Η μεγαλύτερη εφοπλιστική ένωση στον κόσμο, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχει προγραμματίσει εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι εφοπλιστές θα διεκδικήσουν τις τριάντα θέσεις του συλλογικού οργάνου του ελληνικού εφοπλισμού, ωστόσο να θυμίσουμε ότι στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου του 2022, δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν συνολικά δώδεκα εφοπλιστές.

1

Η σημερινή πρόεδρος της Ε.Ε.Ε., Μελίνα Τραυλού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες θα είναι και για την επόμενη τριετία πρόεδρος.

Η εσπευσμένη διαδικασία που επελέγη για την εκλογή του νέου προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την ξαφνική παραίτηση του Γιώργου Πατέρα και την ανάδειξη του Γιώργου Αλεξανδράτου στην προεδρία του Ν.Ε.Ε., έδειξε ότι πλέον η Μελίνα Τραυλού επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στον ελληνικό εφοπλισμό.

Η θέση της Μελίνας Τραυλού, είναι ενισχυμένη, τόσο από την θετική εξέλιξη στο καυτό θέμα της φορολογίας των πλοίων, όσο και από την τεράστια σε οικονομικό μέγεθος κοινωνική προσφορά της ΣΥΝ – ΕΝΩΣΙΣ, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών.

Στη συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα συζητηθούν επίσης τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία που είναι η απο – ανθρακοποίηση των πλοίων, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια διακίνηση καυσίμων, οι εμπόλεμες συρράξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα με τις επιθέσεις των Χούθι.

Οι υποψηφιότητες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, όταν θα οριστικοποιηθεί η λίστα των υποψηφίων.

Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συμμετέχουν οι εξής:

Πρόεδρος, η Τραυλού Ν. Μελίνα, Αντιπρόεδρο, Χανδρής Δ. Μιχαήλ, Λαιμός Ν. Αντώνιος Θ., Γραμματείς, Φαφαλιός Ι. Δημήτριος, Βενιάμης Θ. Νικόλαος, ταμίας, Γιάννης Α. Ξυλάς, αναπληρωτής ταμίας, Καρούσης Ι. Κωνσταντίνος και μέλη, Αγγελικούση Ι. Μαρία, Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Γιουρούκος Δ. Γεώργιος, Δράγνης Π. Ιωάννης, Ευσταθίου Α. Φίλιππος, Κανελλάκης Χ. Φραγκίσκος, Καραγεωργίου Κ. Γεώργιος, Κουμάνταρος Γ. Ιωάννης, Κούστας Δ. Ιωάννης (Δρ.), Κωνσταντακόπουλος Β. Κωνσταντίνος, Λεκανίδης Δ. Στέφανος, Λιβανός Σ. Γεώργιος, Λύρας Κ. Ιωάννης, Μαρινάκης Μ. Ευάγγελος, Μαρτίνος Κ. Νικόλαος, Νομικός Α. Μάρκος, Οικονόμου Χ. Γεώργιος, Παληού Σ. Σεμίραμις, Παπαγιαννόπουλος Α. Βασίλειος, Παππάς Π. Αλέξανδρος, Προκοπίου Γ. Ιωάννα
Σαρακάκης Δ. Δημήτριος Φραγκίσκος, Φραγκίστα Α. Μαρία.

Να θυμίσουμε ότι, στις αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου του 2022, είχαν μείνει εκτός, οι Κολλάκης Παντελής, Φράγκου Αγγελική, Χατζηγιάννης Νικόλας – Άντριου, Αγγελάκης Γεώργιος, Μαργαρώνης Γεώργιος, Λουδάρου Άννα, Λως Δημήτριος, Λαλιώτης Βασίλειος, Μακρυμίχαλος Γεώργιος, Μπουδούρογλου Κατερίνα, Ιωαννίδης Ιωάννης και Μπακολίτσας Βασίλειος.

Οι περισσότεροι από τους δώδεκα εφοπλιστές δεν πρόκειται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νέοι ενδιαφερόμενοι.

Η ιστορία της εκλογής των προέδρων

Ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Στρατή Ανδρεάδη, αμέσως μετά την μεταπολίτευση ήταν ο Αντώνης Χανδρής.

Μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης συναίνεσης εξελέγη, τον Ιανουάριο του 1975 ο Αντώνης Χανδρής. Μέχρι τότε, ο διορατικός εφοπλιστής δεν είχε ασχοληθεί με τα κοινά της ΕΕΕ, αλλά κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Με πρωτοβουλία των εφοπλιστών του Λονδίνου, ο Α. Χανδρής, πιέστηκε να αποδεχθεί τη θέση του προέδρου, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η σύγκρουση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Στρατή Ανδρεάδη είχε επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη, αλλά και τον πολιτικό κόσμο σε βάρος των εφοπλισμού.

Ο Αντώνης Χανδρής, απολάμβανε μια ευρύτερη αποδοχή από τους τότε πολιτικούς αρχηγούς, Κ. Καραμανλή, Γ. Μαύρο και Α. Παπανδρέου, αλλά ήταν αποδεκτός και από διεθνείς επιχειρηματίες και θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες. Η πρωτοποριακή του αντίληψη για την επιβατηγό ναυτιλία και την κρουαζιέρα και η επιφάνεια του έδινε στον εφοπλισμό μια νέα αίγλη. Ήταν αυτό που απαιτούσε η κοινωνία της μεταπολίτευσης.

Απο τα πρώτα πράγματα που άλλαξε ο Α. Χανδρής ήταν να τροποποιήσει το καταστατικό της ΕΕΕ ώστε να μην επιτρέπει σε κανένα εφοπλιστή να έχει θητεία προέδρου πέρα των δύο τριετιών για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Στ.Ανδρεάδη που διοίκησε ουσιαστικά την ΕΕΕ επί 24 χρόνια. Επίσης αύξησε τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου από 24 σε 30 μέλη ώστε να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους εφοπλιστές και κυρίως σε νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

Ο Α. Χανδρής, μετά την εκλογή του, πρότεινε για αντιπροέδρους τους Αριστομένη Καραγεώργη και τον Βασίλειο Π. Γουλανδρή. Μετά την παραίτηση του Α. Χανδρή, ανέλαβε πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος Αριστομένης Καραγεώργης.

Ο Αρ. Καραγεώργης επανεξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1982 για τα επόμενα τρία χρόνια και πρότεινε αντιπροέδρους τον Βασίλη Γουλανδρή και τον Σταύρο Νταϊφά.

Πριν την λήξη της θητείας του Αρ. Καραγεώργη, προηγήθηκε γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων της ΕΕΕ ότι δεν μπορούσε λόγω του καταστατικού να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος.

Τότε, οι αντιπρόεδροι, Ι. Γουλανδρής και Στ. Νταϊφάς, αρνήθηκαν να εκλεγούν στη θέση του προέδρου.

Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις, προτάθηκε ο Στάθης Γουρδομιχάλης , ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Δεκέμβριο του 1984 προτείνοντας ως αντιπροέδρους τους Ι.Β. Γουλανδρή και Σταύρο Νταϊφά, ενώ στη δεύτερη θητεία του αντικατέστησε τον Ι.Β. Γουλανδρή, με τον Γιάννη Γκούμα, ο οποίος είχε επιλεγεί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Ο Στ. Γουρδομιχάλης επιχείρησε να τροποποιήσει το καταστατικό ώστε να του επιτραπεί να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία, ωστόσο η προσπάθειά του καταψηφίστηκε σε μυστική ψηφοφορία και με οριακή πλειοψηφία. Μέχρι τότε μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Γκούμας

Όμως, λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες, η πλευρά που στήριζε τον Στ. Γουρδομιχάλη εμφάνισε τον Μιχάλη Περατικό, ως υποψήφιο πρόεδρο. Ο Μ. Περατικός κατείχε τότε τη θέση του γενικού γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Γκούμας, επικρατώντας στην ψηφοφορία του Μ. Περατικού. Ο Γ. Γκούμας, όμως, εμφανίστηκε ενωτικός και πρότεινε τον Μ. Περατικό για τη θέση του γενικού γραμματέα και τον Γιάννη Κ. Λύρα, που ήταν υποστηρικτής του Μ. Περατικού για τη θέση του αντιπροέδρου. Επίσης, αντιπρόεδρος εξελέγη και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Στη δεύτερη θητεία του, ο Γ. Γκούμας, με εμφανή την πρόθεση του να προωθήσει στη θέση του επόμενου προέδρου τον Γιάννη Κ. Λύρα, επίλεξε ως δεύτερο αντιπρόεδρο τον Παύλο Ιωαννίδη εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ωνάση.

Τον Γ.Γκούμα, διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κ. Λύρας ο οποίος πρότεινε ως αντιπροέδρους τους Νίκο Ευθυμίου και Παύλο Ιωαννίδη. Στη δεύτερη θητεία του διατήρησε τον Ν. Ευθυμίου αντιπρόεδρο και ως δεύτερο αντιπρόεδρο, τον Χρήστο Κανελλάκη.

Ο Νίκος Ευθυμίου πρότεινε ως αντιπροέδρους τους Χρήστο Κανελλάκη και Θεόδωρο Βενιάμη οι οποίοι συνέχισαν ως αντιπρόεδροι και στη δεύτερη θητεία.

Μετά τον Νίκο Ευθυμίου ανέλαβε πρόεδρος ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος Θεόδωρος Βενιάμης ο οποίος διατήρησε τον Χρήστο Κανελλάκη στην αντιπροεδρία και προτείνοντας ως νέο αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Χανδρή. Η ίδια σύνθεση υπήρξε και στη δεύτερη θητεία Βενιάμη.

Στην τρίτη θητεία αντιπρόεδροι έγιναν ο Γιώργος Κ. Αγγελόπουλος, καθώς και ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος.

Στις αρχαιρεσίες της 9ης Φεβρουαρίου του 2022, εκτός από την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Γ. Αγγελόπουλου,  η υποψήφια ήταν και  Μελίνα Τραυλού, η οποία επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης

Performance Shipping (Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος): Εξασφάλισε 9,38 εκατ. δολάρια από ναύλωση πλοίου

Shipping Finance 2025: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ IEEE – IMarEST

Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια