• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: «Κόκκινη κάρτα» σε πλοίο της Danaos στην Αυστραλία

    • NewsRoom
    Γιάννης Κούστας, επικεφαλής Danaos Corporation

    Γιάννης Κούστας, Danaos Corporation


    Στην απαγόρευση εισόδου σε λιμάνια της Αυστραλίας ενός bulker της Danaos Corporation του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα προχώρησαν οι αρχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας το πλοίο «μη αξιόπλοο».

    Η κατάσταση του χωρητικότητας 175,858-dwt Peace (κατασκευής 2010) χαρακτηρίστηκε από τη ναυτιλιακή ρυθμιστική αρχή τόσο κακή, ώστε να «αποτελεί πραγματικό και ανεπίτρεπτο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών επί του πλοίου και για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας», αναφέρoυν διεθνή δημοσιεύματα.

    Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο της Danaos Shipping στο οποίο επιβλήθηκε φέτος μακροχρόνια απαγόρευση από τα αυστραλιανά ύδατα από την Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA).

    Τον Ιανουάριο, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Suez Canal (χωρητικότητας 5.610 teu, κατασκευασμένο το 2002) κατασχέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές.

    Ο Γκρεγκ Γουιθέραλ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής επιχειρήσεων της AMSA, δήλωσε ότι τα προβλήματα της Danaos Shipping με το Suez Canal προκάλεσαν στην αρχή “σοβαρές ανησυχίες” για άλλα πλοία που διαχειρίζεται η εταιρεία, οδηγώντας την να αυξήσει τη συχνότητα των επιθεωρήσεων.

    «Τον Ιανουάριο του 2024 στείλαμε στη Danaos Shipping επίσημη επιστολή προειδοποίησης, ζητώντας από την εταιρεία να διορθώσει τα συστημικά ζητήματα που οδήγησαν στην κατάσχεση του Suez Canal στην Αυστραλία τον ίδιο μήνα», δήλωσε ο Γουιθέραλ.

    «Προφανώς αυτή η προειδοποιητική επιστολή έπεσε στο κενό. Πέντε μήνες μετά, ένα ακόμα πλοίο της Danaos Shipping, το Peace, κατασχέθηκε σε αυστραλιανό λιμάνι λόγω έλλειψης συντήρησης και σοβαρής φθοράς εξαρτημάτων και κατασκευών, όπως οι καταπακτές. Η κατάσταση του Peace ήταν τόσο κακή που αποτελούσε πραγματικό και απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών επί του πλοίου και για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας. Τα πλοία δεν μπορούν να λειτουργούν σε αυτή την μη κατάλληλη για πλεύση κατάσταση».

    @mononews.gr #gianniskoustas #danaoscorporation #danaos #danaosshipping #shipping #maritime #australia #amsa #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr

    Το Peace τέθηκε υπό κράτηση στο Νιούκαστλ στις 31 Μαΐου 2024, κράτηση η οποία άρθηκε τη Δευτέρα μετά την αποκατάσταση των ελλείψεων.

    «Το να αφήνουμε ένα πλοίο να περιέλθει σε κατάσταση φθοράς είναι εντελώς απαράδεκτο – δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό το επίπεδο αμέλειας», δήλωσε ο Γουιθέραλ.

    «Γι’ αυτό κάναμε το επόμενο βήμα, απαγορεύοντας σε αυτό το πλοίο να εισέλθει ξανά σε λιμάνι της Αυστραλίας για 3 μήνες.»

    «Μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της ίδιας της εταιρείας εάν η Danaos Shipping συνεχίσει να λειτουργεί πλοία που δεν είναι αξιόπλοα», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η Αυστραλία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα πλοία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Από τον Ιούλιο του 2020 έχουν εκδοθεί σε 23 πλοία απαγορεύσεις που κυμαίνονται από τρεις μήνες έως τρία χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Ευάγγελος Μαρινάκης: Όλα θα μπορούσαν να συμβούν εξαιτίας των γεγονότων της Ερυθράς Θάλασσας και της ενδεχόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας

    Αγγελική Φράγκου: Αξιοποίηση των ταλέντων ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας

    Κωστής Φραγκούλης (Franman): Στρατηγικές συμφωνίες για την πράσινη ναυτιλία – Έχουμε εξοπλίσει 5.000 πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ