• Ναυτιλία

    Attica Group: Αναμένοντας τις αποφάσεις της διοίκησης της ΕΤΑΝΑΠ – Παραμένει η προσφορά για 10 ευρώ τη μετοχή

    Κυριάκος Μάγειρας, Πρόεδρος Attica Group

    Κυριάκος Μάγειρας, Πρόεδρος Attica Group


    Η Attica Group με την διατύπωση της πρότασης για απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΑΝΑΠ, προσφέροντας 10 ευρώ για κάθε μετοχή, ουσιαστικά αναζητεί ένα 19% των μετοχών για να φτάσει στον στόχο της, δεδομένου ότι κατέχει ήδη το 32% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού.

    Η εταιρεία διαθέτει 3.647.199 μετοχές που η ονομαστική τους αξία είναι 1,8 ευρώ.

    Στη γενική συνέλευση της ΕΤΑΝΑΠ, που έγινε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της, Μανόλης Αποστολάκης, φάνηκε ανοιχτός να αποδεχθεί την πρόταση, αρκεί η Attica Group να περιοριστεί στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, που αφορά στο έτος 2022 και εγκρίθηκε στις 23 Ιουλίου 2024, είχε συνολικά έσοδα 15.625.008,6 ευρώ, ενώ τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ.

    Η ΕΤΑΝΑΠ κυκλοφορεί στην αγορά τα εμφιαλωμένα νερά ΣΑΜΑΡΙΑ και ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ.

    Στην έκθεση για τον ισολογισμό της ΕΤΑΝΑΠ του 2022, αναφέρονται τα εξής:

    “Η εταιρεία μας είναι πλέον ισχυρός ανταγωνιστής ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στη χρήση 2022 σε € 15.625.008,65 έναντι των € 12.611.837,16 της προηγούμενης χρήσης 2021, σημειώνοντας αύξηση 23,89%. Το μικτό κέρδος ανήλθε στην κλειόμενη χρήση στο ποσό των € 5.592.416,29, έναντι των μικτών κερδών € 5.235.552,53 της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας αύξηση 6,82%. Μετά την αφαίρεση των αυξημένων εξόδων Διάθεσης, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους, των εξόδων Διοίκησης, Χρηματοοικονομικών και λοιπών αποτελεσμάτων, προέκυψαν κέρδη προ φόρων € 1.811.943,77, έναντι των κερδών € 2.156.978,86, της προηγούμενης χρήσης. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, που ως ένα βαθμό οφείλεται και στις ανατιμήσεις, παρουσιάστηκε μείωση των κερδών λόγω, κυρίως, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών. Επιπλέον, τα κέρδη της χρήσης 2021 ωφελήθηκαν με ποσό € 275 χιλ. από το κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής”.

    Επίσης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 56 εργαζόμενους (31η Δεκεμβρίου 2021, 58 εργαζόμενους).

    Εταιρεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, διαθέτει επαρκές και ικανό προσωπικό, προσηλωμένο στις ειδικές απαιτήσεις της άμεσης εξυπηρέτησης των πελατών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας.

    Η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε. (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Ειρηναίου Γαλανάκη το 1978 ως πολυμετοχική εταιρεία και άρχισε να λειτουργεί το 1980. Μια πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης, η ΕΤΑΝΑΠ εμφιαλώνει και διαθέτει το νερό SAMARIA από τις πηγές Στύλου στα Χανιά Κρήτης.

    Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του επενδυτικού της προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η ETANAΠ έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της και αυξάνοντας την παραγωγή και τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

    Τα εμφιαλωμένα νερά ΣΑΜΑΡΙΑ και ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς.

    Η πηγή υδροδότησης του εργοστασίου βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 85 μ., ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας της γεώτρησης βρίσκεται σε βάθος 150-180 μ. και το νερό αντλείται από τα 50 μ.

    Οι ακριβείς γεωλογικές συνθήκες της περιοχής απεικονίζονται στον γεωλογικό χάρτη Χανίων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

    Υδρογεωλογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υδροφορέας περιβάλλεται από μαργαϊκούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την κίνηση του νερού μέσα από τη μάζα τους κι έτσι ο υδροφόρος ορίζοντας προφυλάσσεται από επιφανειακά ύδατα και συνεπώς από κάθε είδους μολύνσεις.

    Από τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται κάθε εποχή του χρόνου, από τη στιγμή που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Εταιρεία, οι σταθερά χαμηλές τιμές NO2 και NO3 αποδεικνύουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ανεπηρέαστος από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

    Επίσης, η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι χαμηλή, γεγονός που καθιστά το νερό μας κατάλληλο για δίαιτα φτωχή σε νάτριο.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Group: Αύξηση τζίρου στα €317,2 εκατ. το α΄ εξάμηνο – Στα €19,5 εκατ. τα EBITDA

    Attica Group: Το stock option plan για διάθεση 5,5 εκατ. μετοχών σε στελέχη

     



    ΣΧΟΛΙΑ