Με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2024», πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024, συζήτηση για τις προκλήσεις της ναυτιλίας το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Στην συζήτηση συμμετείχε η υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρίνα Χατζημανώλη μαζί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του Διεθνής Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη και τον ειδικό σύμβουλο πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, κ. Νίκο Τσάφο. Την συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Αλαφογιώργος.

1

Αρχικά, η υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και στο πώς αυτές επηρεάζουν το θαλάσσιο εμπόριο σε Κύπρο και Ελλάδα. Στη συνέχεια, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας, της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ώστε να υπάρξουν διεθνείς λύσεις προς όφελος όλων για την ενίσχυση της ανθεκτικής ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

Η αναγκαία μετάβαση στην “πράσινη” ναυτιλία, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, είναι κάτι το οποίο απασχολεί την ναυτιλιακή κοινότητα και συζητήθηκε κατά πολύ στην εκδήλωση.

Η αποανθρακοποίηση χαρακτηρίστηκε ως το «μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος» από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Ελλάδας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Η Υφυπουργός Ναυτιλίας έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στην Ευρώπη και την σημασία των χωρών να είναι σε ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι βοηθητικό για όλους, όσων αφορά το θέμα της μετάβασης στις πράσινες τεχνολογίες και πόσο σημαντικό είναι να μην ξεφεύγουμε από τον στόχο μας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι οι δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστιάζουν στα περιβαλλοντικά κίνητρα για νέες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο ανταλλάξαν απόψεις είναι ο ρόλος της Κύπρου, ως ανερχόμενη δύναμη στη ναυτιλία και τα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης ειδικότερα για τους νέους και πως μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο το ναυτιλιακό επάγγελμα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σχετικά με τις συνέργειες Κύπρου και Ελλάδας εντός κοινοτικού ή διμερούς πλαισίου συνεργασίας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών.

Όσο αφορά τον ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία, η Υφυπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δράσεις τόσο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όσο και της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη γενικότερα για την ισότητα των φύλων και αναφέρθηκε στο Βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάϊο.

Η Υφυπουργός επεσήμανε την δύναμη της Κυπριακής ναυτιλίας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια ισχυρή φωνή, να συμμετέχουμε εποικοδομητικά και παραγωγικά στη διαμόρφωση των πολιτικών, πάντοτε στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλίας, με θέσεις που εδράζονται σε διαχρονικές αρχές και αξίες.

Τέλος, συζητήθηκε η σημαντική εξέλιξη που αφορά γενικότερα τη συνεργασία, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη σταθερή προσήλωση σε διαχρονικές αξίες και αρχές, που πρεσβεύει η πρωτοβουλία ‘ΑΜΑΛΘΕΙΑ’ που ανέλαβε η Κύπρος, όπου έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής μηχανισμός μεταφοράς βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα.

Μια πρωτοβουλία η οποία απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης και στήριξης αναδεικνύοντας την αξιοπιστία και την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει εποικοδομητικά στην προσπάθεια επίλυσης περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων.

Την συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Αναζητείται ανθρωπιά ένα χρόνο μετά: Ο ηθικός κι αξιακός κώδικας της έννοιας της “διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο” τίθεται υπό αμφισβήτηση

Ρωσικό πετρελαιοφόρο: ‘Εκανε μυστική μεταφορά φορτίου κοντά στη Σιγκαπούρη για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις

Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου: 7 Υποτροφίες για ειδικότητα κυβερνήτη σκαφών αναψυχής