ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έκθεση του εφοπλιστή και συγγραφέα Γιώργου Μ. Φουστάνου, που εγκαινιάστηκε στην Ερμούπολη της Σύρου θα διαρκέσει ως και τις 2 Αυγούστου, στην αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στην Ερμούπολη, Πλατεία Μιαούλη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι: “Η Εμπορική Ναυτιλία στη Μεταπολεμική Ερμούπολη” .
Ο Γ. Μ. Φουστάνος επισημαίνει ότι “το σκεπτικό δεν είναι να γίνει μία ακόμα έκθεση, αλλά στους στόχους που έχω θέσει, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνω για την ιστορία της ναυτιλίας εδώ και 32 χρόνια, είναι να αναδείξουμε κάποια πράγματα που είναι άγνωστα στο κοινό, όπως είναι η επιρροή της ναυτιλίας στην καθημερινότητα του Έλληνα”.
Η φετινή έκθεση επικεντρώνεται στο ρόλο της εμπορικής ναυτιλίας στη δημιουργία και την εξέλιξη της Ερμούπολης κατά τον 19ο αιώνα. Η Σύρος οφείλει την οικονομική άνθιση που γνώρισε κυρίως στην ναυτιλία. Βοηθούσε φυσικά και η γεωγραφική θέση του νησιού.
Εξάλλου, το προσεχές Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στις 20.00 μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης “Θαλασσογραφίες” από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι θαλασσογραφίες από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος ανήκουν στις ιδιαίτερες και αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας εικαστικής απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.
Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας.
Αφετηρία αποτελούν οι ικανοί θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα, όπως οι: Ιωάννης Αλταμούρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Αιμίλιος Προσαλέντης, Βασίλειος Χατζής, με γόνιμο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς τύπους στις απεικονίσεις τόπων και γεγονότων. Βαδίζοντας στον 20ό και αργότερα στον 21ο αιώνα, δημιουργοί, όπως οι: Σοφία Λαζαρίδου, Περικλής Βυζάντιος, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Αξελός, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Πάρις Πρέκας, Θανάσης Μακρής, Σωτήρης Σόρογκας, στρέφονται κάθε φορά προς μια διαφορετική πρόσληψη και καταγραφή της ατμόσφαιρας της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της.
Διαβάστε επίσης
Θετικό το ΕΒΕ Πειραιά για το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις