• Κοινωνία

    Bayesian: Το φαινόμενο «downburst» προκάλεσε το θανατηφόρο ναυάγιο, λένε τώρα οι αρχές – Έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία

    • NewsRoom


    Ένα ακόμη φαινόμενο επικαλούνται τώρα οι αρχές της Ιταλίας, προκειμένου να εξηγήσουν το θανατηφόρο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά της Σικελίας, που οδήγησε στον θάνατο επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του, μεγιστάνα της τεχνολογίας, Μάικ Λίντς.

    Σύμφωνα με το BBC, οι εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο για το φαινόμενο «downburst», έναν τοπικό θυελλώδη άνεμο, που σχετίζεται με καταιγίδες.

    Τι είναι το «downburst»

    Έτσι ονομάζουν οι μετεωρολόγοι ένα ισχυρό σύστημα ανέμου που ξεχύνεται προς τα κάτω και προς τα έξω και φυσά ακτινικά, ήτοι σε ευθείες γραμμές προς όλες τις κατευθύνσεις από την περιοχή πρόσκρουσης στο επίπεδο της επιφάνειας.

    Προέρχεται από βαθιές, υγρές συνθήκες μεταφοράς.

    Είναι επίσης ικανό να παράγει επιζήμιους ανέμους και πολλές φορές να συγχέεται με έναν ανεμοστρόβιλο, όπου οι άνεμοι υψηλής ταχύτητας κυκλώνουν μια κεντρική περιοχή και ο αέρας κινείται προς τα μέσα και προς τα πάνω.

    Όταν η βροχόπτωση πέφτει μέσω ξηρού αέρα, αυτοί οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσονται, γεγονός που επιτρέπει τη γρήγορη εξάτμιση.

    Δεδομένου ότι η εξάτμιση αποτελεί διαδικασία ψύξης, σχηματίζεται ψυχρότερος αέρας και βυθίζεται γρήγορα στην επιφάνεια της Γης.

    Το φαινόμενο downburst
    Το φαινόμενο downburst (Πηγή: foxweather.com)

    Ως αποτέλεσμα, το έδαφος αναγκάζει τον αέρα να επεκταθεί προς τα έξω προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ οι ριπές ανέμου μπορούν να φτάσουν τα 100 μίλια την ώρα.

    Το φαινόμενο waterspout

    Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αναφερθεί ότι το καιρικό φαινόμενο που χτύπησε το πλοίο ονομάζεται «waterspout» ή θαλάσσιος σίφωνας.

    Εμφανίζεται σαν ανεμοστρόβιλος, δηλαδή μια περιστρεφόμενη στήλη καταστροφικού ανέμου που προεξέχει από τη βάση των νεφών μέχρι το έδαφος, αλλά εμφανίζεται πάνω από το νερό και όχι στη γη.

    Αντί της σκόνης και των συντριμμιών που στροβιλίζονται γύρω από τον πυρήνα των ισχυρών ανέμων, είναι ομίχλη νερού που αναδύεται από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία ξεκινούν οι ιταλικές Αρχές – «Δεν αποκλείουμε τίποτα»

    Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Σικελίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά το ναυάγιο του γιοτ Βayesian του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι ανάμεσά τους ο ίδιος και η 18χρονη κόρη του.

    «Βρισκόμαστε στην αρχική φάση (…) Σε αυτό το στάδιο, συγκεκριμένα επειδή η έρευνα μπορεί να εξελιχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος κάποιου συγκεκριμένου προσώπου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nαυάγιο Bayesian: Εντοπίστηκε και η τελευταία σορός, της 18χρονης Χάνα Λιντς – Ξεκινά έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

    Ναυάγιο στη Σικελία: Γιατί το «αβύθιστο» σούπερ γιοτ του Μάικ Λιντς βούλιαξε μέσα σε λίγα λεπτά!

    Bayesian: Έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία ξεκινούν οι ιταλικές Αρχές – «Δεν αποκλείουμε τίποτα»



    ΣΧΟΛΙΑ