληρονόμους του εφοοπλιστή Λέοντα Λαιμού, παππού του Λέοντος Πατίτσα. Ο Λέων Λαιμός το είχε αγοράσει το κτήμα το 1981 από τις κόρες του Χιώτη φαρμακοποιού Τζιρά.
Το κεντρικό αρχοντικό, χτίστηκε το 1640, με την όμορφη φυσική πέτρα του χωριού Θυμιανά και τη χαρακτηριστική Γενοβέζικη αρχιτεκτονική.
Η πετρόκτιστη αυλή, η τραπεζαρία και η διακόσμηση των δωματίων προσφέρουν την αυθεντική αίσθηση μιας παλιάς, αριστοκρατικής εποχής.
Το Perleas διαθέτει οκτώ πολυτελή δωμάτια, διακοσμημένα με χειροποίητα έπιπλα και εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Η αυλή είναι γεμάτο με αρώματα των εσπεριδοειδών και του γιασεμιού της Χίου.
Επισημαίνεται ότι ο Κάμπος της Χίου κατοικείται από τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γενουατοκρατίας του νησιού.
Στο αγρόκτημα στο οποίο υπάρχουν 1100 δέντρα, καθώς και μια μικρή και καλά δομημένη μονάδα παραγωγής μαρμελάδας και τοπικών γλυκών, συντηρείται από «Ανεστάτη».
Το «Αντουάνικο»
Το κτήμα «Αντουάνικο» είναι το δεύτερο ιστορικό κτήμα της Χίου που απέκτησε ο Γιώργος Προκοπίου και ξετυλίγεται σε 40 στρέμματα, γεμάτο μαντερινοπορτόκαλα. Το σπίτι έχει την αυλή του, τα βοηθητικά κτίρια όπως τους σταύλους, τις αποθήκες, το πλυσταριό και το φούρνο.
Στο κέντρο του περιβολιού είναι το μαγγανοπήγαδο, ένα βαθύ πηγάδι, πάνω από 30μ. από το οποίο ο μάγγανος, ένας μηχανισμός που κινούνταν από μουλάρια αντλούσε το νερό το οποίο μέσω μιας στέρνας άρδευε το περιβόλι.
Το «Αντουάνικο» είναι ένα τυπικό, μεγάλο κτήμα, με τμήματα εγκαταστάσεων που σώζονται από τον 18ο αιώνα, όταν το κτήμα ανήκε στην οικογένεια των Μαύρων, κλάδο των Μαυροκορδάτων.
Τα κτήρια που υπάρχουν σήμερα χτίστηκαν μετά το 1893, από τον Δημήτριο Τέττερη ένα πλούσιο επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας.
Εκτός από την αγροτική παραγωγή, το κτήμα χρησίμευε για τον παραθερισμό μεγάλου μέρους της οικογένειας, μέχρι και τη δεκαετία του ‘60. Το όνομα «Αντουάνικο» προέρχεται από την εμβληματική προσωπικότητα του γιου του Δημητρίου Τέττερη, του Αντώνη, ή Antoine στα Γαλλικά, ή Αντουάνου στη χιώτικη παράφραση του ονόματος.
Το κτήμα αποκαταστάθηκε στο σύνολό του από το 2009 έως το 2012. Σε μια επέμβαση που βασίστηκε στις διεθνείς αρχές των αποκαταστάσεων και χρησιμοποίηθηκαν παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σύγχρονες αναστηλωτικές μέθοδοι, τέθηκαν ξανά σε χρήση όχι μόνο τα κτήρια, αλλά και το αρδευτικό σύστημα του κτήματος. Η επέμβαση απέσπασε το 2015 βραβείο της Europa Nostra και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των αποκαταστάσεων.
Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο αρχοντικό Αντουάνικο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μεικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής.
Ο “Ανεστάτης”
Στα παλιότερα χρόνια ο «Ανεστάτης» αναλάμβανε την περιποίηση του κτήματος και τα κέρδη τα μοιραζόταν με το αφεντικό. Η ρίζα της λέξης Ανεστάτης είναι από το ρήμα Ανίσταμαι.
Ένας τέτοιος Ανεστάτης ήταν και ο Οδυσσέας Ξύδας, που αγόρασε το «Περιβόλι» που σήμερα στεγάζεται το Citrus, από την κόρη του Κωνσταντίνου Λυκιαρδόπουλου, Θεανώ.
Ο «Ανεστάτης» Οδυσσέας Ξύδας ήταν ο πιο γνωστός στο κάμπο της Χίου.
Διαβάστε επίσης:
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η καρδιά της Κύπρου χτυπά πλέον στην ναυτομάνα Χίο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωστής Χατζηδάκης: Είχε παραγίνει η κατάσταση με τις τράπεζες – Σεβασμός στους Έλληνες πολίτες!
- Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα το 2024 – Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους