Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Έλπη Πετράκη (WISTA): Ενδυναμώνουμε συνεχώς τον ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Έλπη Πετράκη

Έλπη Πετράκη

Η επανεκλογή στην προεδρία της WISTA International της Έλπη Πετράκη, είναι μια αναγνώριση της προσφοράς της στην ανάδειξη των θεμάτων των γυναικών της ναυτιλίας, αλλά και της δύναμης της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά το πέρας του συνεδρίου που έγινε στην Κύπρο και στην εκλογή του νέου προεδρείου, η Έλπη Πετράκη, δήλωσε:

«Η WISTA International συνεχίζει να υπάρχει για έναν λόγο.

Ως επαγγελματικός οργανισμός που έχει σχεδιαστεί για την ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία χτίζοντας γέφυρες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ όλων των φύλων.

Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τις απίστευτες γυναίκες, αλλά και άνδρες, που οδηγούν την αλλαγή σε ολόκληρο τον τομέα. Η ετήσια γενική συνέλευση και τα συνέδριά μας είναι μια γιορτή της ενότητας μας.

Ευχαριστούμε τη Natalia Bury Loyal και τη WISTA Cyprus για την εξαιρετική φιλοξενία, καθώς και όλους όσοι συγκεντρώθηκαν για αυτή την καταπληκτική, εμπνευσμένη εβδομάδα. Νιώθω υπερήφανη για την επανεκλογή μου».

Μιλώντας, στο συνέδριο, η Έλπη Πετράκη, επισήμανε:

«Είναι μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την επέτειο-ορόσημο και γιορτάζει την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια 5 δεκαετιών. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ηγεσίας που δημιουργεί ένα ισχυρό προηγούμενο για να το ακολουθήσουν και άλλοι.

Είμαι υπερήφανη με την εντυπωσιακή πρόσφατη ανάπτυξη της WISTA, που τώρα ανέρχεται σε 5.200 μέλη παγκοσμίως και οι στόχοι της ένωσης έχουν εξελιχθεί από την ίδρυσή της το 1974.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ όλων των φύλων, των εθνοτήτων και των πολιτισμών.

Τα ετήσια συνέδρια μας είναι ένας εορτασμός της ενότητας μας και των επιτευγμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τις γυναίκες, και τους άνδρες, που οδηγούν την αλλαγή σε ολόκληρο τον τομέα”.

Ποια είναι η Έλπη Πετράκη

Η Έλπη – Ελπινίκη Πετράκη ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους.

Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation, στο chartering και στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Το 2022 συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στην Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.

Πέρα από τη ξεχωριστή διάκριση, η πολύπλευρα δραστήρια και δυναμική Έλπη Πετράκη αναδείχθηκε τον Οκτώβριο του 2022 Πρόεδρος της WISTA International (Women’s International Shipping & Trading Association).

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο, είχε αναλάβει εκ νέου την θέση της Προέδρου στη WISTA Hellas. Και αυτές δεν είναι οι μόνες θεσμικές παρουσίες της.

Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η Έλπη Πετράκη ενδιαφέρεται για πολλά γνωστικά πεδία που αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης, τη λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά και συμβάλλουν στην προσωπική εξέλιξη. Φροντίζοντας παράλληλα να είναι ενήμερη για τα τρέχοντα θέματα του ναυτιλιακού κλάδου.

Σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth της Αγγλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το βρετανικό Guildhall University .

Είναι από τα πιο ενεργά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και αρθρογραφεί στον ναυτιλιακό τύπο.

Ο ανταγωνισμός για την εκλογή της για πρώτη φορά στην Προεδρία της κορυφαίας γυναικείας οργάνωσης της ναυτιλίας ήταν μεγάλος.

Στις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας, η Έλπη Πετράκη έδωσε μάχη με αντίπαλο μια άλλη Ελληνίδα, την Πρόεδρο της WISTA USA Αλεξάνδρα Αναγνώστη – Irons.

H WISTA International είναι μία ένωση διεθνούς βεληνεκούς, αποτελούμενη από 56 Εθνικούς Συνδέσμους, και θεωρείται το σημαντικότερο όργανο εκπροσώπησης των γυναικών στη ναυτιλία.

Με χαρακτηριστικά διεθνή φορέα που λειτουργεί ως σύνδεσμος για γυναίκες επαγγελματίες από όλους τους ναυτιλιακούς τομείς. Έχοντας ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ρόλου του γυναικείου φύλου στη λήψη των αποφάσεων εντός της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Μετά από την πρώτη εκλογή της στην κορυφαία αυτή θέση η Έλπη Πετράκη είχε τόνισε με έμφαση πως θα συνεργαστεί με όλες τις εθνικές ενώσεις, καθώς και με άλλους οργανισμούς, προκειμένου να αποσβεστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη ναυτιλία.

Θέτοντας επίσης ως ζητούμενο «να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως είναι η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση. Αλλά και να προσελκύσουμε νέα ταλέντα, φροντίζοντας να παρέχονται ίσες ευκαιρίες για όλους.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Boυτιά 4% μετά τις αναφορές του Ισραήλ ότι δεν θα πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η τελευταία Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 3.220.000 ευρώ

Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΠΡΟΦ