• Ναυτιλία

    Εκτοξεύονται οι αξίες των νεότευκτων LNG

    Πλοίο μεταφοράς LNG

    Πλοίο μεταφοράς LNG


    Η αξία των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων LNG βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και μέχρι σήμερα έχουν παραγγελθεί 78 πλοία, κατά το τρέχον έτος 2024.

    Η αναλύτρια Rebecca Galanopoulos Jones, υπογραμμίζει ότι οι παραγγελίες που έγιναν το 2023 ήταν για 34 νέα δεξαμενόπλοια LNG, ενώ εφέτος, παραγγέλθηκαν 78, σημειώνοντας αύξηση περίπου 129%.

    Οι τιμές των νεότευκτων για 174.000 κυβικά μέτρα μεταφοράς αερίου βρίσκονται επί του παρόντος στο ιστορικό υψηλό των 269 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση περίπου 6,1%.

    Οι αξίες αυτών των πλοίων έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς και τις ηλικιακές ομάδες από την αρχή του έτους, με τα μεγάλα δεξαμενόπλοια LNG 140.000 κυβικών μέτρων και 20 ετών να αυξάνονται κατά περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, από 62,85 εκατομμύρια δολάρια στα 72,40 εκατ. δολάρια, ίσο με αύξηση περίπου 15% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Σήμερα, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, στον τομέα των δεξαμενόπλοιων LNG ανέρχεται περίπου στο 64% του στόλου που λειτουργεί. Οι περισσότερες από τις παραγγελίες που υπογράφηκαν φέτος αφορούν ακριβώς αντιπροσωπεύει περίπου το 74% των συνολικών επενδύσεων.

    Από την πλευρά των ναυτιλιακών εταιρειών, το Κατάρ προηγείται των παραγγελιών για το 2024 με μερίδιο περίπου 44%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% και στην τρίτη θέση είναι η Κίνα με περίπου 9%.

    Μιλώντας για ναύλους, αν και οι ναύλοι spot για πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 12% σε μηνιαία βάση, σε ετήσια βάση τα έσοδα μειώνονται ελαφρά κατά περίπου 1%.

    Ωστόσο, το θετικό κλίμα για αυτόν τον τομέα, που προκύπτει από τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την αύξηση της ποσότητας LNG που παραδίδεται στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που προηγουμένως μεταφερόταν μέσω αγωγών, μαζί με την ώθηση προς νεότερα, πιο πράσινα πλοία, οδήγησαν στη ζήτηση για τις νέες κατασκευές για τον κλάδο LNG.

    Μεταξύ των αξιοσημείωτων νέων παραγγελιών, η Veson Nautical αναφέρει 10 μεγάλα δεξαμενόπλοια LNG χωρητικότητας 174.000 Cbm από την Adnoc, τα οποία θα κατασκευαστούν από τη Samsung και την Hanwha Ocean και θα παραδοθούν το 2028, αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    TRADING IN U.S. WATERS: Ο ναυτιλιακός τομέας υφίσταται μια σημαντική εξέλιξη από την έξυπνη ναυτιλία, στην πράσινη ναυτιλία για ένα βιώσιμο μέλλον

    Τα πιο αποδοτικά λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων για το 2023 – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ελληνικά

    Χατζημανώλη: Η αποανθρακοποίηση είναι το στοίχημα του μέλλοντος



    ΣΧΟΛΙΑ