• Ναυτιλία

    Bloomberg: Τα τάνκερ επιστρέφουν στον Λακωνικό Κόλπο για μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου

    • Bloomberg
    δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου

    δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου


    Τουλάχιστον επτά τάνκερ επέστρεψαν στα ύδατα ανοιχτά της Νοτίου Ελλάδας για να συνεχίσουν τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου, αφού ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις του ελληνικού ναυτικού στην περιοχή.

    Οι ασκήσεις στον Λακωνικό Κόλπο επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή και δεν υπάρχουν πλέον ειδοποιήσεις για ναυτική δραστηριότητα  στη συγκεκριμένη περιοχή. Όταν ξεκίνησαν οι ασκήσεις, πολλά πλοία κατευθύνθηκαν νότια.

    Ο Λακωνικός Κόλπος, όπου τα δεξαμενόπλοια προστατεύονται από τον άνεμο χάρη στους μεγάλους λόφους που τον περιβάλλουν, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο για τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου σε μεγαλύτερα πλοία και την μεταφορά τους σε όλο τον κόσμο.

    Βρίσκεται σε μια σχετικά προστατευμένη περιοχή όπου τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται μόνο μέχρι τα έξι ναυτικά μίλια από την ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταφόρτωση των φορτίων πραγματοποιείται σε σημείο όπου είναι δύσκολο για την Αθήνα να επέμβει.

    Laconian Gulf Tankers
    Τάνκερ μέσα και κοντά στον Λακωνικό Κόλπο στις 20 Μαΐου 2024

    Το ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις στην περιοχή με σκοπό να απομακρύνει τα δεξαμενόπλοια, αλλά η επιστροφή των πλοίων δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί αυτό.

    Η Δανία, η οποία βρίσκεται δίπλα σε εμπορική οδό για το ρωσικό πετρέλαιο από τη Βαλτική Θάλασσα, πραγματοποίησε επίσης παρόμοια δραστηριότητα περίπου πριν από ένα μήνα.

     Διαβάστε ακόμη:

    Süddeutsche Zeitung: Ο «σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο

    Έλληνες εφοπλιστές: 52 τάνκερ παραβίασαν το εμπάργκο της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο σε τρεις μήνες

    Ρωσικό πετρέλαιο: Γιατί οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ