«Η ναυτιλία μας είναι από τις λιγότερο επιβαρυντικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, ευθύνεται για το 3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντιλαμβάνεται την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

Είναι τομέας που πρωτοπορεί υπό συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Επενδύει στην έρευνα, την καινοτομία, στους νέους ερευνητές μας και στις τοπικές κοινωνίες. Κι αυτή ακριβώς η πορεία χρειάζεται να συνεχιστεί και οι ρυθμοί μας, να ενταθούν».

1

Αυτά επισήμανε η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστριας του Our Ocean Conference 2024, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στο συνέδριο που οργάνωσαν τα Ιδρύματα “Μαρία Τσάκος”, “Ιωάννης Λάτσης” και η HLMEPA, μιλώντας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στη Χίο, το νησί της ναυτοσύνης.

Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στη συνέχεια τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, εδώ και δύο μήνες, το Κανάλι του Παναμά αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα πλοία, που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, εξαιτίας της ξηρασίας στη χώρα. Η έλλειψη νερού έχει αναγκάσει τους διαχειριστές του να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των πλοίων που διαχειρίζονται. Το διακινούμενο φορτίο έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 80%. Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις και στη ναυσιπλοΐα, αυξάνοντας τους κινδύνους και τα κόστη για τη ναυτιλία, αλλά και τις εκπομπές ρύπων καθώς τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους».

Επίσης η κ. Αυγερινοπούλου είπε ότι στην προσπάθεια για μετάβαση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), οι «πράσινες» ναυτιλιακές διαδρομές, η «πράσινη» ναυτιλία και η βιώσιμη γαλάζια οικονομία και πρόσθεσε:

«Κι αυτά είναι τα κύρια ζητήματα, που θα τεθούν στην σπουδαία 9η παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Ocean Conference 2024» που έχει την τιμή να φιλοξενεί η χώρα μας από τις 15 ως τις 17 Απριλίου.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη αποδίδει τεράστια σημασία στα ζητήματα που συζητούμε εδώ, και η χώρα μας θα δώσει περαιτέρω έμφαση σε τέσσερις άξονες: στην προώθηση της Πράσινης Μετάβασης στη Μεσόγειο, στον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των πλαστικών και των μικροπλαστικών και στην προώθηση της Πράσινης Ναυτιλίας.

Σκοπός είναι να προκύψουν συνέργειες, αλλά και σαφείς και μετρήσιμες δεσμεύσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων για βιώσιμες και αποτελεσματικές δράσεις, οι οποίες θα προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον, και θα έχουν ως άξονα την ανθρώπινη ευημερία σε όλα τα επίπεδα: υγεία, κοινωνία, οικονομία.

Με αυτές τις σκέψεις, ελπίζω σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και σας καλώ να συμμετάσχετε ως θεσμικοί φορείς στις εργασίες του Our Ocean Conference στην Αθήνα».

«Ως Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, αλλά και εκ μέρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, χαιρετίζω το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Chios Climate Chance».

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα για να συζητήσουμε για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση.

Θα ήθελα δε, να συγχαρώ θερμά τα Κοινωφελή Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος» και «Ιωάννη Σ. Λάτση» και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) για το πρωτοποριακό πολιτικό πρόγραμμα «Chios Climate Chance» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας της Χίου για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί ένα ζήτημα τόσο θεμελιώδες που θα το χαρακτήριζα υπαρξιακό και απαιτεί την συνεισφορά όλων μας. Εξ αυτού είναι και ιδιαίτερα σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που εμπλέκουν και ενδυναμώνουν την τοπική κοινωνία.

Οι ωκεανοί και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι Διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή επισημαίνουν όλο και περισσότερο τη συμβολή των ωκεανών στη διαμόρφωση του κλίματος. Οι θάλασσες μας καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας, και περιέχουν το 97% του νερού στον πλανήτη.

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως βιότοποι δίνοντας ζωή σε περισσότερα από 250,000 διαφορετικά είδη. Ωστόσο είναι εξαιρετικά εύθραυστα οικοσυστήματα. Οι ωκεανοί είναι απαραίτητοι για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η υγεία των ωκεανών συμβάλλει στη συνολική υγεία του πλανήτη μας και στην ανθρώπινη υγεία.

Η κλιματική κρίση, ωστόσο, ασκεί πιέσεις στην υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ωκεανοί έχουν υποστεί το κύριο βάρος των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Λειτουργώντας, ως οι μεγαλύτεροι υποδοχείς άνθρακα του πλανήτη, απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δεσμεύουν το 90 τοις εκατό της περίσσειας θερμότητας που παράγεται. Έτσι, οι ωκεανοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος.

Αποτελούν τους «πνεύμονες» για τον πλανήτη μας, παράγοντας το 50% του οξυγόνου που χρειαζόμαστε.

Καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, αυξάνοντας τη θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων, οδηγούμαστε σε δυσμενή κλιμακωτά αποτελέσματα, όπως το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι θαλάσσιους καύσωνες και η οξίνιση των ωκεανών. Αυτές οι αλλαγές, τελικά, προκαλούν μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία των ωκεανών, στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, και επηρεάζουν τη διαβίωση των παράκτιων κοινοτήτων. Έχουν, ήδη παρατηρηθεί εκτεταμένες αλλαγές, βλάβες σε κοραλλιογενείς υφάλους και στη μαγγρόβια βλάστηση, που υποστηρίζουν τη ζωή των ωκεανών.

Παρατηρείται επίσης μετανάστευση ειδών σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, όπου το νερό θα μπορούσε να είναι πιο δροσερό. Τελευταίες εκτιμήσεις από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι περισσότερα από τα μισά θαλάσσια είδη του κόσμου ενδέχεται να βρεθούν στα όρια της εξαφάνισης μέχρι το 2100.

Ειδικότερα, η Μεσόγειος, ως θάλασσα με χαμηλό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων της, κατακλύζεται από πλαστικά και μικροπλαστικά τέσσερις φορές περισσότερο, σε σχέση με τους ανοικτούς ωκεανούς.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσίων υδάτων ευνοεί την άφιξη επικίνδυνων ξενικών ειδών, απειλώντας την οικολογική ισορροπία, τα αλιεύματα και την ανθρώπινη υγεία.

Ήδη στις ελληνικές θάλασσες έχουν εμφανιστεί νέα, επικίνδυνα και τοξικά είδη, όπως οι λαγοκέφαλοι.

Η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο των δυσμενών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, αντιμετωπίζουμε έντονη έλλειψη νερού, ερημοποίηση αγροτικών γαιών, ακραία καιρικά φαινόμενα -όπως οι πλημμύρες που ζήσαμε στη Θεσσαλία-, αύξηση της διάρκειας των νυχτών καύσωνα. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν την τουριστική και αγροτική δραστηριότητα, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες, αλλά και να εντείνουν μη βιώσιμες πρακτικές όπως η χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών. Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, στο προσεχές μέλλον, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μη αναστρέψιμες αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης.

Οφείλουμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τους ωκεανούς και τις θάλασσές μας, ως τους καλύτερους συμμάχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης:

Genco Shipping: Απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Οικονόμου να ορίσει δύο συνεργάτες του στη διοίκηση

Το Λιμάνι του Πειραιά κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

ΟΛΠ: Τροποποίηση του γενικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών