ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η Ελλάδα προσφέρει μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες κρουαζιέρας στον κόσμο. Αυτή η εμπειρία έχει επηρεαστεί σε ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς λόγω του υψηλού όγκου επισκεπτών τους. Πέρυσι, το 55% των δραστηριοτήτων κρουαζιέρας συγκεντρώθηκε σε τρία λιμάνια – τον Πειραιά, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 40 λιμάνια κρουαζιέρας στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά”, επισημαίνει ο Bud Darr, Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Διεθνούς Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και προσθέτει:
“Ένας λόγος γι’ αυτή την ανισορροπία είναι ότι πολλά λιμάνια θα ωφελούνταν από αναβαθμίσεις υποδομών, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών σε ορισμένους από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες κρουαζιέρας να εμπλουτίσουν και να διαφοροποιήσουν τα δρομολόγιά τους. Οποιαδήποτε αύξηση των λιμενικών τελών για τη υποστήριξη αυτών των αναβαθμίσεων θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαφανής.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική για την ανάπτυξη νέων προορισμών και, συνεπώς, για τη διασπορά των όγκων επιβατών και των οικονομικών οφελών. Η βιομηχανία της κρουαζιέρας είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τις λιμενικές αρχές, ώστε να στηρίξει την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε αυτούς τους αναδυόμενους προορισμούς.
Όσον αφορά τα πρόσθετα τέλη στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο χρόνος και ο τρόπος επιβολής του τέλους εγείρει σοβαρές προκλήσεις. Η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης συμπίπτει με τα μέσα της υψηλής τουριστικής περιόδου· καθώς τα δρομολόγια των κρουαζιέρων για το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη καθοριστεί, θα υπάρξουν εμπορικές επιπτώσεις.
Προκύπτουν, επίσης, και πρακτικές δυσκολίες: σημαντικό μέρος τόσο της οικονομικής όσο και της πρακτικής διαχείρισης του νέου τέλους μετατίθεται στους τοπικούς ναυτιλιακούς πράκτορες, καθώς καλούνται να διαχειριστούν προκαταβολικές πληρωμές φόρων.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεργάζονται με τους προορισμούς για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού, καθώς οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων προγραμματίζονται χρόνια νωρίτερα. Αυτό επιτρέπει στους προορισμούς να εφαρμόζουν μέτρα διαχείρισης της ροής των επισκεπτών.
Τέτοια μέτρα έχουν ήδη εισαχθεί στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού που θα ισχύσουν από τη φετινή σεζόν κρουαζιέρας και τα οποία επιτρέπουν καλύτερη κατανομή των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.
Δεν είμαστε υπέρ της επιβολής τελών κρουαζιέρας ως μέσο υποτιθέμενης μείωσης της συμφόρησης. Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι όγκοι επιβατών ελέγχονται καλύτερα μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού, σε συνδυασμό με μέτρα για τη ρύθμιση των αφίξεων επισκεπτών από άλλα μέσα μεταφοράς.
Πιστεύουμε, επομένως, ότι η θετική επίδραση αυτών των συστημάτων διαχείρισης ελλιμενισμού πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον σκοπό και το ύψος οποιασδήποτε φορολόγησης”.
Αναφερόμενος για τις προκλήσεις της κρουαζιέρας, ο Bud Darr, είπε: “Ο κλάδος της κρουαζιέρας παραμένει προσηλωμένος στον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, και οι εταιρείες κρουαζιέρας ακολουθούν πολλαπλές οδούς για να επιτύχουν αυτόν τον παγκόσμιο στόχο.
Ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής μας για τη μείωση των εκπομπών είναι η παράκτια ενεργειακή υποστήριξη (Onshore Power Supply – OPS), η οποία επιτρέπει την απενεργοποίηση των κινητήρων, εξαλείφοντας ουσιαστικά τις εκπομπές ρύπων εντός λιμένα.
Περίπου το 60% των κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως είναι πλέον εξοπλισμένα με τέτοια συστήματα, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κάθε χρόνο. Όπως και στον υπόλοιπο ναυτιλιακό κλάδο, το κλειδί για την απανθρακοποίηση της κρουαζιέρας είναι η χρήση βιώσιμων καυσίμων, και καλούμε τις κυβερνήσεις και τους προμηθευτές καυσίμων να συμβάλουν ώστε αυτά τα καύσιμα να διατεθούν ευρέως στην αγορά.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας ήδη επενδύουν σε πλοία με προηγμένες τεχνολογίες κινητήρων και πρόωσης που θα υποστηρίξουν τη χρήση βιώσιμων πηγών ενέργειας – ενισχύοντας την ευελιξία καυσίμων στα πλοία για τη μετάβαση σε ενέργεια χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα στο μέλλον.
Τα επόμενα χρόνια θα ενταχθούν στον στόλο αρκετά πλοία που θα μπορούν να λειτουργούν με e-μεθανόλη ή πράσινο υδρογόνο. Μια ακόμη επιλογή επένδυσης για πολλές εταιρείες είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση με βιο-LNG ή συνθετικό LNG όταν θα είναι ευρύτερα διαθέσιμο.
Όσον αφορά στο μέλλον, για τα πλοία με συμβατικούς κινητήρες, οι εταιρείες κρουαζιέρας εξετάζουν τη χρήση βιοκαυσίμων βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα (έως το 2030). Πέρα από αυτό, εξετάζει επίσης τα αέρια καύσιμα, όπως το μεθάνιο και η μεθανόλη”.
Το θέμα των λιμενικών υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κρουαζιέρας, ο Bud Darr, τονίζει: “Όλα τα κύρια λιμάνια της Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτουν υποδομή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά (OPS) έως το 2030. Προς το παρόν, αυτή η δυνατότητα προσφέρεται μόνο σε 35 λιμάνια παγκοσμίως και περίπου 15 στην Ευρώπη. Ωστόσο, μας ενθαρρύνει η έρευνα της CLIA που δείχνει ότι 21 ευρωπαϊκά λιμάνια έχουν χρηματοδοτήσει και σχέδια για την ενεργοποίηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά στο άμεσο μέλλον.
Επικροτούμε τις πρωτοβουλίες των λιμένων του Πειραιά και του Ηρακλείου, που κάνουν απτά βήματα προς την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Το Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα που αναπτύξαμε το 2023 υπογράμμισε τη σημασία της εισαγωγής λύσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά, ώστε να συμβαδίζουν με τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη στα κρουαζιερόπλοια.
Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις, που απαιτούν συνεργασία μεταξύ του κλάδου, των λιμένων και των αρχών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, ως ναυτιλιακό έθνος, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας την ανάπτυξη υποδομών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά και στηρίζοντας τη «πράσινη μετάβαση» της ναυτιλίας”.
Η συνεργασία των εταιρειών κρουαζιέρας με τους κυβερνητικούς και θεσμικούς παράγοντες της ναυτιλίας είναι απαραίτητη και αναγκαία και ο Bud Darr, επισημαίνει:
“Πιστεύουμε ότι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη του homeporting. Το homeporting προσφέρει επιπλέον οικονομικό όφελος στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς πολλοί επισκέπτες διανυκτερεύουν στο λιμάνι αφετηρίας των διακοπών τους.
Παράλληλα, δημιουργούνται σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς τα κρουαζιερόπλοια, όπως ο ανεφοδιασμός και η συντήρηση των πλοίων. Η δυνατότητα έναρξης μιας κρουαζιέρας από ένα ελληνικό λιμάνι, αντί από άλλη χώρα, σημαίνει πως δαπανάται περισσότερος χρόνος αποκλειστικά στην εξερεύνηση ελληνικών
προορισμών.
Συνολικά, η οικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2023 ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,4 δισ. το 2022, υποστηρίζοντας 22.600 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, η οποία οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη του homeporting. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε πλεονεκτική θέση για να επωφεληθεί από άλλες τάσεις της κρουαζιέρας, όπως η αυξανόμενη ζήτηση για δρομολόγια όλο τον χρόνο. Η χώρα, λόγω του ήπιου κλίματός της, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό και για χειμερινές κρουαζιέρες, επεκτείνοντας έτσι τα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και περιορίζοντας την
εποχικότητα.
Τέλος, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδανική για εξερεύνηση μέσω κρουαζιέρας: μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία χωρών, πολιτισμικά ποικιλόμορφη, που ενώνει τρεις διαφορετικές ηπείρους. Επομένως, ενθαρρύνουμε τη συνεχή συνεργασία των λιμένων και των προορισμών σε ολόκληρη την περιοχή”.
Η Ελλάδα, ομολογεί ο Bud Darr, είναι ένας μαγνήτης για τους τουρίστες και τονίζει: “Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες στον κόσμο για να επισκεφθεί κανείς. Είναι επίσης εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός κρουαζιέρας, χάρη στα πολυάριθμα νησιά και τις ακτές της που προσφέρονται για εξερεύνηση, καθώς και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.
Η κρουαζιέρα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, προσφέροντας κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Έχει επίσης συμβάλει στην ανάδειξη νέων προορισμών στο παγκόσμιο κοινό, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες με άλλα μέσα μεταφοράς.
Μετά την πανδημία, η Κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά μαζί μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς οι προορισμοί επιθυμούσαν να υποδεχθούν και πάλι την κρουαζιέρα. Αντίστοιχη επιθυμία βλέπουμε και για την επιστροφή της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, μετά τη σεισμική δραστηριότητα.
Για να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα παραμείνει μια θετική δύναμη στο μέλλον — τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους επισκέπτες — υποστηρίζουμε την υπεύθυνη κρουαζιέρα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεργάζονται με τους προορισμούς για τον αποδοτικό προγραμματισμό των αφίξεων, καθώς αυτές σχεδιάζονται χρόνια νωρίτερα. Αυτό επιτρέπει στα λιμάνια να εφαρμόζουν μέτρα διαχείρισης ροής επιβατών.
Η έρευνα της CLIA δείχνει ότι οι καταναλωτές δίνουν πλέον προτεραιότητα στις εμπειρίες, με ένα αυξανόμενο ποσοστό του εισοδήματος να δαπανάται για διακοπές. Επίσης, αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, πέρα από τα «συνηθισμένα», και είναι πρόθυμοι να επισκεφθούν νέους προορισμούς.
Αυτό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για πολλά από τα λιγότερο γνωστά λιμάνια κρουαζιέρας να υποδεχθούν επιβάτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη μοναδική φιλοξενία των Ελλήνων νησιωτών.
Το θετικό είναι ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν προορισμούς αφήνοντας μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των νησιών, καθώς δεν χρειάζεται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι επιβάτες μπορούν να αποβιβάζονται και να ενισχύουν την τοπική οικονομία μικρών νησιωτικών κοινωνιών, με σχετικά περιορισμένη επιβάρυνση στις υποδομές, πέραν του λιμανιού και της γύρω περιοχής”.
Ποιος είναι
Ο Charles “Bud” Darr είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων (CLIA).
Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο Bud είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.
Ο Bud έγινε πρόεδρος τον Δεκέμβριο του 2024 και διευθύνων σύμβουλος της CLIA, από 3 Φεβρουαρίου 2025.
Επέστρεψε στην CLIA, έχοντας προηγουμένως τη θέση του Ανώτερου Αντιπροέδρου Τεχνικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων από το 2010 έως το 2017.
Πριν από την επιστροφή του στην CLIA, ο Bud υπηρέτησε ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Θαλάσσιας Πολιτικής και Κυβερνητικών Υποθέσεων στην MSC Group για περισσότερα από επτά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας του στη θάλασσα, κατείχε επίσης θέσεις στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, του Αναπληρωτή Αρχηγού Ναυτικού και Διεθνούς Δικαίου, και έχει υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Εμπορικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα.
Πρόκειται για μια σεβαστή προσωπικότητα στον ναυτιλιακό κόσμο και έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τον κλάδο, καθώς ο τομέας της κρουαζιέρας χτίζει πάνω σε μια ισχυρή και υπεύθυνη αναπτυξιακή τροχιά υποστηρίζοντας τους στόχους βιωσιμότητας του 2050. Έχει εξαιρετική ναυτική εμπειρία και κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας, το εμπόριο, ναυτικό εξοπλισμό, λιμένες, ναυπηγεία και παρόχους υπηρεσιών.
Έχει εκτενή εμπειρία σε ολόκληρη την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, [που απέκτησε με τη συμμετοχή του στο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), το BIMCO, το Ναυτικό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Συμβούλιο Εφοπλιστών Λιβερίας, το SEA-LNG, την Society for Gas, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας, το IMO World Maritime University, το Φόρουμ για την Ασφάλεια και τη Βιωσιμότητα Κρουαζιέρας και το Ινστιτούτο των Ναυτικών (SCI).
Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Πυρηνική Μηχανική Υποβρυχίων και αργότερα απέκτησε την επίσημη προπτυχιακή εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Αμερικανική Ακτοφυλακή, σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.
Διαβάστε επίσης:
EcoLog (Πήτερ Λιβανός): Συμμετέχει σε μεγάλο deal γα τον πρώτο διάδρομο υγροποιημένου υδρογόνου
OceanPal (Σεμίραμις Παληού): Έλαβε ειδοποίηση συμμόρφωσης από το Nasdaq
Η Icon Energy (Ισμήνη Παναγιωτίδη): Οριακή ζημιά για την προηγούμενη χρήση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί ο ιδρυτής της Chobani επενδύει 1,2 δισ. δολάρια στη δημιουργία υπερσύγχρονης βιομηχανίας γάλακτος στη Νέα Υόρκη
- Γεύσεις στα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων – Το παράδειγμα άλλων χωρών, η παρέμβαση Γεωργιάδη
- Γιατί έκανε ράλι η Εθνική, ο εκτυφλωτικός Μυτιληναίος, ο Βακάκης και το παλτό, γιατί πήγε στα Εμιράτα η Alpha Bank, τι έκανε ο Πιέρ στον Λευκό Οίκο και η περιπέτεια της Σεμίραμις Παληού
- Μητσοτάκης για μεσαία τάξη, τρίτη τετραετία, Ερντογάν και Ζωή Κωνσταντοπουλου
