• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Σταθερή η αγορά των VLCCs

    Γιάννης Κάρτσωνας, Διευθύνων Σύμβουλος Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, Διευθύνων Σύμβουλος της Breakwave Advisors


    Η αγορά των VLCCs σταθεροποιείται έπειτα από ένα μήνα συνεχών πιέσεων, καθώς ένας σπάνιος θετικός παράγοντας κάνει την εμφάνισή του, επισημαίνει ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Σχετικά σταθερή παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η αγορά για τα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC), κατόπιν επίμονων πτωτικών πιέσεων που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στο μήνα.

    Παρόλο που η καθοδική δυναμική φαίνεται να επιβραδύνει, το ενδεχόμενο της αποδυναμωμένης καλοκαιρινής ζήτησης επισκιάζει προς το παρόν την προοπτική για καλύτερα ναύλα.

    Στην σημαντική διαδρομή από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα, παρατηρήθηκε ήπια αύξηση στις τιμές των ναύλων σε εβδομαδιαία βάση, αν και συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αυτά μειώθηκαν περισσότερο από 20% .

    Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην αγορά του Ατλαντικού με τις τιμές για τη διαδρομή από τη Δυτική Αφρική προς την Κίνα να αυξάνεται κατά 2% , όμως να έχει μειωθεί περίπου 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Συγκρίνοντας τη σημερινή εικόνα με το κλίμα της αγοράς στα τέλη του Ιουνίου πέρυσι, είναι αξιοσημείωτο πως παρά τη μείωση της ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο και το αμφίβολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι traders των VLCCs παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι για την εξέλιξη των ναύλων.

    Καθώς βαδίζουμε προς τον Ιούλιο, έχει αρχίσει να παρατηρείται ένα ενδιαφέρον στην αγορά για μεταφορά Καθαρών Προϊόντων Πετρελαίου (Clean Petroleum Products – CPP) από VLCCs. Αν όντως ισχύει, αυτή η προοπτική αναμένεται να εισάγει μια νέα δυναμική και να προσθέσει περαιτέρω πίεση στους ναυλωτές, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο σημαντικός ή βιώσιμος μπορεί να είναι αυτός ο παράγοντας.

    Παρά το πιθανό ενδιαφέρον της αγοράς CPP για πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια, το μέλλον της αγοράς των VLCCs εξαρτάται περισσότερο από την αντιμετώπιση της υποτονικής ζήτησης που χαρακτηρίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Αυξήθηκαν κατά 10% οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια



    ΣΧΟΛΙΑ