• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου – Σταμάτης Τσαντάνης: Ανταλλαγές πυρών για τον έλεγχο της Seanergy

    Γιώργος Οικονόμου - Σταμάτης Τσαντάνης

    Γιώργος Οικονόμου – Σταμάτης Τσαντάνης


    Δύο πρόσωπα τις δικής του επιλογής επιδιώκει να εντάξει στο ΔΣ της Seanergy Maritime Holdings o εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου προκαλώντας την άμεση αντίδραση της διοίκησης της εταιρείας.

    Με ανακοίνωση του στην SEC ο ισχυρός πλοιοκτήτης, ακολουθώντας την γνωστή πλέον τακτική που εφάρμοσε και σε άλλες εισηγμένες ναυτιλιακές στις οποίες έχει αποκτήσει ποσοστό, προτείνει ως υποψήφιους για την εκλογή τους στο ΔΣ της Seanergy τους Γιάννη Λιβέρη και ο Γεώργιο Κοκκώδη. 

    Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που είχε προτείνει να ενταχθούν και στο ΔΣ της OceanPal της Σεμίραμις Παληού, με την οποία, ωστόσο, κατάφερε να καταλήξει πρόσφατα σε συμφωνία, αποσύροντας τις υποψηφιότητες τους.

    Παράλληλα, η εταιρεία Sphinx, μέσω της οποίας ο κ. Οικονόμου κατέχει ποσοστό σχεδόν 9% στην Seanergy, ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τους μετόχους της ναυτιλιακής να αποδοκιμάσουν την υπάρχουσα διοίκηση της εταιρείας δίνοντας ψήφο δυσπιστίας για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σταμάτη Τσαντάνη, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Χριστίνα Αναγνωσταρά και Ηλία Κουλουκουνδή, στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση.

    Σημειώνεται ότι ο Γεώργιος Κοκκώδης ήταν μέλος του ΔΣ μιας άλλης εισηγμένης ναυτιλιακής του κ. Οικονόμου, της DryShips, από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2019. Επίσης, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ocean Rig -επίσης συμφερόντων του εφοπλιστή- από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017. Ακόμη, ήταν μέλος του ΔΣ της MIG Real Estate από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Κατά το παρελθόν έχει ακόμη διατελέσει σύμβουλος χρηματοοικονομικών επενδύσεων στην BNP Paribas και αντιπρόεδρος του private banking στην Merrill Lynch International Bank στο Λονδίνο.

    O Γιάννης Λιβέρης, υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου, συμπεριλαμβανομένων των Ocean Rig και OceanFreight.

    Δεν έχει φέρει καμία νέα ιδέα στην εταιρεία

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Seanergy Maritime Holdings υπερασπίστηκε τη στρατηγική της και επισήμανε ότι ο κ. Οικονόιμου ξεκίνησε μία μάχη χωρίς, ωστόσο, να φέρει «καμία νέα ιδέα» στην εταιρεία.

    «Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τον κ. Οικονόμου χωρίς αποτέλεσμα. Δεν έχει ασχοληθεί μαζί μας ουσιαστικά ούτε έχει διατυπώσει νέες ιδέες για την εταιρεία. Αντ’ αυτού, ο κ. Οικονόμου επέλεξε να κινήσει δικαστική διαμάχη εναντίον της εταιρείας και τώρα έχει ξεκινήσει έναν δαπανηρό και ενοχλητικό αγώνα με σκοπό την αντικατάσταση δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου με υποψηφίους που έχει επιλέξει ο ίδιος, ζητώντας την παραίτηση των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο και η διοικητική μας ομάδα εφαρμόζουν μια σαφή εταιρική στρατηγική που επικεντρώνεται στην επένδυση στο στόλο της εταιρείας για την επίτευξη ανάπτυξης και αποδοτικότητας, στην ανταμοιβή των μετόχων με την επίτευξη σταθερών αποδόσεων και στη διατήρηση ενός υγιούς ισολογισμού με βιώσιμα επίπεδα χρέους, ώστε να θέσουμε την εταιρεία σε τροχιά κερδοφόρας ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, η Seanergy είναι σήμερα μια κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία με ποιοτικό στόλο capesize, μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις και μια εξαιρετικά έμπειρη ομάδα διαχείρισης».

    Πιστεύουμε ότι η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύουν τα κέρδη μας για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα οποία αποτελούν και τα υψηλότερα στην ιστορία της εταιρείας, επισήμανε η διοίκηση της Seanergy.

    Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, επεκτείναμε τον στόλο μας μέσω αποδοτικών εξαγορών στο πρώτο τρίμηνο, αποκτώντας δύο νέα πλοία capesize. Είμαστε πεπεισμένοι για την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε τις συνεχιζόμενες ευκαιρίες της αγοράς και αναμένουμε να υπεραποδώσουμε στην αγορά capesize το δεύτερο τρίμηνο του 2024.»

    «Το Διοικητικό μας Συμβούλιο είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και αξιολογούμε τακτικά τα σχέδια κατανομής των κεφαλαίων μας για να διασφαλίσουμε ότι αποφέρουμε τις υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης», τονίζει στην ανακοίνωση της στη SEC η Seanergy.

    Aναφορικά με το ΔΣ της εταιρείας, το οποίο ο κ. Οικονόμου επιχειρεί να καρατομήσει, η διοίκηση της επισημαίνει ότι αποτελείται από «πέντε εξαιρετικά ικανά μέλη, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ανεξάρτητα, και συνολικά διαθέτουν εμπειρία άνω των 100 ετών στη ναυτιλία».

    Έχουν αποδεδειγμένα ισχυρό ιστορικό, εμπειρία και τεχνογνωσία που είναι απαραίτητα για την επίβλεψη της ναυτιλιακής.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα εξετάσει τους υποψηφίους και τις προτάσεις του κ. Οικονόμου, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές του, εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής έχει καταθέσει αγωγή στα Νησιά Μάρσαλ, κατά των Σταμάτη Τσαντάνη, Χριστίνα Αναγνωσταρά, Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, Ηλία Κουλουκουντή, Ιωάννη Κάρτσωνα και της εταιρείας Seanergy Maritime Holdings, κατηγορώντας τους ότι ο κ. Τσαντάνης απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας των ψήφων της εταιρείας έναντι 250.000 δολαρίων, στερώντας το δικαίωμα ψήφου στους υπόλοιπους, εκτός της εισηγμένης μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Όφελος 6,75 εκατ. δολαρίων για τον εφοπλιστή από την συμφωνία με την OceanPal

    Ο Γιώργος Οικονόμου μιλάει για τις επενδύσεις του στη ναυτιλία ως ακτιβιστής: Το κάνω για τα λεφτά

    Γιώργος Οικονόμου: Υποχωρεί στην διαμάχη με την Genco αλλά δηλώνει νικητής



    ΣΧΟΛΙΑ