ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η ρητορική έντασης που ακολουθεί ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν δεν εμποδίζει τα ανήσυχα και φιλόδοξα ελληνικά μυαλά της ναυτιλίας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν επενδύσεις που φέρνουν με τα πλοία τους πιο κοντά την Ευρώπη και την Ασία. Τις ίδιες όμως ανησυχίες έχουν και οι Τούρκοι εφοπλιστές.
Η θαλάσσια σύνδεση των ελληνικών νησιών με τα λιμάνια γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Συνολικά, είκοσι πέντε ναυτιλιακές εταιρείες εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά με τα Τουρκικά λιμάνια της Μικράς Ασίας: Σμύρνη, Τσεσμέ, Κουσάντασι, Μαρμαρίς, Σεφεριχισάρ, Φετίγιε, Κας, Τουργκούτρεϊς, Αϊβαλί
Εφέτος, ο Γιώργος Θεοδόσης αποφάσισε να δρομολογήσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Smyrna di Levante από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σμύρνη, που αποτελεί ζωντανή μνήμη για τους Έλληνες. Το πλοίο θα αποπλεύσει την Δευτέρα για το πρώτο του ταξίδι προς τη Σμύρνη.
Εφέτος, άλλη μία ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η “Sea Dreams”, δρομολόγησε το ταχύπλοο καταμαράν “King of Rhodes” και συνέδεσε τη Ρόδο με τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας.
Υπάρχει όμως και μία Τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία, η Selectum Blu Cruises, η οποία ξεκίνησε φέτος τα ταξίδια της και πραγματοποίησε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Με αφετήριο λιμάνι, την Αλικαρνασσό, έκανε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, Μύκονο, Ρόδο, Κω και Σαντορίνη. Συνολικά εφέτος πραγματοποίησε 20 ταξίδια στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας 7.500 επισκέπτες και φτάνοντας σε πληρότητες 65% καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το πλοίο λέγεται Blue Sapphire και ταξιδεύει με σημαία Μπαχάμες. Μεταφέρει 815 επιβάτες και 360 ναυτικούς.
Το “King of Rhodes” εκτελεί δρομολόγια από την Ρόδο προς την Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Το δρομολόγιο εκτελείται καθημερινά και Σαββατοκύριακα, με αναχώρηση από το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, ώρα 09.00 το πρωί και αποβίβαση στο λιμένα Μαρμαρίς, ώρα 10.00. To δρομολόγιο επιστροφής του “King of Rhodes” ξεκινά, ώρα 17.00 από το Μαρμαρίς και αποβιβάζει τους επιβάτες του στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, ώρα 18.00.
Το “King of Rhodes” είναι το μοναδικό καράβι ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας που συνδέει τα δύο λιμάνια, έχει ικανότητα μεταφοράς 340 επιβατών και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 33 μιλίων την ώρα.
Τα δρομολόγια του “King of Rhodes” θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η Ναυτική Εταιρεία Αιγαίου “Sea Dreams” απασχολεί σήμερα 54 άτομα προσωπικό.
Η ναυτική της παράδοση ξεκινά από τη δεκαετία του 1920, ακριβώς έναν αιώνα πριν, με τα πρώτα της σκάφη του Παρασκευά Κακά να ξεκινούν από το Καστελλόριζο, διακινώντας άτομα και εμπορεύματα, τόσο προς το Κας της Τουρκίας, όσο και προς τα υπόλοιπα νησιά της τότε ιταλοκρατούμενης Δωδεκανήσου.
Αναλυτικά οι θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ ελληνικών λιμένων και νησιών με τις Τουρκικές ακτές
Χίος – Τσεσμέ: Κάθε μέρα γίνονται πέντε με έξι δρομολόγια από τρεις εταιρείες. Το ταξίδι διαρκεί 25΄.
Πυθαγόρειο Σάμου – Κουσάντασι: Η γραμμή εξυπηρετείται από δύο εταιρείες και το ταξίδι διαρκεί 40΄.
Βαθύ Σάμου – Κουσάντασι: Το δρομολόγιο διαρκεί μόνο 40΄και υπάρχει καθημερινή σύνδεση.
Σάμος – Σεφεριχισάρ: Στη γραμμή υπάρχει μία ναυτιλιακή εταιρεία που εκτελεί τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες.
Ρόδος – Φετίγιε: Στη γραμμή υπάρχουν τρεις ακτοπλοϊκές εταιρείες με τρεις καθημερινές αναχωρήσεις από τη Ρόδο προς τη Φετίγιε. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1,30΄
Ρόδος – Μαρμαρίς: Υπάρχουν καθημερινά τρία δρομολόγια από τις δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα.
Κως – Μπόντρουμ: Η γραμμή εξυπηρετείται από πέντε εταιρείες καθημερινά. Το δρομολόγιο διαρκεί μόνο 30΄.
Κως – Τουργκούτρεϊς: Το καλοκαίρι υπάρχει ένα δρομολόγιο την ημέρα. Την γραμμή εξυπηρετούν δύο εταιρείες. Το δρομολόγιο διαρκεί 30΄.
Καστελλόριζο – Κας: Η γραμμή εξυπηρετείται με ένα δρομολόγιο την ημέρα. Η διαδρομή διαρκεί 30΄.
Μυτιλήνη – Αϊβαλί: Τη γραμμή εξυπηρετείται από δύο εταιρείες με δύο ή τρία δρομολόγια την ημέρα. Το ταξίδι διαρκεί από 45΄έως και 1,30΄ ανάλογα με το πλοίο.
Οι εταιρείες: Η θαλάσσια σύνδεση των ελληνικών νησιών με τα Τουρκικά λιμάνια γίνεται με τις εξής ναυτιλιακές εταιρείες: Levante Ferries, Sea Dreams, Lafasi, Jalem Tur, Meander Travel, Sunrise Lines, Makri Travel, Sky Marine Ferries.
Αναλυτικότερα στοιχεία για τις ναυτιλιακές εταιρείες:
Η Levante Ferries των εφοπλιστών Γιώργου Θεοδόση και Στράτη Απέργη, διαθέτει έξι πλοία και εκτελεί δρομολόγια στις γραμμές: Πάτρας – Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ενώ πλέον έχει «ανοίξει πανιά» και στο Αιγαίο, με τη νέα σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.
Η Makri Travel είναι ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και έχει έδρα στη Ρόδο. Εκτελεί δρομολόγια από τη Ρόδο προς τη Φετίγιε της Τουρκίας. Ο στόλος της Makri Travel αποτελείται από τρία πλοία: το Sea Star Lindo, το Sea Star Rhodes και το Sea Star Makri.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Sky Marine Ferries ιδρύθηκε το 1997 και έχει έδρα την Ρόδο. Εξυπηρετεί τις γραμμές: Ρόδος – Φετίγιε, Κως – Μπόντρουμ, Φετίγιε – Ρόδος, Μπόντρουμ – Κως. Η εταιρεία διαθέτει δύο ταχύπλοα: το Rodon και το Ibiscus.
H ακτοπλοϊκή εταιρεία Sunrise Lines ιδρύθηκε το 2003 και έχει έδρα στη Χίο. Το πλοίο San Nicolas της Sunrise Lines συνδέει το νησί της Χίου με το λιμάνι του Τσεσμέ με τακτικά δρομολόγια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Από το 2006, το πλοίο Οινούσσαι ΙΙΙ εκτελεί καθημερινά δρομολόγια ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες. Σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης, το πλοίο εξυπηρετεί με έκτακτα δρομολόγια από τη Χίο προς το Τσεσμέ.
Η Meander Travel είναι ακτοπλοϊκή εταιρεία με έδρα το Κουσάντασι της Τουρκίας, που δραστηριοποιείται από το 1977. Η εταιρεία εκτελεί δρομολόγια από το Κουσάντασι προς το Βαθύ και το Πυθαγόρειο της Σάμου. Διαθέτει το επιβατηγό πλοίο Kusadasi Express.
Η εταιρεία Lafasi έχει έδρα στην Κάλυμνο και εξυπηρετεί τις γραμμές: Κάλυμνος – Μαστιχάρι της Κως, Κάλυμνος – Λέρος και Κως – Μπόντρουμ. Η εταιρεία διαχειρίζεται δύο πλοία: το Απόλλων ΙΙ και το Ηλίας Τ.
Η Sea Dreams συνδέει το νησί της Ρόδου με τη Σύμη, αλλά και τη Ρόδο με την Μαρμαρίδα, με τέσσερα πλοία: το King Saron, το Symi ΙΙ, το Aegean Cat και το Kartepe.
Η εταιρεία Exas Shipping ιδρύθηκε το 1962 και έχει έδρα στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και συνδέει: την Κω με το Τουργκουτ Ρέις, το Μπόντρουμ με την Κω και την Μαρμαρίδα με την Ρόδο. Η εταιρεία διαθέτει έξι ταχύπλοα πλοία: Akcakoca Cat, M/V Aegean Jet, M/V Kartere, Marmaris Express.
Διαβάστε επίσης