Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών η είδηση της σύλληψη, του Σπύρου Λαιμού, μέλους μίας από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, με μακρά παράδοση στον κλάδο της ναυτιλίας.
Με πλούσιο ποινικό μητρώο και με ποινές κάθειρξης 33 συνολικά ετών να εκκρεμούν εις βάρος του για πλαστογραφία και απάτη, ο 54χρονος Γεώργιος Σπυρίδων Λαιμός, του Παναγιώτη, που ζήτησε να μην ενημερωθεί η οικογένεια του για τα γεγονότα, συνελήφθη αθόρυβα και αιφνιδιαστικά πέντε χρόνια μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις.
Το όνομα του Σπύρου Λαιμού είχε βρεθεί σε δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου το 2009, καθώς ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Financier Investment Group (FIG), ενός fund με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, που είχε στόχο την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και τη δημιουργία υπεραξιών. Μάλιστα η ραγδαία πτώση που σημείωναν εκείνη την εποχή οι τιμές των πλοίων λόγω της διεθνούς κρίσης στη ναυτιλία, θεωρήθηκε από τον κ. Λαιμό η κατάλληλη ευκαιρία για την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου μέχρι 5ετίας.
Στις αρχές του 2010, νέα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μετεξέλιξη του Financier Investment Group από τον εφοπλιστή σε ένα νέο joint venture, σε συνεργασία με μεγάλο Αμερικανό επενδυτή, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό. Το νέο fund με μετοχικό κεφάλαιο 1, 3 δισ. δολάρια επρόκειτο να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, επενδύοντας εκτός από τη ναυτιλία και σε άλλους κλάδους, όπως η αγορά ακινήτων, η ψυχαγωγία και ο τουρισμός.
Ο Λαιμός κατάγεται από τις Οινούσσες και είναι μακρινός συγγενής της οικογένειας Λεμού που δραστηριοποιείται σήμερα στη ναυτιλία. Ο πατέρας του, Πανάγος Λαιμός, τον όνομα του οποίου γράφεται διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ήταν επικεφαλής της ναυτιλιακής Laimos Brothers με έδρα τη Βρετανία, το 1970.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Financier Investment Group κατέρρευσαν και οι συνέταιροι του Σπύρου Λαιμού εγκατέλειψαν το σχήμα. Όπως προέκυψε στη συνέχεια, ορισμένοι από τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν το πολλά υποσχόμενο fund προσέφυγαν στα δικαστήρια πετυχαίνοντας την καταδίκη του εφοπλιστή για μία σειρά από αδικήματα απάτης και πλαστογραφίας.
Θύματα του Λαιμού που μίλησαν στο tradewinds διατηρώντας την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος εκμεταλλεύονταν το όνομα της οικογένειας του, εμφανίζονταν με λιμουζίνες και εντυπωσίαζε τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να τους πείσει να του εμπιστευτούν τα κεφάλαια τους. Δεν υλοποίησε ποτέ τα σχέδια που υπόσχονταν και τα χρήματα που έλαβε για τις επενδύσεις έκαναν φτερά.
Επισημαίνουν μάλιστα, ότι ένας από τους λόγους που τον έκαναν τόσο πειστικό στους επενδυτές που προσέγγιζε ήταν ότι φαινόταν να πιστεύει και ο ίδιος τις ιστορίες που έλεγε.
Η είδηση της σύλληψης του, 10 χρόνια μετά από τα γεγονότα και περίπου πέντε χρόνια μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του, δεν προσέφεραν ανακούφιση στα θύματα του. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις για τα χρήματα που επένδυσαν, αφού, όπως είπαν χαρακτηριστικά “δεν βρήκαν τίποτα στην τράπεζα όταν έψαξαν, πριν από χρόνια”.
Μάλιστα, ορισμένοι εξέφρασαν την έκπληξη τους για την σύλληψη του, διερωτώμενοι τι ήταν αυτό που κινητοποίησε την ελληνική αστυνομία μετά από τόσο καιρό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή