Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Danaos (Γιάννης Κούστας): Ναυπηγεί 14 νεότευκτα κοντέινερ και εξασφάλισε έσοδα 2,5 δισ. δολάρια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos, Δρ. Ιωάννης Κούστας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos, Δρ. Ιωάννης Κούστας

Η Danaos Corporation, του Γιάννη Κούστα, γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους έως και 450 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοδότηση και των οκτώ νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι παραδόσεις θα γίνουν εντός του 2024 και το 2025.

Το ποσό 55 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2024 για τη χρηματοδότηση της παράδοσης του πρώτου από αυτά τα οκτώ νεότευκτα πλοία. Η διευκόλυνση αυτή θα αποπληρώνεται σε τριμηνιαίες δόσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2030.

Επίσης, τον μήνα Φεβρουάριο, η εταιρεία έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον τριών πλοίων Capesize, μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, χωρητικότητας 529.704 DWT, με αναμενόμενη παράδοση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024.

Αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό του στόλου της εταιρείας Capesize dry bulk σε 10 πλοία με συνολική χωρητικότητα 1.760.861 DWT.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία επίσης πρόσθεσε τέσσερα νεότευκτα, χωρητικότητας 8.258 TEU στο βιβλίο παραγγελιών με αναμενόμενες παραδόσεις το 2026 και το 2027.

Ως αποτέλεσμα, στις 31 Μαρτίου 2024, η εταιρεία είχε 14 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό κατασκευή με συνολική χωρητικότητα 107.946 TEU.

Δύο νεότευκτα πλοία παραδόθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024, τέσσερα πλοία αναμένεται να παραδοθούν στο υπόλοιπο του 2024, δύο πλοία το 2025, τρία πλοία το 2026 και τρία πλοία το 2027.

Όλα τα νεότευκτο είναι σχεδιασμένα με την πιο πρόσφατα οικολογικά χαρακτηριστικά και θα κατασκευαστούν όλα σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού σε σχέση με τα πρότυπα εκπομπών Tier III και τον Δείκτη Σχεδιασμού Ενέργειας (EEDI) Phase III.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει πολυετείς συμφωνίες ναύλωσης και για τα 14 νεότευκτα. Ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ναύλωσης, τους τελευταίους τρεις μήνες πρόσθεσε περίπου 423 εκατομμύρια δολάρια στο συμβατικό ανεκτέλεστο έσοδο.

Η Danaos ανακοίνωσε μέρισμα 0,80 δολαρίων ανά μετοχή κοινών μετοχών για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το οποίο είναι πληρωτέο στις 20 Ιουνίου 2024, στους μετόχους από τις 11 Ιουνίου 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Dr. Γιάννης Κούστας σχολίασε:

«Η αγορά εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε να ενισχύεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, μια τάση που συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο. Τόσο οι τιμές ναύλωσης όσο και οι τιμές αγορών κερδίζουν δυναμική και έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες δραστηριότητες επαναναύλωσης πέραν των εσωτερικών μας προβλέψεων. Η ανανεωμένη αισιοδοξία στην αγορά επεκτείνεται και στη μακροπρόθεσμη άποψη των ναυλωτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις ναύλωσης για νεότευκτα πλοία με προγραμματισμένες παραδόσεις από το 2025 έως το τέλος του 2027.

Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση παραγγελίας για δύο επιπλέον πλοία 8.250 TEU για παράδοση το 2027, το βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων αποτελείται επί του παρόντος από 14 πλοία, συνολικού αριθμού 108.000 TEU, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί σε εμάς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε πλέον εξασφαλίσει πολυετείς συμφωνίες ναύλωσης για όλα τα πλοία μας κατόπιν παραγγελίας, ενώ έχουμε επίσης επεκτείνει τις ναυλώσεις ορισμένων υπαρχόντων πλοίων. Ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ναύλωσης, τους τελευταίους τρεις μήνες προσθέσαμε 423 εκατομμύρια δολάρια στο συμβατικό συσσωρευμένο υπόλοιπο εσόδων μας που σήμερα ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με μέση διάρκεια ναύλωσης 2,9 χρόνια.”

Διαβάστε επίσης

Δίκη Folli Follie: Αρχίζουν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής – Τι αναφέρουν κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς