ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι 403 πλοία που περιείχαν 9,1 εκατομμύρια τόνους προϊόντων για την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική είχαν εγκαταλείψει τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού, του Chornomorsk και του Pivdennyi από τότε που μεσολάβησε η πρωτοβουλία Black Sea Grain Initiative τον Ιούλιο.
Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες για την ανανέωσή της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, να λέει ότι η κίνηση «θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».
Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία το είχε σχεδιάσει από πριν. «Αναστέλλοντας τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών με το πρόσχημα εκρήξεων 220 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο σιτηρών, η Ρωσία μπλοκάρει 2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε 176 πλοία που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα — αρκετά για να θρέψουν πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους».
Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εννέα πλοία πέρασαν με ασφάλεια από τρεις διαδρόμους της πρωτοβουλίας Black Sea Grain στις 29 Οκτωβρίου με περισσότερα από 10 πλοία τόσο εξερχόμενα όσο και εισερχόμενα να περιμένουν να εισέλθουν στον διάδρομο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μερών για την κίνηση των πλοίων.
Στοιχεία από τη ναυτιλιακή πλατφόρμα Sea, έδειξαν ότι μόλις ένα πλοίο χύδην φορτίου αναχώρησε από την Ουκρανία την Κυριακή με άλλα έξι πλοία σε διέλευση προς την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης:
Σιτηρά: Στα ύψη οι τιμές μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»