• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Περαιτέρω πιέσεις στην ναυλαγορά των VLCC

    • NewsRoom
    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors


    Συνεχίζονται οι πιέσεις που δέχεται η αγορά των μεγάλων πετρελαιοφόρων (VLCC) εν μέσω υπερπροσφοράς πλοίων και μειωμένης ζήτησης, επισημαίνει ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην αγορά των VLCCs κυριαρχούν περαιτέρω πιέσεις, με υποτονική δραστηριότητα τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό.

    Καθώς η διαθεσιμότητα πλοίων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους ναυλωτές και τα σημάδια ανάκαμψης είναι περιορισμένα, η τρέχουσα τάση αποδυνάμωσης φαίνεται να παραμένει. Από την πλευρά των ναυλωτών υπάρχει μία εδραιωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση της πτωτικής πορείας.

    Στον κόλπο της Μέσης Ανατολής (MEG) τα ναύλα για τα VLCCs παρουσίασαν σημαντική πτώση λόγω της μειωμένης ζήτησης και του αυξημένου ανταγωνισμού για τα φορτία του Ιουνίου.

    Παρόμοια υποτονική τάση παρατηρείται και στη Δυτική Αφρική, με τους ναυλωτές των VLCCs να είναι σε θέση να κλείνουν φορτία όλο και πιο χαμηλά λόγω του αυξανόμενου αριθμού των άδειων πλοίων που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την πτωτική αγορά του Αραβικού Κόλπου.

    Στη σημαντική διαδρομή από τη Μέση Ανατολή προς την Κίνα, οι τιμές spot στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου κατέγραψαν πτώση 40% συγκριτικά με την ίδια εποχή πέρυσι ενώ σε μηνιαία βάση η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 30%.

    Καθώς η μουσουλμανική εορταστική περίοδος στη μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, είναι απίθανο η αγορά να ανακάμψει σύντομα. Η τρέχουσα υπερπροσφορά πλοίων θα επηρεάσει την αγορά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Ιουλίου περιορίζοντας τα ναύλα στα τρέχοντα επίπεδα πριν από μία ενδεχόμενη ανάκαμψη αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

    Συνολικά, η καλοκαιρινή μελαγχολία για τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων γίνεται πραγματικότητα και, προς το παρόν, η ανάκαμψη δεν φαίνεται να πλησιάζει.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Cape Shipping (Ευγενία Ανδριανοπούλου): Προσθέτει 4 νεότευκτα τάνκερ σε στόλο 16 πλοίων

    Νότια Κορέα: Ενίσχυση με 10,75 δισ. δολάρια στα ναυπηγεία της χώρας

    ΠΝΟ: Καταγγέλλει τις Μινωικές Γραμμές για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας



    ΣΧΟΛΙΑ