Ένα νέο, καινοτόμο, Αγγλόφωνο και “distance learning” μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Ναυτιλία το “Master of Business Administration (MBA) in Shipping” που από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συμπληρώνεται με δύο ολιγοήμερες περιόδους διαλέξεων με φυσική παρουσία των φοιτητών/τριών στην έδρα του Τμήματος, στην έναρξη και το τέλος του προγράμματος αντίστοιχα.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται συστηματικά με μία Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) διακεκριμένων προσωπικοτήτων και θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, με συμβουλευτικό ρόλο ως προς το περιεχόμενο του “MBA in Shipping”, την πορεία υλοποίησης και την προώθησή του στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι οι:
-Δρ Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
-κ. Δημήτρης Φαφαλιός (MSc), Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo) και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,
-κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (MSc), Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ-International Maritime Organization),
-κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας,
-κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας και πρώην Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
H παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες στο ίδρυμα Ευγενίδου στην οποία μίλησαν μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής αλλά και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας.
Ειδικότερα ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου και πρέσβης του ΙΜΟ χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «λαμπρό φάρο στην εσχατιά της πατρίδας» και υπογράμμισε ότι σε μια εποχική που στη ναυτιλία η σχέση γραφείου και πλοίου μεταβάλλεται διαρκώς λόγω και της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερης σημασίας το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Πρέπει τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του οι νέοι να στραφούν στη ναυτιλία τη ναυτιλία των Ελλήνων που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική!
Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) Γιώργος Πατέρας αναφέρθηκε στη σημασία της γνώσης διευκρινίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο «σε μαθαίνει πώς να μάθεις» ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους νέους τους εξήγησε ότι είναι μέρος ενός ευρύτερους ναυτιλιακού cluster για την δημιουργία του οποίου έχει εργασθεί το ΝΕΕ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το ΕΒΕΠ.
Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα. Αικατερινή Πέππα, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης κ. Θεόδωρου Βενιάμη και τόνισε ότι οι προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας. η οποία όμως ανέδειξε τον ρόλο του κλάδου καθώς εξακολουθούσε αδιαλείπτως να εξυπηρετεί το παγκόσμιο εμπόριο ακόμη και σε περίοδο lockdown. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνόκτητη ναυτιλία να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική και το ανθρώπινο δυναμικό συμβάλει σε αυτό όπως και το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Ο πρόεδρος της Intercargo και μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ κ. Δημήτρης Φαφαλιός τόνισε από την πλευρά του ότι η ναυτιλία είναι η καθημερινή διαχείριση της αλλαγής. Μπορεί ένα πλοίο να περάσει πέντε συνεχόμενες φορές από την Διώρυγα του Παναμά και οι πέντε θα είναι διαφορετικές είπε χαρακτηριστικά.
Η ναυτιλία συμπλήρωσε είναι στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα, είναι όμως και διεθνής και ως εκ τούτου το αγγλόφωνο MBA είναι χρήσιμο.
Ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης επίτιμος πρόεδρος της Intercargo ανέδειξε μία διαφορετική ανάγκη, τα πανεπιστήμια εκτός από τη γνώση θα πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και ισχυρών προσωπικοτήτων, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης υπογράμμισε ότι οι γνώσεις που δίνουν τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ναυτιλίας από την οποία όπως είπε «δεν παίρνεις ποτέ πτυχίο, αφού κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούριο».
Η κα. Δανάη Μπεζαντάκου ceo της Navigator Shipping σημείωσε ότι δυστυχώς οι νέοι της πατρίδας μας δεν γνωρίζουν την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας και η κατάσταση αυτή αλλάζει σταδιακά.
Ο αντιπρόεδρος του ΝΕΕ κ. Γιώργος Αλεξανδράτος αναφέρθηκε στους λόγους που κάνουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αιγαίου μοναδικό. Είναι αγγλόφωνο, είναι εξ αποστάσεως, και κυρίως έχει τι συνταγή “τι θέλει η ναυτιλία να μάθουν οι φοιτητές”. Επίσης εγγύηση αποτελεί η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Τέλος η κα. Ελπη Πετράκη, Operations & Chartering Manager, στην ENEA Management Inc. και Β’ Αντιπρόεδρος, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και πρόεδρος της Wista Ελλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα ναυτιλιακά πράγματα.
Την αναλυτική παρουσίαση του Μεταπτυχιακού έκανε ο καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα του Μεταπτυχιακού Master of Business Administration (MBA) in Shipping” ξεκινά τον Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 5.000 ευρώ ένα μέρος των οποίων όμως επιστρέφει στους φοιτητές ως υποτροφίες, εκπαιδευτικές εκδρομές, κ.λ.π.
Επίσης μετά το τέλος του προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε ναυτιλιακές εταιρείες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λευκός Οίκος: Χαρακτήρισε «τέχνασμα» την απειλή του TikTok να διακόψει την λειτουργία του την Κυριακή
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων