ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στην εναρκτήρια Υπουργική Σύνοδο για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, δεσμεύτηκαν σήμερα να προωθήσουν τις διαβουλεύσεις τους στις επερχόμενες παγκόσμιες συνόδους κορυφής.
Συμφώνησαν να ηγηθούν της προστασίας και διαχείρισης των ωκεανών μέσω της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας και της προτεινόμενης Διακήρυξης της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς, η οποία θα προσδιορίσει για πρώτη φορά τις κοινές τους προτεραιότητες και δράσεις γύρω από τη βιώσιμη διακυβέρνηση των θαλασσών.
Η Διακήρυξη αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στη Σαμόα τον Οκτώβριο.
Η CHOGM πραγματοποιείται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Εκπρόσωποι από 28 χώρες και 12 οργανώσεις ως παρατηρητές συμμετείχαν στη Σύνοδο με θέμα “Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: Από την Κύπρο στη Σαμόα”.
Συμπληρώνονται ακριβώς έξι χρόνια από τότε που οι αρχηγοί κυβερνήσεων υιοθέτησαν την Γαλάζια Χάρτα – μια δέσμευση των χωρών της Κοινοπολιτείας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των ωκεάνιων ζητημάτων και την προστασία των ωκεανών.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, The Rt Hon Patricia Scotland KC, τόνισε τη σημασία της συλλογικής δράσης και της περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Κοινοπολιτείας στη διαχείριση των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.
Στη Σύνοδο συμπροέδρευαν η Δρ Μαρία Παναγιώτου, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και η κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η Υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: “Η Κύπρος ως νησιωτικό ναυτικό κράτος αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας είναι πολύτιμοι πόροι και αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας, πόσο μάλλον της ταυτότητάς μας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής. Είναι καιρός να δεσμευτούμε και να δράσουμε για να αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας και να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες”.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, μια εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από την ORRAA – τη Συμμαχία Δράσης για τους Ωκεάνιους Κινδύνους και την Ανθεκτικότητα – επικεντρώθηκε στην πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση για ωκεάνιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της μικτής χρηματοδότησης, της δημιουργίας μιας σειράς υλοποιήσιμων και χρηματοδοτήσιμων έργων βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και της συνεργασίας για τη δημιουργία ευκαιριών για αντιστοίχιση έργων και επενδυτών.
Την Πέμπτη, μια παράλληλη εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Σαμόα, κατά την οποία το Ινστιτούτο Waitt, το National Geographic Pristine Seas, το Dynamic Planet και τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τα μέλη της Κοινοπολιτείας για την επίτευξη των δεσμεύσεών τους να προστατεύσουν τουλάχιστον το 30% των ωκεανών μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα.
Η Κένυα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο των Υπουργών Ωκεανών της Κοινοπολιτείας.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς κυβέρνησης
Μυρσίνη Ζορμπά: Πολιτική και Πολιτισμός από τη Μεταπολίτευση ως την Κρίση
Γνωρίστε την απίστευτη Λουκία Κασαμάκη, 11 ετών, πρέσβειρα στη δράση «Μάτια για όλους»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση