Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Δεκάδες ελλείψεις για τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού – Να συνεργαστούν Αντιπεριφέρεια, Δήμοι και Υπουργείο Ναυτιλίας για την βελτίωση και ασφάλεια των λιμένων

Παναγιώτης Γιγής, πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ

Παναγιώτης Γιγής, πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ

Δεκάδες επισημάνσεις διατυπώνουν οι πλοίαρχοι του εμπορικού ναυτικού για τα λιμάνια της Αντιπεριφέρειας Νήσων Αττικής.

Με έγγραφο της, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο συνοδεύεται με φωτογραφίες, εντοπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πλοίαρχοι κατά τη διαδικασία προσέγγισης των πλοίων στα λιμάνια της Αίγινας, του Αγκιστρίου, των Μεθάνων, του Πόρου, της Ύδρας, των Σπετσών, των Κυθήρων, των Αντικυθήρων και της Σαλαμίνας.

Ελλείψεις επίσης υπάρχουν και στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα για τα πλοία που ελλιμενίζονται στους ντόκους που είναι απέναντι από την Πύλη της Ακτής Μιαούλη.

Η ΠΕΠΕΝ, ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι τα περισσότερα λιμάνια δεν έχουν προσκρουστήρες, τουαλέτες και στέγαστρα για τους επιβάτες, σημάνσεις, φωτισμό κλπ.

Μάλιστα, υποδεικνύουν σε αρκετές περιπτώσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των λιμένων.

Υπογραμμίζεται ότι σε αυτή την έκθεση δεν περιλαμβάνονται τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως στο λιμάνι των Κυθήρων και της Φανερωμένης της Σαλαμίνας, στις Μαρίνες και στα αλιευτικά καταφύγια.

Αυτό που επείγει να γίνει είναι να υπάρξει άμεσος συντονισμός και σχεδιασμός για την επίλυση των προβλημάτων στα λιμάνια του Αργοσαρωνικού.

Την ευθύνη την έχουν, η Αντιπεριφέρεια Νήσων Αττικής, οι Δήμοι, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναλυτικά, οι ελλείψεις των λιμένων του Αργοσαρωνικού, όπως τα περιγράφει η ΠΕΠΕΝ:

Πύλη Ε9 Ακτή Μιαούλη (Δρομολογιακές Γραμμές Αργοσαρωνικού):

1. Τοποθέτηση κατάλληλων προσκρουστήρων σε όλο το

μέτωπο καθώς και στις γωνίες των κρηπιδωμάτων

εξυπηρέτησης δρομολογημένων πλοίων (διαφορετικού

τύπου συμβατικών/ταχύπλοων)

2. Βελτίωση σήμανσης και κατεύθυνσης προς τις πύλες

εισόδου/εξόδου.

3.Αποκατάσταση χρωματισμού ραμπών

4.Τοποθέτηση πίλαρ τροφοδότησης ρεύματος (θέση 217).

ΑΓΚΙΣΤΡΙ Μεγαλοχώρι :

Επιμήκυνση προβλήτα και εκβάθυνση αβαθών Όρμου Μανδράκι προς ΑΝΑ προσέγγιση υδροπτερύγων.

AΓΚΙΣΤΡΙ- Σκάλα :

Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα.

Χαρτογράφηση όλου του λιμανιού. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c.

Να ενισχυθεί η φωτοβολία του φανού του προβλήτα.

Να τοποθετηθούν μπίντες μεγαλύτερες για συμβατικά πλοία .

Αφαίρεση μεσαίας μπίντας στην εσωτερική προβλήτα διότι δεν μπορούν να προσεγγίζουν τα πλοία.

Τοποθέτηση σημαντήρων για την οριοθέτηση της περιοχής των λουόμενων.

ΑΙΓΙΝΑ:

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΝΔ–Δ–ΒΔ ανέμους.

Προέκταση προβλήτας (60–80) μέτρα από το φανάρι προς διεύθυνση.

Υπάρχουν στρεβλωμένες προεξέχουσες μεταλλικές ράγες.

Όλη η προβλήτα (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ) κατά μήκος, χρειάζεται βελτίωση.

Λείπουν μπαλόνια και τα μικρά μπαλόνια που υπάρχουν είναι έτοιμα να φύγουν.

Εκβάθυνση της προβλήτας (ΤΑΞΙ) για να προσεγγίζουν και εκεί πλοία με ΝΔ ανέμους για την ασφάλεια των επιβατών.

Εκβάθυνση Λιμενολεκάνης. Καθαρισμός Εισόδου από υπάρχοντες υφάλους ή σήμανση αυτών. Απαιτείται νέα χαρτογράφηση γιατί τα βυθίσματα δεν ανταποκρίνονται σε αρκετά σημεία της λιμενολεκάνης.

Λείπουν δέστρες (μπίντες) και οι προσκρουστήρες που υπάρχουν είναι λίγοι και για μικρότερα σκάφη. Να ενισχυθεί η φωτοβολία και να αντικατασταθεί το χρώμα του φανού (είναι άσπρο και χάνεται στα φώτα της πόλης).

Ανύψωση των κρηπιδωμάτων και διαμόρφωση καταστρώματος προβλήτας. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c.

Ανεπαρκής Φωτισμός προβλήτας.

Το Λιμάνι της Αίγινας κρίνεται επικίνδυνο με Ανέμους (Δ–ΝΔ) και χρειάζεται επειγόντως βελτίωση / αποκατάσταση των ελλείψεων.

ΣΟΥΒΑΛΑ:

Κάλυψη των τελευταία τοποθετημένων βράχων στον κυματοθραύστη με τσιμέντο ή αφαίρεση των βράχων και τοποθέτηση μπλόκια με τελικό σκοπό να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κάθε δύο (2–3) χρόνια. Επέκταση της προβλήτας προς δυτικά (προς παραλία) με προσθήκη δέστρας για την ασφαλή πρόσδεση του πλοίου. (Φωτό 1) Τοποθέτηση σημαντήρων για την οριοθέτηση της περιοχής των λουόμενων.

Κατασκευή / χρήση υπαίθριου Parking για την αποσυμφόρηση των Ι.Χ. από την προβλήτα κατά την διάρκεια της φόρτωσης οχημάτων. Κατασκευή χώρου με στέγαστρο για την αναμονή των επιβατών πριν την επιβίβαση. Καλύτερος φωτισμός στην προβλήτα. Τοποθέτηση πασσάλων με σχοινάκι δεξιά & αριστερά στην προβλήτα για την αποφυγή πτώσης επιβατών στην θάλασσα . Σημάνσεις εντός και εκτός προβλήτας για απαγόρευση στάθμευσης. Oι τοποθετημένες πέτρες (βράχια) στην άκρη του κυματοθραύστη, για την προστασία ελλιμενισμού των μικρών σκαφών, δημιουργούν δυσχέρεια στους χειρισμούς κατάπλου / απόπλου των πλοίων.

ΜΕΘΑΝΑ:

Δεν προστατεύεται από Α-ΒΑ ανέμους. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c. Ενίσχυση φωτοβολίας.

Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

Κατασκευή νέας ράμπας στην Βορινή πλευρά στο κεφάλι του προβλήτα.

Επισκευή της ράμπας στο κεφάλι της προβλήτας. Προεξέχουν.

ΠΟΡΟΣ:

Απαιτείται εκβάθυνση του διαύλου. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c. Ύψωση προβλήτα στο σημείο πρόσδεσης ταχυπλόων.

Απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος της λιμενικής αρχής στα ελλιμενιζόμενα σκάφη εντός του διαύλου για την αποφυγή της άναρχης κίνησης αυτών ιδιαίτερα στις ώρες διέλευσης των πλοίων εντός του διαύλου το οποίο δημιουργεί κινδύνους ειδικά όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επανατοποθέτηση των προσκρουστήρων στην (ΡΑΜΠΑ) προβλήτα ακτοπλοϊας.

Λείπουν ή έχουν κρεμάσει και προεξέχουν οι βίδες 20 cm με κίνδυνο σκισίματος της λαμαρίνας των πλοίων.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ:

ΣΑΛΑΜΙΝΑ -Φανερωμένη:

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κατά μήκος του προβλήτα. Επικίνδυνη η προσέγγιση και παραμονή /ελλιμενισμού των πλοίων.

ΥΔΡΑ:

Προέκταση κρηπιδώματος προς το εξωτερικό φανάρι για εξυπηρέτηση 2 πλοίων συγχρόνως. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής επιβατών. Τοποθέτηση προσκρουστήρων και έλεγχος στα fenders της προβλήτας καθώς παρατηρείται ύπαρξη αιχμηρών προεξοχών έχοντας ώς αποτέλεσμα την φθορά στα μπαλόνια που χρησιμοποιούν τα πλοία. Τοποθέτηση προστατευτικών (μόνιμων ή φορητών) κιγκλιδωμάτων κατά μήκος της προβλήτας για την προστασία των επιβατών.

ΣΠΕΤΣΕΣ:

Κατασκευή κυματοθραύστη για προστασία από ΒΔ έως ΒΑ ανέμους. Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα. Kατασκευή αίθουσας αναμονής – χώρων υγιεινής. Χαμηλή φωτοβολία του κόκκινου φαναριού. Ανεπαρκής φωτισμός προβλήτας. ΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ: Τοποθέτηση Fender ανά 20 μέτρα διαστάσεων μήκους 1,50 μέτρων Χ 0,60 πλάτος (τεμ.3).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ: Τοποθέτηση Fender ανά 20 μέτρα διαστάσεων μήκους 1,50 μέτρων Χ 0,60 πλάτος (τεμ.3) και ανάμεσα στις μπίντες που υπάρχουν. Ειδικότερα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησης Fender (φωτό 2) στην 3η μπίντα (φωτό 1) για τα Flying Cat 5 -6 διότι το σχήμα της γάστρας σε παραλληλότητα με την προβλήτα εφάπτονται με την μπίντα με αποτέλεσμα η πλώρη να είναι ανοιχτά από την προβλήτα προς αποφυγή ζημίας. Τοποθέτηση προστατευτικών (μόνιμων ή φορητών) κιγκλιδωμάτων κατά μήκος της προβλήτας για την προστασία των επιβατών.

ΚΥΘΗΡΑ –Διακόφτης:

Εκβάθυνση-προσκρουστήρες. Προβληματική η αγκυροβολία λόγω της

ποιότητας του βυθού (πετρώδης). Να δημιουργηθεί θέση

πρυμνοπλαγιοδέτησης (L)για ασφαλή παραμονή των πλοίων. Κατασκευή

χώρων υγιεινής και αίθουσα αναμονής.

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ:

Από τα πλέον δύσκολα και προβληματικά λιμάνια λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης και μη προστασίας από ΒΑ ανέμους. Χρειάζεται φωτοσήμανση εισόδου και φωτισμό στον προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή μεγαλύτερου προβλήτα με καλύτερο προσανατολισμό (καθετότητα προς Β) και τοποθέτηση μπιντών.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Ένας πύραυλος μικρής ακτίνας δράσης σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια

Εύκολη πρόκριση για τον Εμμανουήλ Καραλή στον τελικό

Καρδίτσα: Φωτιά σε δασική έκταση