ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνολικά 14 χώρες υπέγραψαν στη Γλασκώβη δήλωση με την οποία προτρέπουν τον ΙΜΟ να δράσει άμεσα θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ξεκινώντας από το 2030 και το 2040 για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Αναλυτικότερα, οι 14 χώρες υπέγραψαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, μια δήλωση που δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές των ρύπων των πλοίων στο μηδέν έως το 2050. Οι χώρες που υπέγραψαν την δήλωση είναι: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Δανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Νήσοι Μάρσαλ, Νορβηγία, Παναμάς και Σουηδία.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία δεν υπέγραψαν το σχετικό κείμενο.
Στην κοινή δήλωση δεσμεύονται οι χώρες που την υπέγραψαν «να εργαστούν σε συνέργεια με τον ΙΜΟ για να επιτρέψουν την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα από τη ναυτιλία έως το 2050», αναφέρεται στο έγγραφο και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, μόνο με την ένδειξη «συγκεκριμένων στόχων τόσο για το 2030 όσο και για το 2040».
Επισημαίνεται ότι το επόμενο βήμα θα είναι να αρχίσει μια συζήτηση στην Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. «Προτρέπουμε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να ενεργήσει τώρα για να θέσει φιλόδοξους στόχους μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050 για τη ναυτιλιακή βιομηχανία», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018, ο ΙΜΟ υιοθέτησε μια προκαταρκτική στρατηγική για τη μείωση των συνολικών ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από διεθνείς οργανισμούς κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008. Η στρατηγική του ΙΜΟ θα πρέπει να αναθεωρηθεί το 2023: για αυτόν τον λόγο, οι υπογράφοντες χώρες υποστηρίζουν ότι «πλήρης απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι δυνατή μόνο εάν τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι».
Η δήλωση, που υπογράφηκε, έρχεται δύο μήνες μετά την «Πρόσκληση για δράση για την απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλία» που υπογράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από περισσότερα από 150 μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και οργανισμούς του κλάδου και ζητείται από τις κυβερνήσεις αποφασιστική δράση για να επιτρέψει την πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων έως το 2050.
Μεταξύ των βασικών μέτρων που θα θεσπιστούν έως το 2025, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, είναι ο φόρος άνθρακα, η βασική λύση για την επιτάχυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά βιώσιμης αγοράς.
Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας παγκοσμίως: AP Moller – Maersk, BHP, BP, BW LPG and Kargil, Carnival Corporation, City, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Euronav, GasLog, Hapag-Lloyd, Lloyd’s Register, Mitsui Lines OSK, MSC Mediterranean Shipping Company, Olympic Shipping and Management, Panama Canal Authority, Port of Rotterdam, Rio Tinto, Shell, Trafigura, Ultranav, Volvo και Yara.
Διαβάστε επίσης
Μπάιντεν: Ανακοινώνει το σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών μεθανίο
Θετικά μηνύματα για την κλιματική αλλαγή από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών
COP26: Πάνω από 80 χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ