• Ναυτιλία

    GasLog (Πήτερ Λιβανός): Η BlackRock διερευνά τρόπους αποχώρησης από την εταιρεία

    • NewsRoom
    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής - GasLog

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής


    Η ελεγχόμενη από τον Πήτερ Λιβανό ναυτιλιακή μεταφοράς LNG, GasLog και ο βασικός της επενδυτής, το private equity BlackRock μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, αναφέρει το tradewinds.

    Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρουν ότι η BlackRock εξετάζει τις επιλογές της για την πώληση του μεριδίου 45% που κατέχει στην GasLog, το οποίο απέκτησε το 2021.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει δοθεί ενημερωτικό υλικό σε υποψήφιους αγοραστές και η καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε για αυτό τον μήνα.

    Εφοπλιστής που δραστηριοποιείται στην αγορά μεταφοράς LNG επισήμανε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα private equity όπως η BlackRock εξετάζει την έξοδο της από την εταιρεία. Όπως υποστήριξε, το συνηθισμένο χρονικό διάστημα διατήρησης της συμμετοχής ενός διαχειριστή κεφαλαίων είναι μεταξύ τριών έως οκτώ ετών.

    Η κατάσταση, ωστόσο, επιδεινώνεται από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

    Οι εταιρίες private equity προχώρησαν μαζικά σε αγορές μετοχών εταιρειών όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι αποτιμήσεις των εταιρειών ήταν υψηλές μετά την περίοδο της πανδημίας. Tώρα όμως αναζητούν τρόπους εξόδου.

    Σε πρόσφατο ρεπορτάζ οι Financial Times ανέφεραν: «Τα funds αντιμετωπίζουν την πρόκληση να πουλήσουν μερίδια εταιρειών αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν, προκειμένου να επιστρέψουν κεφάλαια στους θεσμικούς επενδυτές τους, στους οποίους περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια.»

    Αλλά στην περίπτωση της GasLog και της BlackRock, φαίνεται να υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των δύο εταιρειών.

    Πηγές αναφέρουν ότι ο Πήτερ Λιβανός δεν είναι τόσο πρόθυμος να επανεπενδύσει, ενώ από την άλλη, η BlackRock θέλει να δει ανάπτυξη και απόδοση στο κεφάλαιό της.

    «Η BlackRock είναι πωλητής», δήλωσε μια άλλη πηγή από ναυλομεσιτική εταιρεία. «Αλλά θα το κυνηγήσουν μέχρι τέλους.»

    Καμία από τις δύο πλευρές δεν σχολίασε το θέμα.

    Τον Φεβρουάριο του 2021, η τότε εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο GasLog παρουσίασε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή της με τον όμιλο Global Energy & Power Infrastructure (GEPIF) της BlackRock, σαν «ένα επόμενο βήμα μετασχηματισμού της».

    «Είμαι ικανοποιημένος που συνεργάζομαι με την ομάδα της GEPIF της BlackRock, η οποία θα συμπληρώσει με ιδανικό τρόπο την ομάδα διαχείρισης της εταιρείας μας, δεδομένων των κοινών αξιών μας για την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή αρτιότητα», είχε επισημάνει ο Πήτερ Λιβανός.

    Η BlackRock δήλωσε τότε ότι επένδυε στην GasLog καθώς κινείται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο με πλοία που έχουν ναυλωθεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες, για την υποστήριξη της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

    Η συμφωνία εξαγοράς της GasLog από την BlackRock και της κατ’ επέκταση ιδιωτικοποίησης της έκλεισε στις 4 Ιουνίου 2021, με το Ίδρυμα Ωνάση και την ελεγχόμενη από την οικογένεια Λιβανού Blenheim Holdings να διατηρούν τον έλεγχο του υπόλοιπου 55% της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκτοξεύονται οι αξίες των νεότευκτων LNG

    Τραυλού: Ελπίζω να κυματίζει σύντομα η ελληνική σημαία σε περισσότερα πλοία

    Τα πιο αποδοτικά λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων για το 2023 – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ελληνικά

     



    ΣΧΟΛΙΑ