“Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ένα από αυτά είναι οι μειωμένες συνθέσεις, που επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4150/2013, γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αποτελέσει ένα από τα κύρια αιτήματά μας στην 4ημερη απεργία του Οκτωβρίου αλλά και στην συνάντηση που έγινε με τον τότε υπουργό Ναυτιλίας, κατά την διάρκεια της οποίας η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δώσει λύση σε αυτό”.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, επισημαίνει με δήλωση του: “Θέλουμε να τονίσουμε την μεγαλειώδη σημασία της ύπαρξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο κλάδος των Ναυτεργατών που εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από την ΠΝΟ, είναι από τους ελάχιστους εργασιακούς χώρους που διαθέτει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οργανωμένη και δυναμική εκπροσώπηση και αυτό φέρει την υπογραφή την δική μας. Την υπογραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

1

Η ύπαρξη ΣΣΕ και οι όροι της δεν είναι αυτονόητοι ούτε δεδομένοι και δεν προσφέρονται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους παιχνίδι. Και πόσο μάλλον γι’ αυτούς που κρύβονται και δεν υπογράφουν τις ΣΣΕ με διάφορα προσχήματα.

Την Μ. Πέμπτη στις 17 Απριλίου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ όπου θα συζητηθούν διεξοδικά όλα αυτά τα ζητήματα. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις για τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν την Ναυτεργασία παίρνονται σε επίπεδο Ομοσπονδίας και μόνο.

Όποιος από την πλευρά του ΣΕΕΝ ή άλλοι παράγοντες της Επιβατηγού Ναυτιλίας, νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όποια ζητήματα που υπάρχουν, συζητώντας κατ’ ιδίαν, μεμονωμένα με συγκεκριμένους Προέδρους, πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ομοσπονδία πλανάται πλάνην οικτράν.

Το μέτωπο είναι αρραγές για την συντριπτική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Για να το ξεκαθαρίζουμε και στον γυρολόγο Πρόεδρο με τις ωραίες χιουμοριστικές του ατάκες, οι απόψεις του δεν επηρεάζουν κανέναν και τίποτα!”.

Στη συνέχεια, ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, κάνει αναφορές στον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο, τον πρώην γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά, τον πρώην πρόεδρο των Θαλαμηπόλων, Γεράσιμο Μελέτη, για τον ρόλο που έπαιξαν “στον αφελληνισμό της κρουαζιέρας” και τονίζει ότι “αφού έριξαν την ταφόπλακα για τους Έλληνες Ναυτεργάτες παρέα με τους εφοπλιστές και την τότε Υπουργό Λούκα Κατσέλη έβγαινε και «έσκουζε» σαν το γατί τον Γενάρη μήνα, λέγοντας ότι «με ξεγέλασε η Λούκα Κατσέλη γιατί είχα συμφωνήσει 15% της στελέχωσης των κρουαζιεροπλοίων να είναι Έλληνες”.

Στη συνέχεια, τονίζει: “Το χειρότερο όλων είναι ο Ν. 4150/2013, που, όπως προαναφέραμε έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και αυτό γιατί την δεκαετία του ΄90 κάθε χρόνο μέσα στο γραφείο του Χαλά εκπρόσωποι των εταιρειών, ο Νταλακογεώργος, ο Μελέτης και οι λοιποί τότε Πρόεδροι, εκτός των Σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, υπέγραφαν και συνομολογούσαν μειωμένες συνθέσεις για πάνω από 30 πλοία όπου εκείνη την εποχή δραστηριοποιούνταν στην Αδριατική. Αυτή η υποχώρηση και υποταγή τους αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την νομοθέτηση του 4150/2013”.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή -προανακριτική: Σε φυσικό δικαστή ο Τριαντόπουλος – Υπερψηφίστηκε το πόρισμα της ΝΔ

Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου με 140 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες, μετοχές σε χαμηλό 12μήνου, τρεις μήνες πίσω ο δείκτης

Δασμοί Τραμπ: Κρίση στη Νότια Κορέα από το 25% – Στις ΗΠΑ ο υπ. Εμπορίου, «μαύρη» Δευτέρα για τις αγορές