ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες κατηγορίες κατά του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου εκτοξεύουν μέτοχοι της DryShips, υποστηρίζοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της χρηματιστηριακής απάτης.
Όπως ισχυρίζονται οι μέτοχοι, ο εφοπλιστής μείωσε δραματικά το μερίδιό του σε μετοχές της DryShips για να μην υποστεί μεγάλες ζημιές από το μαζικό dilution που προκλήθηκε μετά το deal με την Kalani Investments, μέσω μίας σειράς από reverse stock splits, και κατόπιν, όταν οι μέτοχοι είχαν χάσει το 99,9% της αξίας των μετοχών τους, αύξησε και πάλι το μερίδιό του, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 74,1% του μετοχικού κεφαλαίου της DryShips. Στο μεταξύ, η εταιρεία είχε επωφεληθεί από τα περίπου 700 εκατ. δολάρια που εισέρρευσαν από τη συμφωνία με την Kalani.
“Η ιδιοκτησία κοινών μετοχών της DryShips από τον Γιώργο Οικονόμου συρρικνώθηκε κάτω από το 1%, προστατεύοντας ουσιαστικά τον εαυτό του από τη διάχυση της τιμής ως αποτέλεσμα του σχεδίου των κατηγορουμένων, για να ανακτήσει τον έλεγχο της εταιρείας αφού το σχέδιο αναγκάστηκε να τερματιστεί”, αναφέρουν σε νέα καταγγελία τους οι μέτοχοι, οι οποίοι παραπέμπουν σε ένα γράφημα το οποίο καταγράφει το πώς μεταβαλλόταν το μερίδιο μετοχών του Γιώργου Οικονόμου.
Σύμφωνα με το γράφημα, τον Μάρτιο του 2016 ο Γιώργος Οικονόμου είχε μερίδιο 17,6% της εταιρείας. Όμως πριν την έναρξη της συνεργασίας με την Kalani το μερίδιό του μειώθηκε μόλις στις 10 μετοχές, δηλαδή πολύ κάτω από το 1% του συνόλου των μετοχών. Αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2017, η DryShips ανακοίνωσε πως θα διανείμει τριμηνιαίο μέρισμα, και, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, “προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη νέα πολιτική μερισμάτων και τον νεοαποκτηθέντα πλούτο της εταιρείας, ο Οικονόμου εν τέλει επέστρεψε την ιδιοκτησία στον εαυτό του και ανέκτησε την πλειοψηφία των κοινών μετοχών της DryShips σε μία συναλλαγή χωρίς ρευστό που φαινομενικά κοστολογήθηκε στα 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακοινώθηκε στις 11 Αυγούστου 2017, αφού η εταιρεία είχε γίνει πολύ πλουσιότερη, ενώ οι τίτλοι των υπάρχόντων μετόχων ήταν ουσιαστικά άχρηστοι”.
Η συναλλαγή αυτή έγινε λίγο πριν η DryShips αποκαλύψει ότι είχε δεχθεί υπόμνημα από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το deal με την Kalani, με τους μηνυτές να υποστηρίζουν πως ήταν αυτό ακριβώς το υπόμνημα που ανάγκασε τον εφοπλιστή να τερματίσει τη σχέση του με την Kalani.
Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από το εκάστοτε ποσοστό μετοχών του, ο Γιώργος Οικονόμου διατηρούσε τις μετοχές κατηγορίας D, και άρα τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Οι μετοχές αυτές, μαζί με το προσωπικό μερίδιο 49% του Γιώργου Οικονόμου στη Heidmar, ήταν μεταξύ των assets που αντηλλάγησαν στο deal των 100 εκατ. δολαρίων.
Πλέον, επισημαίνουν οι μέτοχοι, έχοντας τα τρία τέταρτα των κοινών μετοχών της DryShips, ο Γιώργος Οικονόμου δικαιούται επίσης και τα τρία τέταρτα του μερίσματος.
Αν και ο Γιώργος Οικονόμου και η DryShips δεν έχουν επισήμως απαντήσει στη μαζική αγωγή μετόχων της εταιρείας, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έκανε τίποτα παράτυπο, και απλώς έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να διατηρήσει ζωντανή την DryShips εν μέσω μίας προβληματικής αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Βαλέντης: Αναχρηματοδότηση δανείου για την Pyxis Tankers
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αδελφοί Στεφάνου ξαναχτυπούν: Τρίτο capesize για την Sea Gate Navigation!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγγελικούσης, Προκοπίου, Οικονόμου, Λίβανος: Αυτοκράτορες των θαλασσών με πλοία αξίας 11,84 δισ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία