Η θητεία του σημερινού προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη θεωρείται αναμφισβήτητα επιτυχημένη, όχι μόνο γιατί προώθησε τα συμφέροντα της ναυτιλίας και των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελλάδα και στα διεθνή φόρα, αλλά και από το γεγονός ότι δημιουργήθηκε στη διάρκεια της προεδρίας του, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς, η Συν – Ένωσις.

Η Συν – Ένωσις είναι ένας φορέας με τεράστια συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία, στον τομέα της υγείας, στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, στη ναυτική εκπαίδευση, στον πολιτισμό.

Όμως, οι Έλληνες εφοπλιστές τον προσεχή Φεβρουάριο θα κληθούν να εκλέξουν νέο διοικητικό συμβούλιο στον συλλογικό τους φορέα και νέο πρόεδρο, δεδομένου ότι η θητεία του Θ. Βενιάμη, λήγει και δεν έχει δικαίωμα να οριστεί και πάλι πρόεδρος.

Μια παράδοση που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Αντώνη Χανδρή που ήθελε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης και ισχυρότερης ένωσης των εφοπλιστών της χώρας να παραμένει στη θέση του μόνο για δύο περιόδους, έσπασε με την επανεκλογή του Θ. Βενιάμη για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η τροποποίηση του καταστατικού έγινε με δύο επιχειρήματα. Το πρώτο ήταν ότι “υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο σε εξέλιξη συζητήσεις που αφορούσαν την ναυτιλία και έπρεπε να τα χειριστεί το ίδιο επιτελείο” και το δεύτερο ήταν ότι “δεν υπήρχε κάποιος πρόθυμος να αναλάβει σε εκείνη τη φάση την προεδρία”.

Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να γίνει ανάλογη τροποποίηση, αλλά ο τότε παντοδύναμος πρόεδρος Στάθης Γουρδομιχάλης, δεν τα κατάφερε.

Τώρα, όμως, αναγκαστικά θα γίνει αλλαγή φρουράς, γιατί δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση και νέα τροποποίηση του καταστατικού της ΕΕΕ που θα έδινε και άλλη τριετία στον σημερινό της πρόεδρο.

Έτσι, οι συζητήσεις για την διαδοχή του Θ. Βενιάμη, άρχισαν, αλλά όπως φαίνεται για πρώτη φορά δεν υπάρχει η προσυνεννόηση που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια που στηρίζονταν σε μια αυστηρή επετηρίδα για την επιλογή του προέδρου.

Τα 3 ισχυρά ονόματα: Τραυλού, Μαρτίνος Αγγελόπουλος

Τώρα, οι συζητήσεις στρέφονται ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, στον Κωνσταντίνο Ι. Μαρτίνο και στον Γιώργο Κ. Αγγελόπουλο, οι οποίοι σήμερα κατέχουν τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Βέβαια, η επιλογή θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση που έχουν οι ίδιοι να ασχοληθούν με το βαρύ φορτίο του προέδρου, που απαιτεί μεγάλο χρόνο σε συσκέψεις, επαφές και ταξίδια.

Βέβαια, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το όνομα της γενικής γραμματέως της ΕΕΕ, Μελίνας Τραυλού, αλλά κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, υποστηρίζουν ότι συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να επιλεγεί για την προεδρία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που σήμερα κατέχει ο Γιώργος Πατέρας.

Η προώθηση των γυναικών του εφοπλισμού, σε κορυφαίες θέσεις φορέων της ναυτιλίας ξεκίνησε με την εκλογή της Ειρήνης Νταϊφά, κόρης του Σταύρου Νταϊφά, του εμβληματικού προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και συνεχίστηκε με την Σεμίραμις Παληού, κόρη του Συμεών Παληού, στην προεδρία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, της γνωστής ως HELMEPA.

Έτσι, φαίνεται ότι θα υπάρχει μια τριάδα γυναικών που θα διευθύνουν σημαντικούς φορείς και έκφρασης του ελληνικού εφοπλισμού, αλλά στην ΕΕΕ, το πιθανότερο να επιλεγεί άνδρας.

 

Άρωμα γυναίκας στην προεδρία της Ένωσης; 

Βέβαια, αυτό το σενάριο μπορεί να ανατραπεί αν οι τρεις πανίσχυρες γυναίκες της ναυτιλίας, η Αγγελική Φράγκου, η Άννα Α. Αγγελικούση και η ανιψιά της Μαρία Ι. Αγγελικούση, που διαθέτουν μεγάλο πακέτο ψήφων αποφασίσουν να δώσουν άρωμα γυναίκας στον κυρίαρχο θεσμό της ελληνικής πλοιοκτησίας.

Οι τρεις γυναίκες διαθέτουν πάνω από 450 πλοία, αλλά σε αυτή την περίπτωση, κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, θα έβλεπαν επικρατέστερη πρόεδρο την Αγγελική Φράγκου.

Να υπενθυμίσω ότι στις προσεχείς αρχαιρεσίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα συμμετέχει εκτός απροόπτου και ο Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος με την πρόσφατη παραίτηση του είχε υπογραμμίσει ότι “αρνούμαι να συνεχίσω να υπηρετώ την Ένωση υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι παραιτούμαι και από αυτήν και από το Διοικητικό της Συμβούλιο”, αμφισβητώντας ευθέως τον Θ. Βενιάμη.

Αλλά, εκτός του Π. Λασκαρίδη, τις ισορροπίες, ίσως αλλάξει και μια πιθανή συμμετοχή στις προσεχείς διαδικασίες του εφοπλισμού και της οικογένειας των Παναγιώτη Τσάκου και Νίκου Τσάκου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο συμβούλιο που εξελέγη πριν τρία χρόνια, γιατί δεν έβαλαν υποψηφιότητα.

Πάντως, καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχει, ως χρυσή εφεδρεία και ο Ιωάννης Λύρας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός πρώην πρόεδρος που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, που θα μπορούσε να ενώσει όλες τις διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα του εφοπλισμού.

Είναι γεγονός πάντως, ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες της ΕΕΕ εξελέγησαν νέα πρόσωπα, δεύτερης γενιάς του εφοπλισμού που ανανέωσαν σημαντικά το διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο, είναι οι πρώτες αρχαιρεσίες που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕ.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συμμετέχουν οι Θεόδωρος Ε. Βενιάμης, Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Ι. Μαρτίνος, Μελίνα Ν. Τραυλού, Κωνσταντίνος Ι. Καρούσης, Στέφανος Δ. Λεκανίδης, Ιωάννης Α. Ξυλάς, Γεώργιος Ι.Μακρυμίχαλος, Γεώργιος Ι. Αγγελάκης, Χαράλαμπος Ν. Βαφειάς, Νικόλαος Θ. Βενιάμης, Ιωάννης Π. Δράγνης,Ιωάννης Π. Ιωαννίδης, Φραγκίσκος Χ. Κανελλάκης, Παντελής – Ελευθέριος Σ. Κολλάκης, Ιωάννης Γ. Κουμάνταρος, Δρ. Ιωάννης Δ. Κούστας, Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντακόπουλος, Γεώργιος Σ. Λιβανός, Ιωάννης Κ. Λύρας, Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, Μιχαήλ Χ. Μποδούρογλου, Μάρκος Α. Νομικός, Γεώργιος Χ. Οικονόμου, Βασίλειος Α. Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννα Γ. Προκοπίου, Δημήτριος Ι. Φαφαλιός, Αγγελική Ν. Φράγκου, Μιχαήλ Δ. Χανδρής.

Διαβάστε επίσης

Βενιάμης: Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην ασφάλεια των ναυτικών μας