Η ECSA, η Ένωση των Εφοπλιστών της Ευρώπης, προτρέπει τις ρυθμιστικές αρχές να εγγυηθούν την κινητικότητα των ναυτικών και τα δικαιώματά τους ως βασικών εργαζομένων.

Ο πρόεδρός της, ο Ελληνοκύπριος Φίλιππος Φιλής, τονίζει με δήλωσή του ότι οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες παρακολουθούν πολύ στενά τις επιπτώσεις των γεγονότων στην Ουκρανία στα πληρώματα και την ασφαλή συνέχιση των ναυτιλιακών εργασιών.

«Ο στόλος της ΕΕ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ουκρανούς και Ρώσους ναυτικούς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του σημερινού εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας. Οι Ουκρανοί και Ρώσοι ναυτικοί αποτελούν το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας. Οι ναυτικοί είναι βασικοί εργαζόμενοι και βρίσκονται στην καρδιά της οικονομίας της Ευρώπης», τονίζει.

Και προσθέτει: «Έχουν εργαστεί ακούραστα για να παραδώσουν τα αγαθά μας και έχουν κάνει εξαιρετικές θυσίες για να διατηρήσουν την οικονομία μας σε λειτουργία τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Οι Ουκρανοί ναυτικοί φέρουν ήδη τον αντίκτυπο αυτής της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, με τους ναυτικούς που ολοκληρώνουν τα συμβόλαιά τους να μην τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η παροχή καταλύματος και βίζας για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς είναι κρίσιμης σημασίας για τους πλοιοκτήτες καθώς επιδιώκουν να υποστηρίξουν τα πληρώματά τους».

Επίσης υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να εξετάσουν τον σημαντικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης στις αλλαγές του πληρώματος, που έχουν ήδη καταπονηθεί σοβαρά από τον COVID-19 και λόγω της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να προκύψουν σοβαρές ελλείψεις πληρώματος και ειδικότερα ελλείψεις αξιωματικών στα πλοία της ΕΕ. Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστεί και η πληρωμή μισθών για ναυτικούς που έχουν ήδη συμβάσεις.

Οι πλοιοκτήτες, τόνισε ο Φ. Φιλής, προειδοποιούν επίσης για το αποτέλεσμα της μη πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού και επηρεάζει τις εταιρείες της ΕΕ.

Εξάλλου, ο Σωτήρης Ράπτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ECSA, σχολίασε:

«Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να κάνουν ό,τι μπορούν για να εγγυηθούν την κινητικότητα και την ασφάλεια των ναυτικών, καθώς και το δικαίωμά τους να αμείβονται. Σε αυτούς τους έκτακτους καιρούς, η ECSA θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για τα πληρώματα».

Διαβάστε επίσης:

Παραμένουν ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία στη Μαύρη θάλασσα

Μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου στα “έξυπνα λιμάνια”