• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Όχι από την Αλίκη Παληού στην δημόσια πρόταση του εφοπλιστή για την Performance Shipping

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)


    H ναυτιλιακή Performance Shipping της Αλίκης Παληού απέρριψε κατηγορηματικά την δημόσια πρόταση που υπέβαλλε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου στις 12 Οκτωβρίου για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας έναντι 3 δολαρίων έκαστη.

    Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μία διαμάχη που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο μήνες, όταν ο ισχυρός πλοιοκτήτης απέκτησε μέσω χρηματιστηρίου ποσοστό άνω του 9% στην εταιρεία της οικογένειας Παληού και έδειξε άμεσα την επιθετική του στάση απέναντι στην διοίκηση της, κάνοντας λόγο για κακή δομή διακυβέρνησης και ζητώντας αλλαγές στα μέλη του ΔΣ.

    Μετά την πρόταση εξαγοράς, το ΔΣ της  Performance Shipping διόρισε μια Ειδική Επιτροπή από τρία ανεξάρτητα μέλη της διοίκησης, τους Άλεξ Παπαγεωργίου, Loïsa Ranunkel και Μιχάλη Μπουτάρη, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση, να την αξιολογήσει και κάνει συστάσεις στους μετόχους.

    Mετά από προσεκτική εξέταση των όρων της προσφοράς, η επιτροπή απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Οικονόμου για δύο βασικούς λόγους.

    Οι λόγοι

    Πρώτον, η επιτροπή με επικεφαλής τον Άλεξ Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η προσφορά του Οικονόμου υποτιμά τις κοινές μετοχές, καθώς είναι χαμηλότερη από την καθαρή αξία του ενεργητικού της NAV, χωρίς ωστόσο να αναφέρει που κυμαίνεται αυτή.

    Ο κ. Οικονόμου πρόσφερε 3 δολάρια για κάθε κοινή μετοχή της Performance Shipping ενώ την ημέρα που έγινε γνωστή η δημόσια πρόταση, ο τίτλος εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 28%, κλείνοντας στα 2,15 δολάρια.

    Κατά την συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου, η μετοχή της ναυτιλιακής έκλεισε με απώλειες 6,18%, στα 1,745 δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Αυγούστου, η επενδυτική τράπεζα Maxim άρχισε την κάλυψη της εταιρείας, με τους αναλυτές της να δίνουν σύσταση “buy” και τιμή στόχο τα 4 δολάρια.

    Ο δεύτερος λόγος απόρριψης είναι, όπως αναφέρει η Ειδική Επιτροπή, ότι η πρόταση του Γιώργου Οικονόμου περιλαμβάνει κάποιους όρους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσει το ΔΣ της Performance, τις οποίες, ωστόσο, δεν είναι νομικά εξουσιοδοτημένο να εκτελέσει.

    Για παράδειγμα, αναφορικά με τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές Σειράς C της εταιρείας, ο κ. Οικονόμου ζητά την ακύρωση τους από την Performance και το διοικητικό της συμβούλιο, κάτι που σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή, δεν μπορεί να γίνει καθώς το ΔΣ δεν έχει αυτή την εξουσία στην παρούσα φάση.

    Ο εφοπλιστής είχε υποστηρίξει από την αρχή της εισόδου του στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής ότι η κεφαλαιακή διάρθρωση της σε δύο κατηγορίες (dual-class) είχε ως αποτέλεσμα η Αλίκη Παληού και ο σύζυγος της και CEO της εταιρείας Ανδρέας Μιχαλόπουλος, να ελέγχουν από κοινού περίπου το 75,5% των μετοχών της.

    Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της εταιρείας Αλίκη Παλιού, ελέγχει περίπου το 67% των ψήφων μέσω της Mango Shipping και ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, κατέχει επιπλέον 8,5% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp.

    «Πλασματική» προσφορά

    «Μετά από προσεκτική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ενδελεχούς αξιολόγησης των όρων και προϋποθέσεων της προσφοράς, η Ειδική Επιτροπή, προχώρησε σε διαβούλευση με τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους της, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2023, και αποφάσισε ομόφωνα… ότι η προσφορά δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας ή των μετόχων της και συνέστησε στους μετόχους της εταιρείας να την ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ και να ΜΗΝ διαθέσουν καμία μετοχή σύμφωνα με την προσφορά», ανέφερε την η Performance σε επιστολή που υπογράφει ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος.

    Παράλληλα, η Ειδική Επιτροπή χαρακτηρίζει την προσφορά «πλασματική», με την έννοια ότι ο προτείνων γνωρίζει ότι οι όροι που θέτει για την ολοκλήρωση της δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου εξακολουθεί να κατέχει 1.033.859 μετοχές της Performance Shipping, ωστόσο, το ποσοστό του στην εταιρεία μειώθηκε σε 8,8% από 9,1% που ήταν πριν, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, ο αριθμός των κοινών σε κυκλοφορία μετοχών της αυξήθηκε σε 11.734.683 από 11.309.236 που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Performance Shipping της Αλίκης Παληού – Εκτίναξη της μετοχής

    Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζεται ο πόλεμος με την οικογένεια Παληού – Στο 10,7% αύξησε το ποσοστό του στην OceanPal

    Performance Shipping: Αλλαγές στη διοίκηση ζητά ο εφοπλιστής Γ. Οικονόμου



    ΣΧΟΛΙΑ