• Ναυτιλία

    Athenian Sea Carriers (οικογένεια Κυριακού): Παραγγελία δύο ακόμη τάνκερ – Στα 10 τα υπό κατασκευή πλοία της

    • NewsRoom

    Θοδωρής Κυριακού


    Η ναυτιλιακή Athenian Sea Carriers, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακού, πρόσθεσε στο βιβλίο παραγγελιών της δύο ακόμη δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών προϊόντων, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές.

    H ναυπήγηση τους θα γίνει στο Wuchang Shipbuilding Group και ο αριθμός των υπό κατασκευή πλοίων της εταιρείας στο συγκεκριμένο ναυπηγείο θα αυξηθεί στα δέκα.

    Ο CEO του ομίλου Jens Martin Jensen επιβεβαίωσε την είδηση επισημαίνοντας, «έχουμε ασκήσει option για άλλα δύο πλοία και τώρα έχουμε 10 πλοία υπό παραγγελία στο Wuchang Shipbuilding», αναφέρει το tradewinds.

    «Ανυπομονούμε να παραλάβουμε το πρώτο πλοίο στα μέσα του 2025, σε μια αγορά με υπερήλικο και συνεχώς συρρικνούμενο στόλο και με αυστηρότερους κανονισμούς, όχι μόνο για τις εκπομπές ρύπων και τους τύπους καυσίμων, αλλά και με ένα αυξανόμενο μοτίβο εμπορίας σε ορισμένα από αυτά τα καύσιμα», πρόσθεσε.

    Η τιμή κατασκευής των τάνκερ δεν έχει γνωστή, αλλά τα οκτώ πλοία που παρήγγειλε η Athenian Sea Carriers πέρυσι, εκτιμάται ότι κόστιζαν περίπου 30 εκατ. δολάρια το καθένα.

    Τα πλοία θα συμμορφώνονται με τη Φάση 3 των προτύπων του Δείκτη Ενεργειακής Αποδοτικότητας Υφιστάμενων Πλοίων (ΕΕΧΙ) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και τους κανόνες Tier II NOx.

    Η παράδοση των 10 πλοίων θα ξεκινήσει το 2025 και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές, το 2027.

    Η Athenian Sea Carriers είναι μια εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

    Κατά το παρελθόν είχε εστιάσει στα τάνκερ VLCC, ωστόσο, εντός του 2021 η εταιρεία άλλαξε πολιτική. Τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην πώληση έξι εκ των μεγάλων δεξαμενόπλοιων που κατείχε.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, διατηρεί στον στόλο της μόνο το χωρητικότητας 317,000 dwt Captain X. Kyriakou (κατασκευής 2013), εν αναμονή της παραλαβής των νεότευκτων chemical carriers, χωρητικότητας 18,500 dwt έκαστο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Μ. Πολέμης: Μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας

    Alfa Nero: Πουλήθηκε το πρώην megayacht της Γιάννας Αγγελοπούλου – Στα 40 εκατ. δολάρια το τίμημα

    Top Ships: Εισέρχεται στην αγορά των megayachts – Eξαγοράζει το Para Bellum του CEO της Ευάγγελου Πιστιόλη



    ΣΧΟΛΙΑ