Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Επίκεντρο ο Πειραιάς στη μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση εκπαιδευτικής ρομποτικής «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024»

Στο επίκεντρο της μεγαλύτερης παγκόσμιας διοργάνωσης εκπαιδευτικής ρομποτικής βρέθηκε η πόλη του Πειραιά, καθώς φιλοξένησε με επιτυχία τον «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Επί τρεις ημέρες η «καρδιά» του μοναδικού αυτού διεθνούς εκπαιδευτικού διαγωνισμού «χτυπούσε» στον Πειραιά, ο οποίος προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πεδίο της ρομποτικής, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 2500 παιδιά ηλικίας 14-18 από 193 χώρες, 150 σημαντικές προσωπικότητες, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια και πάνω από 500 εθελοντές.

Ο Δήμος Πειραιά ήταν υποστηρικτής αυτού του κορυφαίου για τη ρομποτική γεγονότος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε το Σάββατο στο Σ.Ε.Φ. τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024», όπου περιηγήθηκαν στα περίπτερα των Εθνικών ομάδων ρομποτικής, συνομίλησαν με συμμετέχοντες, ενώ ακολούθως παρακολούθησαν και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Μώραλης παρέθεσε δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους του «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024», στο νέο εστιατόριο του Πύργου Πειραιά, στο οποίο παρευρέθηκαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, οι Αντιδήμαρχοι Ανδριάνα Ζαρακέλη και Δημήτρης Καρύδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος. Επιπλέον, ο ιδρυτής του «FIRST GLOBAL CHALLENGE» Dean Kamen, η Γερουσιαστής της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Maggie Hassan, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ Christopher Sununu, ο Peter Diamandis, o ιδρυτής του Οργανισμού FYI.AI και τραγουδιστής του δημοφιλούς συγκροτήματος «Black Eyed Peas» Will Adams, η Chief Executive & συνιδρύτρια του MellonLab Χρυσούλα Κονιάκου.

Νωρίτερα, οι διαγωνιζόμενοι μαθητές συμμετείχαν σε πάρτυ σε γνωστό café-bar στο Σ.Ε.Φ., στο οποίο διασκέδασαν με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Οι αντιπρόσωποι των ομάδων, της οργανωτικής επιτροπής και οι εκπρόσωποι των χορηγών παρευρέθηκαν σε εκδήλωση του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά στην πλατεία Κοραή, ενώ η ελληνική εθνική ομάδα ρομποτικής επισκέφθηκε το American Space της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες δράσεις του.

Επιπλέον, εκατοντάδες καλεσμένοι του «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024», ξεναγηθήκαν εν πλω στις ακτές του Πειραιά με το πλοιάριο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΟΥΦΑΣ», όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο τελικός των Αγώνων, η Τελετή Λήξης και η Απονομή των Μεταλλίων στο Σ.Ε.Φ.

Το χρυσό μετάλλιο στην ομάδα της Νότιας Αφρικής στην κατηγορία international unity απένειμε η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ενώ στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στην κατηγορία engineering Documentation απένειμε το χρυσό μετάλλιο ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης.

Ο Δήμος Πειραιά στήριξε το «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024» μέσω των Διευθύνσεων Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με τη συνδιοργάνωση του MellonLab και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Η παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας «FIRST GLOBAL Challenge 2024» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Πειραιά που φιλοξένησε το κορυφαίο αυτό διεθνές γεγονός ρομποτικής, καθώς υποδεχθήκαμε στην πόλη μας χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μας εντυπωσίασαν με τις αξιοζήλευτες δεξιότητές τους, καθώς και με τα δημιουργικά και πρωτοποριακά project που παρουσίασαν. Ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά, ένα τριήμερο καινοτομίας και τεχνολογίας με τη νέα γενιά να πρωταγωνιστεί, για ακόμα μια φορά, σε έναν απαιτητικό τομέα και τους συγχαίρω γι΄ αυτό. Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι καλεσμένοι μας να γνωρίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την πόλη μας, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τους Αντιδημάρχους Ανδριάνα Ζαρακέλη, Δημήτρη Καρύδη και τους εργαζόμενους των Διευθύνσεών τους για τη συμβολή τους, καθώς και το MellonLab και την κα Κονιάκου για τη διοργάνωση και την εποικοδομητική μας συνεργασία. Θα ήθελα επίσης, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ελληνική Εθνική Ομάδα που κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία robot game! Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε διεθνείς πρωτοβουλίες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προβολή της πόλης εκτός των συνόρων της χώρας μας».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, επεσήμανε:

«Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η πόλη μας υποδέχθηκε τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «FIRST GLOBAL Challenge 2024» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Δήμος Πειραιά φιλοξένησε επάξια κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφειά του. Είχα την τιμή να απονείμω το χρυσό μετάλλιο στην απίστευτη ομάδα της Νότιας Αφρικής στην κατηγορία international unity. Η ενέργεια, η καινοτομία και η ομαδικότητα που επέδειξαν τα παιδιά ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστες. Συγχαρητήρια σε όλους τους διαγωνιζόμενους που μας έδειξαν το μέλλον της τεχνολογίας και της συνεργασίας. Για όλους εμάς στον Δήμο Πειραιά, ήταν μία υπέροχη εμπειρία και ανυπομονούμε για το μέλλον».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, σημείωσε:

«Το First Global Challenge 2024, οι παγκόσμιοι αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα και στο Σ.Ε.Φ. στον Πειραιά, ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Για τρεις μέρες ο Πειραιάς δεν ήταν μια πόλη στον κόσμο αλλά όλος ο κόσμος σε μια πόλη.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά από τις 193 χώρες που συμμετείχαν.

Είναι βέβαιο ότι το μέλλον τους ανήκει. Το πιο σημαντικό όμως είναι και το απέδειξαν στη πράξη, ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κόσμο, όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ρομποτικής θα συνυπάρχουν με την Ειρήνη, τη Φιλία, την Αλληλεγγύη, την Ομαδικότητα και τη Συνεργασία».

Για τον «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024»

Το FIRST GLOBAL είναι ένας διαγωνισμός που προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την συνεργασία μεταξύ των νέων. Οι μαθητές μέσω του FIRST GLOBAL είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την επίλυση σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στη μηχανική, τον προγραμματισμό και την τεχνολογία, αλλά και να μοιραστούν με το κοινό την κουλτούρα τους και τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε έθνους.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν το “Τροφοδοτώντας το Μέλλον” (Feeding the Future)! Μια πρόκληση καινοτομίας, στην οποία οι συμμετέχοντες ερευνούν και αναπτύσσουν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ισότιμου συστήματος τροφίμων, τονίζοντας πως η εφαρμογή των τεχνολογιών ωφελεί την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα κατασκευάζουν ένα ρομπότ για την αγωνιστική πίστα που προσομοιάζει προβλήματα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να λύσει άμεσα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ

Φάμελλος: Η θέση του προέδρου δεν είναι αξίωμα, δεν είναι εξουσία, είναι ευθύνη

KLM: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Ισραήλ έως το τέλος του 2024