Ο Ελευθέριος Πολέμης, που για τους Ανδριώτες ήταν ο καπετάν Λευτέρης, έφυγε στα 84 χρόνια του, ευχαριστημένος ότι προίκισε τις δύο κόρες του με ένα έντιμο όνομα και ένα πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο σε ευεργεσίες και την αναστήλωση της Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια της Άνδρου.

Ο καπετάν Λευτέρης, γεννήθηκε το 1937 στην Άνδρο. Πατέρας του ήταν ο παπά – Γιάννης Πολέμης ( 1901-1999) και μητέρα του, η Λασκάρω Βαλμά. Απο μικρό παιδί στις εκκλησίες ακολουθούσε τον πατέρα του στις λειτουργίες και αυτό του εμφύσησε την αγάπη και τον σεβασμό προς τα θεία. Όμως, ως νησιώτης, λάτρεψε την θάλασσα.

Άλλωστε, το νησί της Άνδρου, είχε πολλούς καραβοκύρηδες και ναυτικούς, ήταν επόμενο να επηρεαστεί και να επιλέξει να σταδιοδρομήσει στα καράβια. Έτσι, από παιδί μπαρκάρησε ακολουθώντας το κύριο επάγγελμα των συμπατριωτών του. Το 1970 έγινε ανθυποπλοίαρχος και σταδιακά έφτασε μέχρι τη θέση του αρχιπλοιάρχου.

Το 1990 ανέλαβε αρχιπλοίαρχος στην εταιρεία του Λουκά Χατζηϊωάννου, την «Τρόοδος». Η εμπειρία που απέκτησε στα γραφεία του Κύπριου εφοπλιστή, οι οικονομίες που είχε μαζέψε στα μπάρκα που είχε κάνει τον ώθησε να δημιουργήσει το 1999 τη δική του εταιρεία. Ήταν και η χρονιά που πέθανε ο πατέρας του.

Η εταιρεία του Polforce είναι μια νοικοκυρεμένη ναυτιλιακή εταιρεία που έχει τα γραφεία της στον Πειραιά και σήμερα διευθύνεται από την κόρη του Αλίκη Πολέμη. Το πρώτο πλοίο του, το ονόμασε  «Παπαγιάννης» τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του. Είχε και ένα αδελφό, τον Ζαννή Πολέμη, που πέθανε νέος. Αλλά και για τον αδελφό του, ονοματοδότησε ένα άλλο πλοίο του.

Ο Ελευθέριος Πολέμης νυμφεύθηκε την Αντιγόνη Τσιμπλή με την οποία απέκτησαν δύο κορίτσια, την Αλίκη και την Ιωάννα, η οποία είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Μπεγλέρη και έχουν ένα κορίτσι, την Αντιγόνη.

Εκτός από τη ναυτιλιακή του δραστηριότητα ο καπετάν Λευτέρης ήταν βαθειά θρησκευόμενος. Έτσι, το 2006 αγόρασε το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, που ιδρύθηκε το 1843, αλλά είχε ερημωθεί για δεκαετίες. Στη συνέχεια είχε γίνει μοναστήρι παλαιοημερολογιτών, αλλά πέρασε σε χέρια κάποιου ιδιώτη, ο οποίος πούλησε στον Ανδριώτη εφοπλιστή έναντι 150.000 ευρώ. Για την αγορά αυτή, ο καπετάν Λευτέρης, είπε σε κάποια συνέντευξή του:

«Το Μοναστήρι, ήρθε στα χέρια μου με τρόπο θαυμαστό… Να πω ότι με διάλεξε η Αγία Ειρήνη; Δεν το νομίζω …. Πάντως δεν την διάλεξα εγώ…Το 2006 με πλησίασε ο ιδιοκτήτης και μου πρότεινε να αγοράσω τον Αρχόντα, την περιοχή αυτή όπου μέσα είναι και το γκρεμισμένο μοναστήρι. Μου ζητούσε ένα υπερβολικό ποσό, 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Ήταν κάτι εξωπραγματικό και τον απέτρεψα. Μετά από ένα χρόνο ξαναήρθε ο ίδιος χωρίς να το ζητήσω και μου λέει θα σου δώσω το μοναστήρι σε πολύ καλή τιμή. 150.000 ευρώ! Σοκαρίστηκα τόσο από το ποσόν αυτό που ήταν το 1/10 του προηγουμένου που δεν του πρότεινα κάτι λιγότερο. Έτσι το πήρα… το αμπελοχωράφιον μετά του εν αυτώ υπάρχοντος ύδατος και της εν αυτώ ερειπωμένης μονής».

Το νερό της οικογένειας Λάμψα που πήγαινε στην «Μεγάλη Βρετανία»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πηγαίο νερό στον προαύλιο χώρο της Μονής, έχει τη δική του ιστορία. Την εξιστορεί ο καπετάν Λευτέρης:

«Από την εποχή πριν τον πόλεμο του ’40 οπότε δεν υπήρχε αμαξιτός δρόμος, παρά μόνο ο κοινοτικός δρόμος προς τη Θεοτόκο, γεμίζανε νταμιτζάνες με πλέγμα απέξω ώστε να μην σπάνε, βάζανε φελλό, βουλοκέρι, σφραγίδα «ΥΔΩΡ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ» και τις μετέφεραν με τα γαϊδουρομούλαρα. Η σφραγίδα αυτή βρέθηκε σε ένα χτήμα και την έχει ο ηγούμενος…

Η πηγή ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Λάμψα, των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. Το νερό πήγαινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και συνολικά σε δέκα ξενοδοχεία. Στο βιβλίο, «Ιαματικαί πηγαί της Ελλάδος», του 1900, αναφέρεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα νερά των Βαλκανίων, εφάμιλλο αυτού της Σάριζας και ακόμη καλύτερο γιατί η Σάριζα όντας εντός οικισμού μπορεί στο μέλλον να μολυνθεί ενώ αυτό δεν έχει τέτοια πιθανότητα καθώς είναι στο βουνό».

Η Μονή της Αγίας Ειρήνης, που εορτάζει στις 5 Μαΐου και στις 29 Ιουλίου, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Ωστόσο, η μονή διαλύθηκε το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Εντός του ναού φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα (έργο του 1800) όπου παρίστανται η Αγία Ειρήνη και η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του Μοναστηριού της Αγίας Ειρήνης κράτησαν δέκα χρόνια. Εκτός από την εκκλησία, στα 17 στρέμματα του κτήματος ο καπετάν Λευτέρης δημιούργησε υποδομή για την φιλοξενία παιδιά από διάφορα ιδρύματα, όπως της «Κιβωτού του Κόσμου».

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές: Ιστορία της γραφής, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, πετρωμάτων, ορυκτών και απολιθωμάτων, χλωρίδας της Άνδρου και εργαλεία σιδηρουργών.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο εφοπλιστής Λευτέρης Πολέμης

Παναγιώτης Τσάκος: Καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα