ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Αθηνά Μαρτίνου, η αγαπημένη «Νουνού» της Ναυτιλίας, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 98 ετών. Γεννήθηκε το 1926 και συνέδεσε τη ζωή της με τον κορυφαίο αντικέρ της Ελλάδας, Ιωάννη Μαρτίνο.
Ήταν πρωτοπόρος, καινοτόμος και τόλμησε σε μια εποχή, που στη ναυτιλία ήταν ανδροκρατούμενη και σε αυτές τις δεκαετίες τα παιδιά της, τα εγγόνια τους προχώρησαν στις δικές τους ναυτιλιακές εταιρείες και σήμερα διαχειρίζονται πάνω από 300 ποντοπόρα πλοία.
“Η θάλασσα ρέει στις φλέβες των Ελλήνων” έλεγε συχνά στους συνομιλητές της και ήταν υπερήφανη ότι μέσα από την ναυτιλιακή οικογένεια των Μαρτίνων, ξεκίνησαν και έγιναν εφοπλιστές πάνω από 40 στελέχη της Thenamaris.
Η Αθηνά Μαρτίνου, προέρχεται από την οικογένεια Μεθενίτη, που με τα αδέλφια της έγραψαν μια αυτόνομη ρότα στη ναυτιλία.
Έβλεπε από μικρή κοπέλα τα βαπόρια να διασχίζουν τον Σαρωνικό και τα λάτρεψε. Καθόταν στο σπίτι της και αγνάντευε τα πλοία. Είτε είχαν τσιμινιέρες είτε είχαν πανιά. Από τότε το έβαλε στο μυαλό της: “Θα κάνω δικά μου βαπόρια” και αξιώθηκε να γίνει η δεύτερη γυναίκα εφοπλίστρια μετά την λήξη το Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρώτη, Καδιώ Σιγάλα, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή το 1967, έτος που ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη ναυτιλία, η Αθηνά Μαρτίνου.
Η Αθηνά Μαρτίνου διακρίνονταν για τον δυναμισμό της και το έτος 1967 άρχισε την ναυτιλιακή δραστηριότητα της, έχοντας δίπλα της τον άνδρα της, αντικέρ στο επάγγελμα, Ιωάννη Μαρτίνο.
Από τότε μέχρι και σήμερα ασχολείται καθημερινά με τις εξελίξεις στη ναυλαγορά, δεδομένου ότι πηγαίνει κάθε πρωί στο γραφείο της, στη Thenamaris.
Πούλησε την προίκα της για να αγοράσει με 80.000 λίρες το πλοίο “Θανάσης”, ένα παλιό ηλικίας 20 ετών πλοίο που ανήκε στον Σταύρο Λιβανό. Όμως, αυτό το πλοίο μετά από τρία χρόνια το πούλησε στην οικογένεια Πατέρα, έναντι 300.000 δολαρίων! Η ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris είναι δημιούργημα της.
Η εμβληματική αυτή γυναίκα μέχρι την τελευταία στιγμή επισκεπτόταν τα γραφεία της εταιρείας και είχε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους που στελεχώνουν την εταιρεία. Συμμετείχε επίσης και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και παρακολουθούσε από κοντά και την υλοποίηση των δωρεών που πραγματοποιεί το Ίδρυμα.
Σήμερα οι τρεις εταιρείες που διευθύνουν τα παιδιά της διαθέτουν συνολικά 249 πλοία, που η συνολική τους χωρητικότητα φτάνει τα 53,2 εκατ. dwt.
Tη Thenamaris, την διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος και διαχειρίζεται 97 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 11,4 εκατ. dwt.
Τη Minerva, διευθύνει ο Ανδρέας Μαρτίνος και έχει 75 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 8,9 εκατ. dwt.
Την Eastern, που διευθύνεται από τον Θανάση και η οποία διαχειρίζεται 77 πλοία και η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 6,6 εκατ. dwt.
Σε αυτά τα πλοία πρέπει να προσθέσουμε και τα 7 πλοία της Astra Shipmanagement, που διαχειρίζονται τα παιδιά της κόρης της Ελένης Μαρτίνου, Άρης και Στέφανος Kοροπούλης.
Αλλά και ο γιος του Κωνσταντίνου, Ιωάννης Μαρτίνος διαχειρίζεται άλλα 35-40 πλοία με την εταιρεία του Signal Maritime. Αν προσθέσουμε όλα τα πλοία, τότε η ευρύτερη οικογένεια Μαρτίνου διαθέτει στόλο που αποτελείται πάνω από 300 πλοία!
Έτσι, επιβεβαιώνεται και η ρήση της: «Η θάλασσα είναι στις φλέβες του Έλληνα».
Από τις ισχυρότερες οικογένειες της ναυτιλίας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι η οικογένεια Μαρτίνου, που έχουν καπετάνισσα την Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Η Νουνού Μαρτίνου είναι υπερήφανη για την ναυτιλιακή κυριαρχία των παιδιών της, Θανάση, Ανδρέα και Ντίνου, όπως και για τα δέκα εγγόνια της: Αταλάντη, Κίκο, Αλίκη, Γεωργία, Μαρίνα, Ιωάννα, Νικόλα, Γιάννη, Άρη, Στέφανο, που όλοι ασχολούνται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Να επισημάνουμε ότι η εγγονή της, η Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του Θανάση, εκλέγεται βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο σύζυγος της Αθηνάς Μαρτίνου, ήταν ο αντικέρ Ιωάννης Μαρτίνος (1907-1977), από την Στεμνίτσα Αρκαδίας, ο οποίος από την οδό Πανδρόσου 50, τροφοδότησε με σημαντικά αρχαία αγάλματα και αντικείμενα τα περισσότερα Μουσεία και συλλογές εφοπλιστών.
Δείτε εδώ μια εκπληκτική εξομολόγησή της
Διαβάστε επίσης
Ίδρυμα «Αθηνά Ι. Μαρτίνου»: 22 υποτροφίες για νέους σπουδαστές ΑΕΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ για το 2025
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ