Το ρόλο και το έργο του Λιμενικού Σώματος αλλά και τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές προσκήνιο εξήρε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, εκπροσώπησε, σήμερα, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης (1824). «Αν και είμαστε ένα μικρομεσαίο κράτος, σε μια τόσο ταραχώδη περιοχή και με μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, διατηρούμε την επιρροή μας στο διεθνές προσκήνιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχουμε τόση δύναμη στο επίπεδο της ναυτιλίας ώστε – το έχω πει κι άλλες φορές ως κοινοτικός Επίτροπος – , που με κάνει να νιώθω πιο δυνατός ως Υπουργός Ναυτιλίας εξαιτίας αυτής της μεγάλης δύναμης που έχει η ελληνική ναυτιλία, η ελληνική ναυτοσύνη.

Και πρόσθεσε: «Το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας είναι ένα τιμημένο Σώμα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εξαιρετική μνεία, γιατί φυλάσσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και την ίδια στιγμή, κυρίως, σώζει ζωές στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι διανύουμε καλύτερη περίοδο σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές. Ο Πρωθυπουργός μας με το διεθνές και ευρωπαϊκό του κύρος βοηθά πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι γνώμονας του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και του Λιμενικού Σώματος είναι η συνέχιση αυτού του δύσκολου μεν αλλά θεάρεστου έργου, διότι όπως είπε «διαφυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε οι άγρυπνοι φύλακες του Αιγαίου και την ίδια στιγμή σώζουμε ζωές. Παλεύουμε εναντίον των διακινητών, εναντίον αυτών των ανθρώπων που ουσιαστικά είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ανθρώπινες ψυχές για το κέρδος».

Σχετικά με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι η σημερινή αποτελεί μια ιστορική μέρα όχι μόνο για τη Σάμο, αλλά και για όλο τον ελληνισμό. «Είναι μια συγκινητική μέρα για μένα. Κι αυτό γιατί όχι μόνο έχω μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Σάμο αλλά και γιατί μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή». Παράλληλα επισήμανε ότι «θα πρέπει να μείνουμε συνετοί και επίμονοι σε ό,τι αφορά στο εθνικό συμφέρον, το οποίο θα πρέπει να διεκδικούμε με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα και να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δώσουμε στο λαϊκισμό, για μια ακόμη φορά, την πρωτοκαθεδρία».

Ο κ. Στυλιανίδης, αφού παρέστη στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Πυθαγορείου και στην επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη, ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους όσους “έπεσαν υπέρ Πατρίδος” το 1824. Στη συνέχεια, παρακολούθησε παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος». Κατόπιν, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτρη Χούπη, επισκέφθηκε την τορπιλάκατο «Ρίτσος».

Ο κ. Υπουργός, κατά την παραμονή του στη Σάμο, συναντήθηκε επίσης με τους Δημάρχους Ανατολικής Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, Φούρνων Δημήτρη Καρύδη, Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη και Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη με τους οποίους συζήτησε εκτενώς διάφορα θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία και στις υποδομές του νησιού.

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στη Λιμενική Αρχή Σάμου όπου, ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη Σάμου Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Δημήτρη Τσινιά για θέματα που έχουν σχέση με την δραστηριότητα του Λιμεναρχείου. Ο Υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του Λ.Σ. για το σημαντικό έργο που επιτελούν και τη διαρκή τους επαγρύπνηση για την προάσπιση των συνόρων και την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

«Σεβασμιότατε,

Κυρίες και κύριοι,

Όταν ο Πρωθυπουργός με πήρε για να μου πει «θέλω να πας στη Σάμο για τα 200 χρόνια», επειδή έχω μια ιδιαίτερα συναισθηματική σχέση με το νησί, το χάρηκα πολύ. Είδα ότι και ο Πρωθυπουργός, ένας άνθρωπος με διεθνές και ευρωπαϊκό κύρος – και είναι ευχή που τον έχουμε για όλο τον ελληνισμό – ήθελε πάρα πολύ σε αυτά τα 200 χρόνια, να υπάρχει εδώ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Άλλαξα το πρόγραμμά μου, ακριβώς, για να είμαι στην Σάμο. Και τώρα είμαστε όλοι εδώ μαζί σ’ αυτήν την εξαιρετική περίσταση. Θα μου επιτρέψετε να μην επαναλάβω την ιστορικότητα της ημέρας, γιατί και στον πανηγυρικό στην εκκλησία αλλά και τώρα με τον Δήμαρχο, νομίζω ότι τα έχουμε ακούσει όλα και ήταν τόσο εξαιρετικά, που η δική μου συνεισφορά σε αυτό θα ήταν ως εκ περισσού. Είναι γεγονός ότι σήμερα τιμούμε την ιστορική ναυμαχία της Μυκάλης αλλά παράλληλα γιορτάζουμε και την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Είναι μία διπλή επέτειος – ορόσημο για το νησί, για τον ελληνισμό και την χριστιανοσύνη.

Όπως είπα πριν λίγο σε μια μικρή συνέντευξή μου, ως Κύπριος που μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή και έζησα τα τραγικά γεγονότα του ‘74 από πρώτο χέρι, αλλά και τα προηγούμενα γεγονότα του ’63 και του ’64, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι ακρίτας. Και η Σάμος είναι ακριτικό νησί. Μας το θύμισαν αυτό όχι μόνο η παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ εδώ, ενός εξαίρετου αξιωματικού αλλά και η διέλευση των αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας. Μας θύμισαν ότι είμαστε κάπου όπου χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού. Και θυμήθηκα κάτι από ένα φίλο Κύπριο ποιητή που αφού γύρισε στην Κύπρο μου είπε: «Όταν πήγα στο Ποσειδώνιο της Σάμου ένιωσα ότι είναι η πράσινη γραμμή του Αιγαίου».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κι ο Αρχηγός που υπηρέτησαν στην Κύπρο αντιλαμβάνονται τι εννοώ με αυτή την διατύπωση. Αυτά τα μέτρα που απέχει το Ποσειδώνιο από τις τουρκικές ακτές, δημιουργούν αυτή την αίσθηση. Ότι είναι η πράσινη γραμμή. Ότι είναι μία σκληρή γραμμή που θέλει την αυτοθυσία μας, την πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτά εδώ τα ελληνικά, τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Είμαστε εδώ σε αυτήν την συμβολική μέρα, ακριβώς για να αναστοχαστούμε όλα όσα συνέβησαν και να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στην σημερινή πολιτική συγκυρία. Μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, με γεωπολιτικές αλλαγές, τεκτονικές θα έλεγα και με μια αβεβαιότητα που σπάνια συμβαίνει στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, εκτός από περιόδους παγκοσμίων πολέμων.

Νομίζω ότι η ιστορική μνήμη σήμερα στη Σάμο μάς επιβάλλει να κοιτάξουμε ως ελληνισμός με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη τον εαυτό μας. Αλλά και με έναν ρεαλισμό που θα μας οδηγήσει όντως να παίξουμε ένα ρόλο καθοριστικότερο απ’ ό,τι διαδραματίζουμε, αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Ο ελληνισμός των 10 εκατομμυρίων που με την διασπορά μπορεί να είναι 13-14, είναι ένα μικρομεσαίο έθνος. Είμαστε ένα μικρομεσαίο κράτος. Και όμως έχουμε έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από το μέγεθός μας. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το αρχαιοελληνικό μας κλέος αλλά έχει σχέση και με την σύγχρονη Ελλάδα.

Είπα πριν για το διεθνές και ευρωπαϊκό κύρος του Πρωθυπουργού και επιτρέψτε μου εδώ να μιλήσω, σε προσωπικό τόνο, ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας πάρα πολλές επαφές στο εξωτερικό για διάφορους λόγους και όχι μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς μου. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την περίοδο χαίρουμε μίας εκτίμησης ως Ελλάδα και έχουμε επιρροές πολύ περισσότερες από το μικρομεσαίο μας μέγεθος. Αυτό όμως για να το κρατήσουμε θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να κρατήσουμε την ενότητά μας, ανεξαρτήτως πολιτικών – ιδεολογικών διαφορών. Η δημοκρατία μας λειτουργεί, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, αλλά η ενότητα κάποιες στιγμές, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως η Σάμος, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το θέμα των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών.

Το δεύτερο που πρέπει να ξέρουμε, είναι ότι ο ευρωπαϊκός μας ρόλος έχει σχέση και με τα ευρωπαϊκά σύνορα, τις μεταναστευτικές ροές και την δυνατότητά μας να έχουμε μια γεωπολιτική επιρροή στην πιο δύσκολη περιοχή του κόσμου, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Ευρασίας. Αυτός ο ρόλος μάς δόθηκε από την ιστορία. Και πρέπει μέσα από πολιτικές κινήσεις να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε. Γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την πατρίδα μας και θα αποκτήσουμε και κύρος που θα αντανακλά ακόμη και σε οικονομικά οφέλη.

Το τρίτο που θα έλεγα και με αυτό θα κλείσω, είναι ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως έρχονται μεγάλες προκλήσεις. Το είπα και πριν, γεωπολιτικές αλλαγές που είναι τεκτονικές. Σ’ αυτές τις τεκτονικές αλλαγές, αν δεν μπορέσουμε να προσαρμοστούμε ξεπερνώντας στοιχεία του κακού παρελθόντος μας που μας έφεραν στην κρίση, νομίζω ότι υπάρχουν κίνδυνοι για να μας πισωγυρίσουν.

Θεωρώ ότι πήραμε πολλά διδάγματα από την πρόσφατη ιστορία και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει με αυτά τα διδάγματα, με αυτή την εμπειρία, να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δώσουμε στο λαϊκισμό, για μια ακόμη φορά, την πρωτοκαθεδρία. Θα πρέπει να μείνουμε συνετοί και επίμονοι σε ό,τι αφορά στο εθνικό συμφέρον, το οποίο θα διεκδικούμε ακριβώς με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα.»

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά κοντά στην Ακρόπολη Λίνδου – Εστάλη προειδοποιητικό 112

Χίος: Αποβίβαση Τούρκων στην Χίο – Αύξηση 54% της επιβατικής κίνησης

ΤΤΕ: Τι συμβαίνει με την ασφαλιστική επιχείρηση FWU Life Insurance Lux S.A.