ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη στρατηγική σημασία του τομέα της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα, αναφέρθηκε η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην ομιλία της στο συνέδριο με θέμα “Boosting Blue Tech and Blue Innovation in Greece”, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τη DG-Mare, το Γραφείο της ΕΤΕπ στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Όπως τόνισε η Δρ. Αυγερινοπούλου, η χώρα μας έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ισχυρούς τομείς στη ναυτιλία, τον παράκτιο τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια.
Η εκδήλωση εστίασε στη σημασία της προώθησης της μπλε τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον τομέα αυτό.
Στο πλαίσιό της, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις αναδυόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες στους τομείς του παράκτιου τουρισμού, της ναυτιλίας, της υδατοκαλλιέργειας και της διαχείρισης υδάτων.
Κατά την ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε αποφασιστικά βήματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς έχει θεσπίσει ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία.
Η γαλάζια οικονομία, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακούς τομείς όπως η αλιεία και η ναυτιλία, όσο και νέους τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας, που βασίζονται σε εξελίξεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της βιοτεχνολογίας.
Ειδική αναφορά έγινε στην κομβική σημασία της Ελλάδας για τη γαλάζια οικονομία, λόγω της στρατηγικής της θέσης, της εκτεταμένης ακτογραμμής και των ισχυρών τομέων όπως η ναυτιλία και ο παράκτιος τουρισμός.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις 21 δεσμεύσεις της Ελλάδας αξίας περίπου 780 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (OOC-9), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024, με τη συμμετοχή 130 κρατών και 11 αρχηγών κρατών, 20 διακυβερνητικών οργανισμών και περισσότερων από 3.000 εκπροσώπων υψηλού επιπέδου από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, τη φιλανθρωπία και την κοινωνία των πολιτών.
Ανάμεσα στις ελληνικές αυτές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται η δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για βιώσιμη αλιεία και ναυτιλία.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα στοχεύει, παράλληλα, στην απεξάρτηση από τον άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές και στην ενίσχυση της ικανότητάς μας για κλιματική ανθεκτικότητα στις παράκτιες κοινότητες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων απαιτεί τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των απαραίτητων υποδομών και των νέων τεχνολογιών.
Οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως τα γαλάζια ομόλογα και τα ταμεία θαλάσσιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των σχετικών στόχων της ΕΕ
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει στη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία και να αναδειχθεί ως κόμβος καινοτομίας στον τομέα των γαλάζιων τεχνολογιών. Χρειαζόμαστε όμως πρόσβαση σε περισσότερη χρηματοδότηση και ενισχυμένες συνεργασίες για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα», τόνισε η Δρ. Αυγερινοπούλου.
Διαβάστε επίσης:
Διαγωνισμός €12,29 εκατ. για νέο σταθμό επιβατών στον λιμένα Σούδας
Γεράσιμος Καλογηράτος: Η Capital έχει επενδύσει 9 δισ. δολάρια σε πλοία LNG