Εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας. Πρωταγωνιστές οι μεγιστάνες Τζιανλουίτζι Απόντε και Θεόφιλος Πριόβολος και ο υπουργός  Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συμφωνία με την θηριώδη εταιρεία Mediterranean Shipping Company (MSC), συμφερόντων του Ιταλού μεγιστάνα Τζιανλουίτζι Απόντε (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο μετά την Maersk ενώ στην Ελλάδα επικεφαλής της εταιρείας είναι η Χριστίνα Θεοδωρίκα) και τη γερμανική διαχειρίστρια ναυπηγείων Blohm+Voss (B+V) για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα, υπο ειδική διαχείριση, ναυπηγεία Σκαραμαγκά των βασικών δομικών μερών (κύτος και υπερκατασκευές) κρουαζιερόπλοιων, τα οποία θα εξοπλίζονται και φινίρονται στην Ιταλία, έχει επιτύχει ο Έλληνας εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος.

Ο τελευταίος, βασικός μέτοχος του North Star Group που εδρεύει στην Ελβετία και δραστηριοποιείται τόσο στην ποντοπόρο (με εκτενή συνεργασία με τον Απόντε) όσο και στα ακίνητα, την τεχνολογία και άλλους τομείς, συζητά με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ, τον υπουργό Ανάπτυξης  Αδωνι Γεωργιάδη, και τις πιστώτριες τράπεζες την προοπτική εξαγοράς των ναυπηγείων. Τόσο της σταθερής μόνιμης δεξαμενής #5, που έχει περάσει στον έλεγχο της ΕΤΑΔ, όσο και του εμπορικού και στρατιωτικού τμήματος της ΕΝΑΕ.

Είναι αυτό το στρατιωτικό τμήμα και οι δεσμεύσεις από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου πλέον τόκων που εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη την επιτυχία του εγχειρήματος. Εγχειρήματος που έχει πάντως λάβει τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Η βασική αρχιτεκτονική της συμφωνίας είναι απλή: ο Απόντε (με συνολική περιουσία 11 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes), καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά ναυπηγεία για τα επόμενα αρκετά χρόνια, θέλει να ναυπηγεί εδώ τα νέα του κρουαζιερόπλοια που θα τελειοποιεί στην πατρίδα του.

Gianluigi and Rafaela Aponte. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία τους φτάνει τα 11 δισ. δολάρια

Με συμβόλαια για τέτοιες ναυπηγήσεις και διαχειριστή των ναυπηγείων τον έμπειρο γερμανικό όμιλο, ο Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να διασφαλίσει χρηματοδότηση για την εξαγορά και λειτουργία της μονάδας.

Η προσθήκη ή μη συμβάσεων από το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ένα ερωτηματικό ενώ σε κάθε περίπτωση η εξαγορά θα πρέπει να περάσει μέσα από δυο διαγωνιστικές διαδικασίες: της ΕΤΑΔ και του Ειδικού Διαχειριστή.

Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας Θεόφιλος Πριόβολος έχει ενδιαφερθεί και για την θυγατρική της MIG, SingularLogic ενώ θεωρείται εκ των επενδυτών που θα ολοκληρώσουν συμφωνίες εντός του πρώτου έτους διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Τι έγραφε το mononews.gr για τον εφοπλιστή Θεόφιλο Πριόβολο στις 21 Σεπτεμβρίου

Με ισχυρή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού σε κορυφαίους κλάδους, όπως η ναυτιλία και το real estate, ο εφοπλιστής και οικονομολόγος, Θεόφιλος Πριόβολος, κινείται επιλεκτικά στην Ελλάδα κρατώντας «άσσους» για την δυναμική του στην εγχώριο επιχειρηματική σκηνή.

Τις τελευταίες ημέρες, το όνομα του ήλθε στην δημοσιότητα σε αναφορές στον Τύπου, οι οποίες τον φέρουν ως έναν από τους υποψήφιους μνηστήρες για την απόκτηση, μέσω της εταιρείας του Liknoss Group, της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης του χώρου της πληροφορικής, SingularLogic του ομίλου MIG.

Βέβαια, ο όμιλός του και ο ίδιος έχουν δώσει στίγμα στην ελληνική αγορά. Η Liknoss Group το 2018 εξαγόρασε από τον όμιλο Forthnet την Forth-CRS, την οποία μετονόμασε σε CRS Liknoss. Η εταιρεία (CRS Liknoss) παρέχει προϊόντα λογισμικού και ηλεκτρονικές υπηρεσίες συστημάτων κρατήσεων και εισιτηρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Πριόβολος συμμετείχε στο παρελθόν -όχι πλέον- και στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Συμμετοχών.

Ωστόσο τώρα υπάρχει το νέο γεγονός της SingularLogic. Η ευόδωση μιας τέτοιας εξέλιξης με πρωταγωνιστή τον κ. Πριόβολο θα φέρει νέο αέρα στον σημαντικό αυτό τομέα της τεχνολογίας – πληροφορικής, ο οποίος στην εγχώρια αγορά βρίσκεται ακόμη σε στενά όρια σε σχέση με άλλες χώρες οπότε και οι δυνητικές προοπτικές του είναι μεγάλες.

Είναι ευδιάκριτο ότι η έως τώρα παρουσία του, που δεν συνοδεύεται από πομπώδη γεγονότα, καταδεικνύει το επιλεκτικό του ενδιαφέρον στο επιχειρείν, καθώς και την ενδεχόμενη αναμονή του να διεισδύσει όπου διακρίνει ευκαιρίες ή προοπτικές ανάπτυξης. Τώρα μπροστά σε νέα πεδία προκλήσεων, οι εκτιμήσεις είναι θετικές για την δραστηριοποίησή του.

Ένα ισχυρό, και ταυτόχρονα διακριτικό, όνομα, όπως του Θεόφιλου Πριόβολου με ένα γνωστό brand όπως της Singular Logic θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό συνδυασμό για καινοτόμα πρότζεκτ, σχέδια, συνεργασίες και να συντείνουν στην κινητικότητα που δείχνει να αποκτά μέσω των πρόσφατων πολιτικών επιλογών η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ο όμιλος North Star και οι άλλες δραστηριότητες

Πολυσχιδής επιχειρηματικά, ο κ. Πριόβολος έχει συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις του στον όμιλο North Star και κινείται μεταξύ Ελβετίας και Αγγλίας.

Αν και ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δίνει έμφαση στις ναυτιλιακές του δραστηριότητες, μέσω της εταιρείας του Nikki Shipping, ο όμιλος του περιλαμβάνει αρκετές ακόμη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate, της τεχνολογίας και της ενέργειας.

Ειδικότερα, στην αγορά του real estate έχει παρουσία από το 2005, μέσω των θυγατρικών του Belgravia SA, Pierre SA και Estia Immobilier Commercial Suisse S.A.

Στον κλάδο της τεχνολογίας οι εργασίες πραγματοποιούνται μέσω της Liknoss Holding S.A., στην οποία ανήκει πλέον και η Forth-CRS.

Όσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας, μέσω των Solarmacht EPC με έδρα την Ελλάδα και Solarmacht EPC Limited στην Κύπρο έχει παρουσία σε φωτοβολταϊκά έργα, και επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μέσω της Energy Linxx Holding Ltd, εστιάζει στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του ισχυρή παρουσία και ρόλο κατέχει ο Hughes Gareth, σύζυγος της κόρης του Άννας Πριοβόλου.

Η παρουσία στη ναυτιλία

Ο Θεόφιλος Πριόβολος ίδρυσε τη Niki Shipping Company S.A, με έδρα την Ελβετία, το 1997. Η ναυτιλιακή διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην προμήθεια, την οργάνωση και τη διαχείριση ναυτιλιακών περιουσιακών στοιχείων μέσω περίπου 3,4 δισ. δολαρίων συμφωνιών πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback) σε πλοία κατά κύριο λόγο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο, στο στόλο που διαχειρίζεται -περίπου 20 πλοία- περιλαμβάνονται και πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, μεταφοράς αυτοκινήτων και επιβατηγά.

από αριστερά Αγγελική Φράγκου, Θ. Πριόβολος, Γ. Κούστας και Μελίνα Τραυλού

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ- ΕΚΕ

Σημαντικό κομμάτι του ομίλου North Star αποτελεί η χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που προωθούν και εκπονούν μελέτες για την οικονομία, αλλά και ιδρύματα που εστιάζουν στις τέχνες και τη μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και την Ελλάδα.

Μία από τις μελέτες αυτές, που αφορούσε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, παρουσιάστηκε φέτος, στις αρχές του έτους, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη, την οποία μάλιστα, προλόγισε ο ίδιος ο εφοπλιστής.

Η μελέτη με τίτλο «Πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη», πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτών (–www.gcf.ch–), του οποίου ο Θεόφιλος Πριόβολος αποτελεί βασικό χρηματοδότη, και εκπονήθηκε από την IHS Markit.

Σύμφωνα με αυτήν οι δύο σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που είναι η γεωργία και το τουρισμός δεν επαρκούν και οι επόμενες ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να είναι η κατασκευή αεροσκαφών και εξοπλισμού αεροναυτικής και διαστήματος, η ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων και η κατασκευή μηχανημάτων εξοπλισμού και ρομποτικής.

Στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολιτών (Global Institute Foundation) μετέχουν προσωπικότητες, που έχουν συμβάλει με τις απόψεις και τις θέσεις του όταν μετείχαν ή μετέχουν σε θέσεις ευθύνης, στη διαμόρφωση της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια, το Παγκόσμιο Ιδρυμα Πολιτών (Global Institute Foundation) ήταν χορηγός της έκδοσης «Ένα καινοτόμο σύνταγμα για την Ελλάδα», μίας πρωτοβουλίας του Στέφανου Μάνου. Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν οι Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις και Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος.

Η συγκεκριμένη έκδοση πρότεινε συνταγματικές αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός νέους συντάγματος που θα έχει στόχο όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «να αιμοδοτήσει τη δημοκρατική και κοινοβουλευτική μας παράδοση, καθώς και την παράδοσή μας στο «κοινωνικό κράτος δικαίου», και αφ’ ετέρου να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, αποτολμώντας τομές και δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη και τις ελευθερίες μας, με αίσθημα εμπιστοσύνης στο Κράτος».