• Ναυτιλία

    Κρίτων Λεντούδης: Χτυπήθηκε από τους Χούθι φορτηγό πλοίο της Evalend Shipping

    • NewsRoom
    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping


    Δύο χτυπήματα από αέρος και θαλάσσης δέχθηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Tutor με σημαία Λιβερίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, με αποτέλεσμα να υπάρχει εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του.

    Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας UKMTO, το πλοίο, χτυπήθηκε από βλήμα περίπου 75 ν.μ. νοτιοδυτικά της Hodeidah της Υεμένης σήμερα τα ξημερώματα 06:50 UTC.

    Το χωρητικότητας 82,000 dwt bulker (κατασκευής 2022) ανήκει στην Livenza Shipping Inc (Ελλάδα) και διαχειρίζεται/εκμεταλλεύεται από την Evalend Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή από την επίθεση το πλοίο φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και εισροή νερού στο μηχανοστάσιό του, ενώ έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

    Στο πλοίο δεν επιβαίνουν Έλληνες ναυτικοί ενώ πιθανότητα το Tutor να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι ασφαλείας. Η επίθεση από αέρος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγινε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

    Εάν πρόκειται για θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τότε θα είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συσκευή έχει προκαλέσει πλήγμα σε στόχο των Χούθι.

    Το σκάφος υπέστη ζημιές στην εσκεμμένη, όπως φάνηκε, επίθεση, δήλωσαν δύο πηγές από τον ναυτιλιακό κλάδο που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προσθέτοντας ότι επλήγη το μηχανοστάσιο.

    Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 67,7 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Hodeidah, δήλωσε η βρετανική εταιρία για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey.

    «Το πλοίο συμβαδίζει με το προφίλ ενός εκ των στόχων (που ανακοινώθηκαν) από τους Χούθι», ανέφερε η Ambrey, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

    Η ελληνική εταιρία διαχείρισης του πλοίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σημειώνεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

    Οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Διαβάστε επίσης

    ΜΕΒΓΑΛ-Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη



    ΣΧΟΛΙΑ