• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Απορρίφθηκε η αγωγή του κατά της Performance Shipping στις ΗΠΑ – Συνεχίζει τον αγώνα στα Νησιά Μάρσαλ

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)


    Στο ανώτατο δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ θα συνεχίσει ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου τον δικαστικό του αγώνα κατά της ναυτιλιακής Performance Shipping, μετά την απόρριψη της αγωγής που είχε καταθέσει αρχικά στις ΗΠΑ.

    Τον περασμένο Οκτώβριο ο Έλληνας μεγιστάνας κατέθεσε μήνυση σε βασικούς μετόχους και μέλη του ΔΣ της ναυτιλιακής κατηγορώντας τους για υποτιθέμενη «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής» που διατηρούν.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η οικογένεια του ιδρυτή της Performance, Συμεών Παληού, ελέγχει σήμερα σχεδόν το 90% της δύναμης ψήφου της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, η κόρη του Αλίκη Παλιού, ελέγχει περίπου το 85% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μέσω της Mango Shipping, μιας οντότητας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, όπως αναφέρει η αγωγή. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση προς την SEC, στις 20 Μαρτίου 2024, το ποσοστό της Mango Shipping στην εταιρεία έχει μειωθεί στο 66,4%.

    Παράλληλα, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της Αλίκης Παλιού και διευθύνων σύμβουλος της Performance, ελέγχει περίπου το 3,6% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp, που του ανήκει.

    Ο Γιώργος Οικονόμου έχει ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει τη διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές μετοχών από τον Δεκέμβριο του 2021 έως το 2022, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ιδιοκτησιακή δομή.

    Σημειώνεται ότι ο εφοπλιστής κατέχει, μέσω της εταιρείας του Sphinx Investment Corp, μερίδιο 8,3% στην Performance (1,033,859 μετοχές).

    Απόρριψη της αγωγής

    Σε ενημέρωση που κατέθεσε προ ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Sphinx αποκάλυψε ότι στις 9 Αυγούστου 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης απέρριψε την αγωγή του Οκτωβρίου με την αιτιολογία ότι η Νέα Υόρκη δεν είχε δικαιοδοσία επί των εναγόμενων. Το Δικαστήριο δεν έφτασε στην ουσία της αγωγής, επισημαίνει η ανακοίνωση.

    Στις 13 Αυγούστου 2024, ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ, καταθέτοντας αγωγή η οποία είναι «ουσιαστικά παρόμοια» με την προηγούμενη.

    «Η υπόθεση απορρίφθηκε με μοναδικό επιχείρημα ότι η Νέα Υόρκη δεν είχε δικαιοδοσία επί των εναγομένων», δήλωσε η Sphinx, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της αγωγής.

    Η Performance Shipping, το επενδυτικό όχημα Mango της Αλίκης Παλιού, καθώς και η εταιρεία Mitzela του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο των Νήσων Μάρσαλ και υπάγονται στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης χώρας.

    Όπως και στην αρχική του αγωγή, ο Γιώργος Οικονόμου επιδιώκει την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών της σειράς C, οι οποίες φέρονται να έδωσαν στην κα. Παλιού και τον κ. Μιχαλόπουλο τον έλεγχο της εταιρείας, καθώς και να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στην επόμενη ετήσια συνέλευση της Performance Shipping.

    «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν τα δικαιώματα ψήφου των κοινών μετόχων πριν από την επόμενη ετήσια συνέλευση της εταιρείας… Σε διαφορετική περίπτωση, οι ψήφοι της ετήσιας συνέλευσης θα αλλοιωθούν από την αυτοδιαχείριση των κατηγορουμένων», επανέλαβε η Sphinx στην αγωγή της προς το δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ.

    Η πρόταση εξαγοράς

    Πριν προσφύγει στο δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο, ο Γιώργος Οικονόμου υπέβαλε πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Performance Shipping στην τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή, η οποία μετά από αρκετές παρατάσεις, λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Η τιμή αντιπροσωπεύει σημαντικό premium σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής, η οποία έκλεισε στις 20 Αυγούστου στα 1,95 δολάρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Sphinx στο χρηματιστήριο, μέχρι τις 26 Ιουνίου, οι έγκυρες προσφορές πώλησης από επενδυτές της Performance Shipping, ανήλθαν σε 968.154 μετοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει στην πρόταση εξαγοράς της Performance Shipping – Πούλησαν και άλλοι μέτοχοι

    Γιώργος Οικονόμου – Σταμάτης Τσαντάνης: Ανταλλαγές πυρών για τον έλεγχο της Seanergy

    Γιώργος Οικονόμου: Όφελος 6,75 εκατ. δολαρίων για τον εφοπλιστή από την συμφωνία με την OceanPal



    ΣΧΟΛΙΑ