ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επενδύσεις ύψους σχεδόν 1,6 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους, οι Έλληνες εφοπλιστές προχωρούν στην ισχυροποίηση και αναδιάρθρωση των στόλων τους.
Οι κινήσεις τους στη second hand αγορά εστιάζονται στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και στα δεξαμενόπλοια, ενώ οι νέες παραγγελίες αφορούν πλοία μεταφοράς LNG και containerships.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 13 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν 29 πλοία καταβάλλοντας συνολικά 513,9 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα 12 ήταν bulker συνολικής αξίας 260,3 εκατ. δολαρίων και 16 δεξαμενόπλοια αξίας σχεδόν 250 εκατ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναδείχθηκαν για μία ακόμη χρονιά πρωταθλητές στη second hand αγορά διεθνώς, επενδύοντας 8,8 δισ. δολάρια για την απόκτηση 393 μεταχειρισμένων πλοίων, σύμφωνα με την VesselsValue.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ίδια εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές έχουν προχωρήσει φέτος από τις αρχές του έτους στην παραγγελία νέων πλοίων αξίας 1,08 δισ. δολαρίων.
Οι νέες παραγγελίες
Σύμφωνα με την VV η Maran Gas της Μαρίας Αγγελικούση, έκλεισε συμφωνίες για τη ναυπήγηση τεσσάρων LNG carriers συνολικού κόστους 857 εκατ. δολαρίων.
Η πρώτη παραγγελία που έγινε γνωστή τον Ιανουάριο αφορούσε στην άσκηση option προηγούμενης συμφωνίας της Maran Gas με τα ναυπηγεία DSME της Νοτίου Κορέας για την ναυπήγηση δύο ακόμη πλοίων μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 174.000 cbm, το κόστος των οποίων, εκτιμάται από την VesselsValue, στα 420 εκατ. δολάρια.
Τον Φεβρουάριο ακολούθησε η παραγγελία δύο ακόμη πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παραλάβει η ναυτιλιακή το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αυξάνοντας .
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση